VIDEO (Spot Bachus): Interviu cu Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea: "Vă asigur că Piaţa Unirii nu va avea de suferit ca urmare a desfăşurării Festivalului Bachus 2011"

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a acordat un interviu site-ului www.bachus2011.info, site care popularizează Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului “Bachus 2011”. Marian Oprişan a vorbit despre faptul că Vrancea este cea mai mare podgorie a României şi, din acest punct de vedere, podgorenii merită un monument dedicat lor.

Acesta este şi rolul licitaţiei de vinuri – acela de a strânge fondurile necesare demarării construcţiei, în Focşani, a unui monument al viticultorilor. Un alt subiect abordat de Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a fost cel legat de inaugurarea Pieţei Unirii, cu ocazia debutului Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2011”.

Rep: Domnule preşedinte Marian Oprişan, anul acesta „Bachus 2011” îşi schimbă locaţia. Pe 30 septembrie i-aţi invitat pe podgoreni în Piaţa Unirii. Sunt voci care spun că piaţa va fi distrusă încă de la inaugurare. Cum comentaţi?

Marian Oprişan: Înainte de a vă răspunde la întrebare vreau să îi salut pe cei care vor citi aceste rânduri! Este adevărat că vom inaugura, pe 30 septembrie, Piaţa Unirii din municipiul Focşani, piaţă care ştim cu toţii că a fost reabilitată în cadrul proiectului european „Recalificare urbană. Perimetrul istoric Piaţa Unirii şi Grădina Publică Focşani ”.

A fost un proiect ambiţios care, din păcate, a stagnat o perioadă de timp. Acum lucrările se apropie de final şi vă mărturisesc că pentru mine este o prioritate ca această construcţie să se menţină cât mai mult timp! Vă asigur că Piaţa Unirii nu va avea de suferit ca urmare a desfăşurării Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2011”. În Piaţa Unirii vor avea loc doar spectacolele în aer liber.

Expoziţiile de vin vor fi amplasate în standurile construite în parc, iar cei care vor dori să vândă must, vin şi alte produse o vor putea face pe strada Maior Gheorghe Pastia. Am hotărât ca aproape în fiecare colţ din oraş să existe câte un eveniment, câte o atracţie în weekendul care va urma.

În Piaţa Unirii vor fi concertele şi alte manifestări despre care cetăţenii pot afla fie citind informaţiile de pe site, fie din mass-media. În Piaţa Teatrului vor fi alte evenimente, organizate pe o altă scenă. Avem evenimente şi la Ateneul Popular, dar şi la Galeriile de Artă. Într-un cuvânt avem puncte de atracţie diferite pentru toate categoriile de public.

“Pentru vrânceni, Piaţa Unirii este un punct nodal”

Revenind la Piaţa Unirii şi la preocupările unora dintre cetăţeni, vreau să vă spun că ele sunt legitime şi sper că explicaţiile mele sunt suficiente pentru a se înţelege că piaţa va fi protejată. Pentru vrânceni această piaţă este un punct nodal al evoluţiei noastre istorice, încă din secolul al XVIII-lea când exista aici un pichet de graniţă, vamă dar, mai ales, Mănăstirea „Sfântul Ioan”, în jurul căreia gravita întreaga viaţă comercială a localităţii.

Aici, în Piaţa Munteni, cum se numea pe atunci, pulsa inima târgului, a comunităţii de pe ambele maluri ale Milcovului. Şi fiindcă a fost adevărata inimă a oraşului, aici s-a înfiinţat, la mijlocul secolului XX, Grădina publică, s-au construit Primăria şi Ateneul Popular, Monumentul „Borna de hotar” în 1931 şi Monumentul Unirii în 1974. Am trecut prin istoria acestui loc special al vrâncenilor pentru a evidenţia, dacă mai era cazul, cât de mult suntem preocupaţi ca evenimentele din Piaţa Unirii să fie bine gestionate.

Rep: Aţi făcut referire la evenimentele care urmează să aibă loc la “Bachus 2011”. Care sunt, în opinia dumneavoastră, atuurile acestui festival?

Marian Oprişan: Aşa cum v-am spus deja, am gândit acest festival ca un produs complet care să se adreseze cât mai multor categorii de cetăţeni. Fireşte, preocuparea mea principală este aceea de a-i sprijini pe podgorenii din judeţ în promovarea vinurilor noastre de calitate. Am citit pe forumul unor ziare unele opinii conform cărora noi nu ar mai trebui să facem acest festival, ci să alocăm toţi banii pentru drumuri.

