Ministrul Telecomunicaţiilor i-a răspuns deputatului Laurenţiu Ţigăeru că doar Primăria Focşani s-a înregistrat pe ghiseul.ro!

Tigaeru Geoana BorbelyDeputatul PNL de Vrancea, Laurenţiu Ţigăeru Roşca (foto, al doilea din dreapta), l-a interpelat pe ministrul Telecomunicaţiilor, Dan Nica, în ceea ce priveşte stadiul implementării proiectului ghişeul.ro în judeţul Vrancea şi care sunt măsurile luate pentru ca vrâncenii să poată beneficia efectiv de avantajele programului respectiv.

Instituţiile publice care încasează taxe şi impozite aveau obligaţia să se înregistreze în Sistemul Naţional Electronic de Plată online în termen de 18 luni de la hotărârea din decembrie 2010. Cum termenul trecuse,  am solicitat ministrului un răspuns pe această temă, răspuns pe care l-am făcut public“, a precizat Ţigăeru.

Iată răspunsul primit de deputatul liberal:

În conformitate cu prevederile art.112 din Constituția României și având în vedere întrebarea formulata de domnul Ţigăeru Roșca Laurențiu, referitor la ”Stadiul de implementare al Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar”, vă comunicăm următoarele:

Sistemului Național Electronic de Plată Online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP) este un serviciu de e-guvernare, parte a sistemului informatic de utilitate publica SEN (Sistemul Electronic Național) conform prevederilor Legii 161/2003, destinat facilitații plații de către contribuabili a taxelor și a impozitelor către instituțiile publice. Doua dintre obiectivele SNEP sunt: integrarea aplicațiilor locale cu o platformă națională sigură și standardizată și accesul central la informații cu privire la obligațiile de plată către instituțiile publice.

SNEP este reglementatprin Legea 161/2003, HG 1235/2010 și normele de aplicare OMCSI/ OMAI/ OMFP nr. 168/14/95/2011 și OMCSI 173/2011. cu privire le inregistrarea în SNEP a instituțiilor publice vă informăm că CNMSI, cu suportul MSI, a demarat o serie de măsuri privind urgentarea înregistrări instituțiilor publice și a respectării prevederilor HG 1235/2010 Art. 3 lit. a). și care nu au demarat procedura de înregistrare în SNEP.

Pentru implementare sistemului au fost întreprinse o serie de măsuri incepând cu anul 2011:

* în perioada 10-15 aprilie 2011 au fost transmise informări catre primării;

* în perioada 25-30 iulie 2011 s-a revenit cu transmiterea de solicitări de înrolare către 28 de primării din reședințe de județ;

* în perioada 25 august- 10 septembrie 2012 s-au transmis informări către 306 primării de orașe;

* în perioada 15 iunie- 15 septembrie 2012 s-au transmis 200 de adrese către instituțiile publice pentru înrolare.

În ceea ce privește stadiul implementării HG 1235/2010 în județul Vrancea situația se prezentă după cum urmează: a fost înrolată în SNEP doar Primăria Focșani.

Primăria Focșani s-a înrolat în SNEP în data de 14.06.2012, apoi a fost semnată convenția în data de 15.06.2012

Primăria Focșani trebuia să configureze nomenclatorul unic de taxe și impozite conform necesității proprii

Primăria Focșani este online în SNEP din luna aprilie având deja 14 plați efectuate prin intermediul SNEP

În demersul de informare asupara necesității înrolării în sistem au fost transmise către primăriile Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu informări și solicitări de înrolare.

În vederea implementării Sistemului Național Electric de Plată online cu cardul, Ministerul pentru Societatea Informațională împreună cu Centrul Național de Management pentru Societatea Informațională va continua să asigure informarea în mod susținut asupra beneficiilor pe care acest sistem informatic le aduce instituțiilor publice înrolate, în vederea diseminării corecte și corecte a prevederilor legale, fiind un partener deschis spre colaborare și suport,astfel încât beneficiarul final al acestui sistem informatic, respectiv cetățeanul, să poată beneficia de servicii complementare online de plată a taxelor și a impozitelor.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor în data de 7 mai 2013 a fost demarată o nouă campanie de informare a instituțiilor publice privind obligativitatea înrolării în SNEP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE