Incendiu stins de pompieri la Şcoala Mihail Parmencea nr. 1 din Adjud

În data de 01.09.2011, în jurul orei 15.30, un apel primit prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, anunţa producerea unui incendiu în municipiul Adjud, izbucnit la Şcoala Mihail Parmencea nr. 1. Pentru localizarea şi lichidarea incendiului s-a deplasat la faţa locului un echipaj din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi şase subofiţeri.

În urma incendiului a ars suportul unui tub fluorescent confecţionat din plastic, s-au deteriorat o uşă termopan în proporţie de 10 %, 1,5 m cablu electric şi 1,5 m cablu de telefon. Cel mai probabil incendiul a fost provocat de cablu, conductor electric defect, neizolat sau cu izolaţia deteriorată.

Intervenţii S.M.U.R.D.

În data de 01.09.2011, personalul specializat din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost solicitat prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, să intervină pentru soluţionarea a opt situaţii medicale de urgenţă.

Astfel, s-a intervenit în municipiile Focşani şi Adjud şi în comunele Urecheşti, Coteşti, Homocea, Tănăsoaia, paramedicii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani şi Secţiei de Pompieri Adjud acţionând pentru acordarea primului ajutor calificat şi transportul pacienţilor la spital, unde au fost preluaţi de medicii de gardă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani – Unitatea de Primire Urgenţe şi Spitalului Municipal Adjud – Centrul de Primire Urgenţe.

Intervenţie la salvări de animale

În data de 01.09.2011, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost anunţat, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, că o bovină a căzut într-un puţ în satul Clipiceşti din comuna Ţifeşti.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi trei subofiţeri. Pompierii militari au acţionat cu mijloacele din dotare pentru salvarea animalului, acesta fiind predat proprietarului.

2 intervenţii la arderi necontrolate

În data de 01.09.2011, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea au fost solicitaţi, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, pentru localizarea şi lichidarea a două arderi necontrolate.

În jurul orei 14.00 Detaşamentul de Pompieri Focşani a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi trei subofiţeri la stingerea unui arderi necontrolate de vegetaţie uscată izbucnită pe marginea DN2-E85 în dreptul localităţi Garoafa. Au ars cca. 1,2 ha vegetaţie uscată.

În jurul orei 14.00 Staţia de Pompieri Panciu cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi patru subofiţeri a intervenit în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Panciu la stingerea unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată în cartier Satu Nou, oraş Panciu. A ars cca. 1 ha vegetaţie uscată.

Având în vedere că în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe intervenţii la arderi necontrolate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Astfel, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

*condiţii meteorologice fără vânt;
*parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
*izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
*desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
*asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
*asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
*asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
*Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

*condiţii meteorologice fără vânt;
*colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
*executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte *bunuri materiale combustibile;
*curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
*desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
*asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
*supravegherea permanentă a arderii;
*stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
*interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea în prealabil a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei, conform art.1 pct., 3 lit., r, din H.G.R. nr. 537/06.06/2007. Cetăţeni ! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale!

Comunicat primit de la ISU Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE