Idee în premieră la Consiliul Superior al Magistraturii. Consilierii de etică vor răspunde la întrebări de genul: "Pot să judec o cauză în care avocat este un fost iubit?" :)

Fostul şef al Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, în prezent membru al CSM

Fiecare curte de apel din România va avea alocat un post de consilier de etică, adică un specialist care va trebui să răspundă oricărei dileme ce vizează comportamentul pe care trebuie să şi-l asume toţi actorii sistemului judiciar, informează www.infoCSM.ro.

„Pot să merg la restaurant cu procurorul dintr-un caz intens mediatizat?”

După ce vor intra într-un program de instruire, consilierii de etică vor fi puși în situația de a răspunde la întrebări de genul:

„Pot să soluţionez o cauză în care una dintre părţi este vecina mea?”

„Pot să soluţionez o cauză în care avocat este un fost coleg de cameră din studenţie sau un fost iubit?”

„Pot să merg la restaurant cu procurorul dintr-un caz intens mediatizat?”

„Pot să particip la un seminar de formare profesională organizat şi plătit de o entitate parte într-un proces?”

Astfel, de la jumătatea anului viitor, consilierii de etică ar putea să îşi înceapă activitatea în instituţii pentru a le recomanda colegilor o conduită adecvată şi care să nu ridice suspiciuni privind corectitudinea şi imparţialitatea lor.

Danileţ: „Sistemul simte nevoia unor reguli care să fie clare”

În acest sens, în şedinţa de astăzi, membrii Comisiei 4 a Consiliului Superior al Magistraturii – „Transparenţă şi Integritate” au decis să propună Institutului Naţional al Magistraturii organizarea, în prima parte a anului viitor, a unei Conferinţe Naţionale privind Integritatea Judiciară.

La conferinţă va fi supus votului sistemului judiciar un nou cod de etică judiciară, care va viza judecătorii, procurorii şi personalul de specialitate şi aparatul tehnic din instituţiile judiciare.

Pentru prima dată, aceste reguli îi vor privi şi membrii Consiliului Superior al Magistraturii, formatorii Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcoala Naţională de Grefieri, respectiv inspectorii judiciari.

„Actualul CSM şi-a făcut o prioritate din promovarea unei etici profesionale care să întărească încrederea cetăţenilor şi în special a justiţiabililor în justiţie. Sistemul simte nevoia unor reguli care să fie clare în privinţa a ceea ce este recomandabil şi ceea ce nu este permis unui magistrat. CSM va fi facilitatorul unor astfel de discuţii care să aibă ca obiectiv internalizarea unor principii fundamentale care guvernează justiţia, principii dintre care integritatea este esenţială”, a explicat judecătorul Cristi Danileţ, coordonatorul Comisiei 4.

Astfel, membrii comisiei 4 vor imagina un sistem de consultare a magistraţilor cu consilieri de etică de la fiecare curte de apel, în vederea lămuririi unor dileme vizând comportamentul lor atât în exercitarea atribuţiilor se serviciu, cât şi în afara acestora, care să ducă la păstrarea cel puţin a aparenţei de imparţialitate în înfăptuirea actului de justiţie.

Articol preluat de pe www.infocsm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE