Gândul.info: “MAREA DESCENTRALIZARE a trecut de Guvern. Ce au negociat PSD şi PNL pe ultima sută de metri”

Liderii USL au finalizat, după o nouă rundă de discuţii, proiectul legii descentralizării pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe 19 noiembrie. În discuţia finală, liberalii şi social-democraţii au trebuit să se pună de acord asupra descentralizării porturilor, a Agenţiei de Prestaţii Sociale şi descentralizarea cinematografelor, subiecte pe care nu ajunseseră la un consens. Surse guvernamentale au declarat pentru gândul că porturile dunărene vor rămâne în această fază a descentralizării la Ministerul Transporturilor, Agenţia de Prestaţii Sociale la Ministerul Muncii, iar cinematografele vor fi descentralizate doar în măsura în care nu se află în litigiu.

Proiectul a fost adoptat astăzi de Guvern, iar textul va fi trimis astăzi Parlamentului pentru a fi adoptat, prin angajarea răspunderii Guvernului, într-o şedinţă comună, pe 19 noiembrie. În aceeaşi zi, cu câteva ore mai devreme, premierul Victor Ponta a convocat o şedinţă specială, pentru adoptarea sau respingerea eventualelor amendamente care pot fi formulate până luni seara.

Gândul v-a prezentat în exclusivitate la finalul lunii septembrie proiectul legii descentralizării, la momentul respectiv premierul negând această informaţie. La câteva zile, Ponta a admis că Guvernul vizează un proiect de lege privind descentralizarea şi că discuţiile se poartă de mai bine de şase luni în interiorul USL. Coordonatorul proiectului din partea Guvernului a fost vicepremierul Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţie a purtat aproximativ douăzeci de discuţii informale cu liderii din teritoriu în cursul acestui an, cea mai importantă fiind cea de la Tulcea din luna mai. Liderii PDL au anunţat că vor contesta la Curtea Constituţională proiectul Guvernului, iar preşedintele Băsescu l-a catalogat drept “un mare eşec”. Premierul Ponta a anunţat că la construcţia bugetului de stat pe 2014 se va ţine cont de legea descentralizării, iar în anexele bugetului vor fi prevăzute sumele care vor trece la autorităţile locale după ce legea va fi promulgată de preşedintele Băsescu şi publicată în Monitorul Oficial.

Vicepremierul Liviu Dragnea a caracterizat procesul descentralizări “prima rupere reală de comunism”. În cadrul procesului descentralizării mai multe autorităţi şi instituţii deconcentrate aflate în subordinea ministerelor vor trece în coordonarea autorităţilor locale – Consilii Judeţene, Consilii locale, primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene.

Din proiectul iniţial al descentralizării au dispărut capitole importante precum descentralizarea Poliţiei, existând o puternică opoziţie din partea PNL şi a ministrului de Interne, Radu Stroe, şi descentralizarea Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, unde ministrul Muncii s-a opus. Social-democraţii l-au acuzat pe ministrul Radu Stroe că a fost “copleşit şi înghiţit de sistem” şi de aceea nu a acceptat descentralizarea serviciului de ordine publică şi a serviciului rutier.

„Ministrul de Interne nu vrea să înţeleagă acest lucru, sunt oameni care vor centralist, dar să nu dea competenţe mai departe, vor să ţină controlul în mână, controlul pe şefi, dar fără să ne lase să facem ordine şi linişte publică. Sistemul poate l-a copleşit, sau l-a înghiţit (din Ministerul de Interne, n.r.). Eu spun un lucru, nu vreau să facem noi anchete judiciare, să fie foarte clar. Nu vrem poliţia la noi, eu vreau în schimb pe ordine şi linişte publică să avem responsabilităţi pe poliţia noastră pe care o putem organiza, iar pe rutieră să putem să facem ordine în traficul din localităţi”, a susţinut nu mai târziu de weekendul trecut vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita.

Preluare de pe gandul.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.