Sigur, şi acesta este un punct de vedere, iar criticile sunt constructive, de cele mai multe ori. Eu vreau să le transmit celor care critică festivalul că sunt într-o eroare. „Bachus“ este nu doar o tradiţie a Vrancei care, iată, a ajuns la cea de-a XIX-a ediţie, ci este obligaţia noastră de a face ceea ce trebuie pentru comunitatea aceasta, pentru cei 100.000 de podgoreni, de fapt pentru cei 350.000 de vrânceni care trăiesc aici.

Anul trecut v-am spus despre faptul că pentru organizarea Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului “Bachus 2011” am transformat Consiliul Judeţean Vrancea într-un departament de marketing pus la dispoziţia producătorilor de vinuri, a podgorenilor. Eu cred că rezultatele au fost pe măsură: am avut o delegaţie importantă din China, iar acest contact a însemnat şi creşterea exporturilor către acea piaţă.

Anul acesta insistăm în promovarea Vrancei ca primă podgorie a României fiindcă avem ca scop transformarea lui “Bachus” într-un festival cu prestigiu internaţional.

Sigur, asta nu înseamnă că îl vom putea mulţumi pe domnul care ne sugerează să alocăm bani la drumuri, însă am convingerea că sătenii din Ţifeşti, acolo unde Marian Oprişan a reabilitat drumul judeţean 205 E Bizigheşti-Ireşti-Vidra, sau cei din Bilieşti şi Suraia, unde va fi reabilitat drumul judeţean 205 D vor crede cu totul şi cu totul altceva.

“Vrem să îi punem cu adevărat pe podgoreni pe primul loc”

Aşa cum vă spuneam, este de datoria mea, ca Preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, să nu ignor interesele a 100.000 de oameni şi să încerc să promovez Vrancea ca cea mai mare podgorie a acestei ţări! Dacă nu o face Consiliul Judeţean Vrancea, cine să o facă? Să fim serioşi… cine altcineva a arătat, până în prezent, că îi pasă de viticultura noastră, de tradiţiile noastre? Cui îi pasă de drumurile noastre?

Actualul Guvern care a tăiat finanţarea pentru DN 2 D Focşani-Ojdula, drum naţional pentru a cărui reabilitare eu mă bat încă din 1998? Sunt întrebări la care îi invit pe vrânceni să reflecteze pentru că ei ştiu cel mai bine care le sunt interesele.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, vreau să vă spun că unul dintre atuurile festivalului din acest an este acela că vrem nu doar să promovăm vinurile noastre şi să aducem aici nume prestigioase din lumea afacerilor cu vinuri, ci vrem să îi punem cu adevărat pe podgoreni pe primul loc, dedicându-le un monument.

Vă mărturisesc că am solicitat organizarea unei licitaţii de vinuri vechi în scopuri filantropice! Vreau ca banii adunaţi în urma acestei licitaţii să fie folosiţi pentru realizarea unui Monument al Viticultorului care va fi amplasat în municipiul Focşani. Acest monument va fi unul care îi va reprezenta pe cei 100.000 de podgoreni şi, totodată, cea mai mare podgorie din România.

“Ne batem pentru oameni”

Cred că acesta este, cu adevărat, atuul nostru: ne batem pentru oameni şi pentru interesele lor. Acum este toamnă şi trebuie să arătăm Europei întregi că avem vinuri care pot concura cu cele din Chile sau cu cele din Georgia şi facem tot ce putem pentru acest lucru. Ca o noutate vreau să vă spun că este foarte posibil ca la festival să avem invitaţi chiar şi din Caucaz.

În restul timpului facem ce ştim mai bine: aducem bani în comunitate şi construim căci avem vocaţie de constructori. Din păcate, vremurile nu ne lasă să facem mai mult pentru că, altfel, l-am fi mulţumit şi pe domnul de pe forum care făcea referiri la drumuri, cu condiţia să nu fie cârcotaş sau plătit să posteze comentarii negative la adresa unui lider politic sau altul.

Oricum, eu consider că opiniile divergente sunt absolut normale în democraţie. Dacă exista consens 100%, atunci ar fi fost cu adevărat o problemă. Ceea ce, însă, trebuie să înţeleagă cei care nu sunt de acord cu acţiunile administraţiei judeţene este faptul că ceea ce facem nu facem pentru Marian Oprişan, ci pentru binele comunităţii noatre, ale căror interese legitime şi majoritare le reprezint în momentul de faţă.

Rep: Aţi vorbit despre faptul că doriţi ca Festivalul “Bachus 2011” să devină unul de referinţă pentru Europa. Credeţi, sincer, că acest lucru este posibil?

Marian Oprişan: Am spus că acest lucru este ţelul nostru! Suntem deja la cea de-a XIX-a ediţie şi cred că „Bachus“ este deja un festival de tradiţie la care se raportează principalii producători de vinuri din România atunci când îşi planifică târgurile şi expoziţiile la care îşi propun să meargă într-un an.

Eu şi echipa care organizează „Bachus 2011“ vrem ca şi distribuitorii de vinuri din România, din Europa, dar şi din Asia, în special, să ia în calcul, an de an, vizitele la „Bachus“. Ştiţi foarte bine că strategia de dezvoltare a municipiului Focşani, cea a judeţului Vrancea, fac referire şi la crearea unei Burse a Vinului. Nu a fost propunerea noastră, ci sugestia specialiştilor care au întocmit aceste documente.

“Cine îl cunoaşte pe Marian Oprişan ştie că provocările nu l-au speriat”

Aşa cum am spus şi mai sus, cineva trebuie să se gândească şi la strategiile pe termen mediu şi lung care privesc dezvoltarea unei comunităţi. Este vorba despre acea planificare strategică pe care noi, prea aplecaţi faţă de chestiunile curente şi arzătoare, am uitat să o concepem, în detrimentul chestiunilor importante, majore, dar nu la fel de arzătoare. Recunosc, este o ţintă greu de atins, dar cine îl cunoaşte pe Marian Oprişan ştie că provocările nu l-au speriat niciodată.

Prin urmare noi vom continua să fim la fel de activi în acest domeniu, an de an, până când ne vom atinge obiectivul – acela de a pune Festivalul „Bachus“ pe harta europeană a festivalurilor de profil. Vă repet, dacă nu o facem noi cine o va face?

Să nu uităm nici de alte festivaluri din Europa care au devenit produse turistice în sine! Mă refer aici, în special, la Oktoberfest din Munchen, oraş care devine neîncăpător în perioada festivalului.

Aşa devine şi Focşaniul, dar insistând pe această componentă de promovare a podgoriilor noastre vom reuşi să aducem nu doar public avid de petrecere, ci şi public care să îmbine timpul liber şi distracţia de weekend cu afacerile.

“Vă aştept să inaugurăm Piaţa Unirii, pe 30 septembrie”

Referindu-mă acum la ceea ce va însemna „Bachus 2011”, ştiu că sunt foarte mulţi vrânceni care îşi doresc să petreacă weekendul viitor fiindcă viaţa nu înseamnă doar muncă, ci şi multe altele. Mereu am militat pentru o viaţă echilibrată. O viaţă în care munca să fie îmbinată cu mici plăceri. Îi întreb pe podgorenii care au muncit un an de zile dacă efortul lor nu merită marcat acum, la finalul anului agricol, cu un strop de divertisment şi un dram de promovare?

Vă întreb pe dumneavoastră: acum, când mustul începe să fiarbă, cei care au stropit via toată vara nu se pot bucura de trei zile de muzică şi voie bună? Şi, nu în ultimul rând, îi întreb pe cititori: merităm ca vinurile noastre să fie puse în valoare la fel ca cele din Franţa, Spania, Chile sau Georgia? Eu ştiu că merităm! La fel ştiu şi zecile de mii de vrânceni care cred în mine şi care au investit încrederea lor în mine! Pentru toţi aceştia am vrut să facem din cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2011” un moment de referinţă.

Vă aştept să inaugurăm Piaţa Unirii pe 30 septembrie şi să ne bucurăm, împreună, de noua arhitectură şi de mustul înăsprit!

8 Responses to VIDEO (Spot Bachus): Interviu cu Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea: "Vă asigur că Piaţa Unirii nu va avea de suferit ca urmare a desfăşurării Festivalului Bachus 2011"

  1. Pingback: Interviu cu Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean … | LIGA FOTBAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.