Liana Stanciu a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR)

În România a luat fiinţă Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR) (www.oradereligie.ro), o organizație non-guvernamentală independentă, apolitică și fără afiliere confesională, formată din părinţi cu profesii diferite, printre care avocaţi, notari, jurnalişti, profesori, ingineri.

În Vrancea, APOR este condusă de medicul Laurenţiu Taban, secondat de judecătoarea Mariana Săndina Croitoru, avocata Corina Săcrieru şi preotul Lucreţiu Pătrăşcanu. 

Clic AICI dacă doriţi să votaţi pentru susţinerea Orei de Religie în şcolile din România!

FOTO. Facebook

FOTO. Facebook

Scopul principal al Asociaţiei este acela de a susţine şi îmbunătăţi predarea Religiei în şcoală prin susţinerea şi promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor. Constituită pentru început la nivel central, Asociaţia a început înființarea de filiale şi la nivel judeţean, pentru a putea sprijini în mod real predarea Religiei în întreaga ţară.

În funcţia de preşedintele al APOR a fost aleasă doamna Liana Stanciu, cunoscut om de televiziune şi radio, care de-a lungul timpului s-a remarcat prin implicarea sa în diferite acţiuni sociale pentru copiii bolnavi de cancer.

Textul programatic al APOR conţine următoarele 10 puncte:

1. Toţi părinţii vor să ofere ce este mai bun copiilor lor. Este dreptul părintelui să aleagă ce tip de educaţie vor avea copiii lui. Tot el, părintele, ştie că Dumnezeu este prietenul şi sprijinitorul
care nu dezamăgeşte.

2. Ora de Religie formează caracterul, completează dezvoltarea copilului şi îl ajută să
relaţioneze mai bine cu ceilalţi.

3. Scopul orei de Religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea spirituală, culturală, istorică şi morală a fenomenului
religios.

4. Ora de Religie contribuie semnificativ la depăşirea ignoranţei religioase care poate constitui un factor al generării intoleranţei religioase şi culturale, al unor atitudini şi tendinţe reducţioniste şi extremiste.

5. Studiul Religiei, ora de Religie însăşi, este un reper în viaţa copiilor, insuficient valorificat în
familie și în societate.

6. Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie îşi propune să fie aproape de părinţi, apărători ai celor
care sunt interesaţi de educaţia complexă, completă şi de calitate a copiilor. Educaţia, inclusiv
cea religioasă, se face în şcoală în toate ţările Europei. În unele țări, precum Germania, Austria,
Irlanda, Italia, Croaţia sau Grecia, programa prevede câte două ore de Religie pe săptămână.

7. Susţinem o educaţie integrală, care presupune, pe lângă latura morală, estetică, tehnologică,
şi o componentă religioasă. Educaţia fără religie înseamnă şcoală fără suflet, neam fără
Dumnezeu şi fără identitate.

8. Familia, Şcoala şi Biserica tind adesea să-şi delege reciproc responsabilitatea pentru educarea
copiilor. Ora de Religie poate constitui un liant între cei trei factori educativi.

9. Ora de Religie face parte din istoria și identitatea poporului român, Biserica fiind primul loc de educație în istoria noastră. Școala românească a avut încă de la început între materiile de
bază ora de Religie.

10. Ora de Religie dă un plus de valoare educației din familie.

Asociația “Părinți pentru Ora de Religie” a trimis ministrului Educaţiei şi Învăţământului o scrisoare în care a evidenţiat următoarele aspecte:

* După cum vă este cunoscut, în data de 23 ianuarie 2015, în Monitorul oficial partea I nr. 59/2015 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 669/2014 cu privire la prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, referitoare la modalitatea de retragere de la ora de Religie.

Ținând cont de acțiunile și reacțiile agresive și fără bază legală a unor persoane care au ca scop diminuarea rolului educației religioase în școală, în interesul copiilor noștri vă solicităm să luați de urgență măsurile necesare pentru a ne putea înscrie copiii la ora de Religie.

În acest sens, pentru ducerea la îndeplinire a Deciziei nr. 669/2014 a Curții Constituționalea României, solicităm următoarele:

1. formularele de înscriere la clasa pregătitoare, care vor fi completate de către părinți în perioada 23 februarie – 13 martie 2015, să cuprindă în conținutul lor o rubrică prin care părintele să poată alege disciplina Religie, potrivit cultului recunoscut căruia îi aparține;

2. tipizatele de înscriere într-o unitate de învățământ să cuprindă rubrica menționată la punctul 1;

3. înscrierea să fie valabilă pentru perioada școlarizării în respectiva unitate de învățământ;

4. Ministerul Educației și Cercetării Științifice să realizeze o cerere tip de înscriere la ora de Religie, simplă și clară, care să fie pusă la dispoziția părinților de către școală.

Vă reamintim, Domnule Ministru, că, în conformitate cu legislația existentă și Decizia nr. 669/2014 a Curții Constituționale, disciplina Religie este parte a trunchiului comun și se predă confesional. Organizarea orei de Religie este obligatorie pentru Stat, iar Statului îi este interzis să adopte soluții legislative care pot fi interpretate ca fiind lipsite de respect față de convingerile religioase sau filosofice ale părinților.

Cu deosebită considerație, PREȘEDINTE, Liana Stanciu

3 Responses to Liana Stanciu a fost aleasă preşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru Ora de Religie” (APOR)

  1. danb 22/02/2015 at 20:38

    Super, sustin. Din cate vad, numai oameni integri, de calitate. Nu acelasi lucru se poate spune despre tabara adversa.

    Răspunde
  2. nae 24/02/2015 at 12:50

    Aş vrea mai multe detalii-telefon,adresă,modalitate de înscriere,cum se pot forma filiale,dacă pentru formarea unei filiale se dă asistenţă din partea conducerii asociaţiei.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.