În câteva ore, VINE NINSOAREA. COD PORTOCALIU pentru Vrancea. 021.9360 este telefonul Ministerului Transporturilor pentru drumuri înzăpezite

Focsani zapada decembrie 2014 3Polițiștii vrânceni sunt în alertă și se pregătesc, alături de jandarmi și pompieri, să acționeze acolo unde va fi cazul, având în vedere faptul că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu (viscol și ninsoare), valabilă pentru intervalul 16.01.2016 ora 20.00 – 17.01.2016 ora 20.00.

Poliţiştii vă recomandă să respectaţi cu strictete regulile de circulatie şi principiile conduitei preventive, acordând o atenţie sporită următoarelor:

Să nu conducă autovehicule pe drumurile publice după ce în prealabil au consumat bauturi alcoolice.

Informarea, înaintea plecării în călătorie asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum si despre conditiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Informaţii despre condiţiile meteo şi starea drumurilor le puteţi afla şi de la Comandamentul Central de Iarnă din cadrul Ministerului Transporturilor la numărul de telefon 021/9360.

Adaptarea permanentă a vitezei de deplasare la condiţiile de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiţii de siguranţă.

Având în vedere modificarile legislative ale OUG 195/2002 rep. privind circulatia pe drumurile publice de la 01 noiembrie 2011 au intrat in vigoare prevederile privind dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarna omologate, iar circulatia pe drumurile publice acoperite cu gheata, zapada sau polei se sanctioneaza cu amenda si retinerea certificatului de inmatriculare.

Totodată, este necesar să le reamintim pietonilor necesitatea respectării cu stricteţe a regulilor privind deplasarea pe drumurile publice, prin evitarea pe cât posibil a folosirii părţii carosabile după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă. De asemenea, aceştia vor trebui să traverseze drumul numai prin locurile marcate şi semnalizate corespunzător (pe la trecerile pentru pietoni). In cazul traversarii pe la trecerile pentru pietoni, acestia trebuie sa se asigure, iar daca observa ca soferul nu poate opri in timp util sa renunte la traversare.

Traversarea drumului se va face numai după ce s-au asigurat temeinic şi au certitudinea că această manevră se poate face în condiţii de sigurantă.

Şi conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie sporită la apropierea „Trecerilor pentru pietoni” sa reduca viteza de deplasare , şi să poată opri în siguranţă pentru a permite trecerea pietonilor.

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, in următoarele situaţii:

a) când vizibilitatea este sub 100 m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente.

b) în curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau în care vizibilitatea este mai mică de 50 m;

c) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, sau mâzgă;

Avand in vedere condiţiile meteorologice prognozate pentru sezonul rece, in eventualitatea emiterii unor avertizări de Cod Galben, Portocaliu sau Cod Rosu de ninsori abundente si viscol, poliţiştii vrânceni vor lua măsurile de inchidere temporara a unor tronsoane de drumuri nationale si judetene pentru a evita blocarea autovehiculelor si a persoanelor.

Masura de închidere a circulatiei pe anumite tronsoane de drumuri este destinata a preveni blocarea autovehiculelor si a persoanelor in nameti, precum si pentru a se eficientiza activitatea de deszapezire a drumurilor.

În situatia aparitiei fenomenelor meteorologice extreme, tronsoanele de drum pe care nu se va permite accesul autovehiculelor vor fi semnalizate cu bariere si indicatore rutiere “Accesul Interzis”, cu indicatorul „Drum inzapezit” sau cu echipaje de politie.

Recomandăm cetăţenilor să respecte dispoziţiile şi indicaţiile poliţiştilor aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în filtrele instituite. În cazul nerespectării interdicţiei temporare de circulaţie, instituite pe un anumit segment de drum public, conducătorii de autovehicule riscă reţinerea permisului de conducere şi suspendarea acestuia pentru o perioadă de 60 de zile şi o amendă contravenţională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE