”Lapte și miere” de la PSD: statul ne ia mai mulți bani pe taxe și impozite

Sub guvernarea PSD, statul ia mai mulți bani românilor pe taxe și impozite. O spune clar o analiză comparativă dată publicității de Institutul Național de Statistică care arată că în 2017, statul lua mai mult de o cincime din cheltuielile făcute de români în gospodărie, în creștere cu un procent față de anul anterior, 2016.

Așadar, în guvernarea PSD, cheltuielile generate de taxe și impozite în locuința unui român au crescut de la 20,3% din cheltuielile gospodăriilor, în 2016, la 21,1% în 2017, potrivit INS. Povara birurilor se simte mai pregnant în gospodăriile de salariați, care plătesc de peste 12 ori mai mult decât pensionarii, și în mediul urban, care plătește taxe de cel puțin două ori mai mari ca mediul rural.

Adică, salariile românilor activi în câmpul muncii sunt considerabil ”ușurate” prin impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, toate însumând o pondere de 21,1% din cheltuielile totale, adică undeva la peste 600 lei/lună/gospodărie.
A crescut și impozitul pe salariu, de la 39,7% în 2016 la 41,6% în 2017.

Sărăcia determină și gradul de împovărare. Acolo unde veniturile cetățenilor sunt reduse, și impozitele sunt mai mici. Coroborat, taxele sunt mai ridicate acolo unde nivelul de trai al românilor este mai bun și unde sunt investiții în economie. În Regiunea de Nord-Est, cea mai săracă din Uniunea Europeană, impozitele per gospodărie reprezintă 16,5%, în timp ce nivelul maxim este înregistrat în Regiunea București-Ilfov cu 27,5%, restul regiunilor înregistrând niveluri cuprinse între 19 și 22,4%, adică între 504 și 638 lei/gospodărie.
Cei mai mulți bani câștigați de români se varsă în consum, 71% din cheltuielile totale. INS spune că într-o gospodărie, peste 2.000 lei/lună sunt cheltuiți pe bunuri de consum.

Deputat PNL de Vrancea, Ion Ștefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.