I.S.U. Vrancea: Exerciţiu în caz de cutremur

Joi, 5 iunie a.c., în municipiul Adjud, s-a desfăşurat un exerciţiu ce a urmărit modul în care se realizează gestionarea, monitorizarea, organizarea conducerii şi coordonarea acţiunilor de intervenţie în scopul limitării şi înlăturării urmărilor produse de un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter în judeţul Vrancea.

Conform scenariului exerciţiului, municipiul Adjud a fost grav afectat de mişcarea seismică, înregistrându-se avarii la blocuri şi alte clădiri, s-au produs incendii la Depoul CFR şi la un bloc de locuinţe, un autoturism a fost avariat in urma unui accident, drumuri de acces au fost blocate şi s-au produs avarii la reţele de alimentare cu apă, gaz, cele de telefonie şi la cele electrice. Situaţia din teren relevă şi faptul că 25 de persoane au fost surprinse sub dărâmături, iar 12 răniţi necesită asistenţă medicală de urgenţă. Datele constatate au fost transmise în amănunt Preşedintelui Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Adjud de către Centrul Operativ cu Activitate Temporară.

Preşedintele CLSU Adjud convoacă membrii comitetului şi stabileşte primele măsuri ce vor fi adoptate. Astfel, se concentrează în locurile afectate forţele şi mijloacele prevăzute în Planul de apărare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă generate de cutremur şi/sau alunecări de teren al municipiului, precum şi în planurile de cooperare cu instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale cu atribuţii pe linia situaţiilor de urgenţă. De asemenea, situaţia este adusă la cunoştinţa reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Vrancea şi Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă create intervine cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care necesită ajutor, sprijinirea populaţiei afectate şi remedierea avariilor semnalate.

Astfel, Secţia de pompieri Adjud acţionează cu două autospeciale pentru limitarea şi stingerea incendiilor izbucnite în zona depoului CFR şi blocului de locuinţe, cu o autospecială de descarcerare pentru salvarea persoanelor blocate în autoturismul avariat, cu o ambulanţă SMURD pentru acordarea primului ajutor răniţilor şi transportul acestora la unitatea spitalicească şi cu grupe de deblocare-salvare pentru salvarea populaţiei de sub dărâmături. Echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean transportă persoanele rănite grav la Spitalul municipal Adjud, iar în cooperare cu pompierii militari intervin pentru transportul răniţilor la locul special amenajat în vederea acordării îngrijirilor medicale necesare.

Echipaje ale poliţiei şi jandarmilor asigură măsurile de pază şi ordine publică în zonele afectate, interzicând accesul în raioanele de intervenţie, iar voluntari ai Filialei de Crucea Roşie acţionează pentru acordarea primului ajutor persoanelor rănite. Echipele specializate ale societăţilor care sigură furnizarea utilităţilor publice intervin pentru remedierea avariilor care s-au produs.

Prezent la faţa locului, Prefectul Judeţului Vrancea, domnul Kanty-Cătălin Popescu, a apreciat modul profesionist în care au acţionat echipele de intervenţie. Exerciţiul a urmărit, în principal, verificarea sistemului de avertizare – alarmare, a audibilităţii şi a reacţiei populaţiei din localitate, precum şi antrenarea autorităţilor publice locale şi a formaţiunilor de intervenţie voluntare şi profesioniste în vederea coordonării unitare a acţiunilor de intervenţie pentru limitarea şi lichidarea urmărilor cutremurului şi realizarea măsurilor de protecţie şi intervenţie.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.