Festivalul de Muzică Uşoară Românească ”FLORENTIN DELMAR” a ajuns la a 42-a ediţie

Pentru a 42-a oară focşănenii se vor întâlni cu muzica uşoară românească tradiţională prin intermediul cunoscutului festival FLORENTIN DELMAR şi în mod special cu muzica celui ce dă numele acestei manifestări. În acest an vor urca pe scena Ateneului Popular 14 tineri interpreţi ce vin din Bucureşti, Constanţa, Călăraşi, Botoşani, Galaţi, Bârlad, Roman, Slobozia, Dâmboviţa dar şi Broştenii de Vrancea.

Repertoriul lor cuprinde o arie a tuturor timpurilor în care a fost compusă muzica uşoară românească, până în zilele noastre. Este apreciabil gustul estetic al acestor tineri care îndrăgesc melodia de odinioară cu aceeaşi măsură a celei actuale. Îi va încuraja orchestraţia Maestrului Viorel Gavrilă care împreună cu colaboratorii şi colegii săi îi vor şi acompania pe perioada celor două seri de concurs: 9 şi 10 noiembrie, cu începere de la orele 19:00.

Delimitarea valorică a acestora o face cu pertinenţa care ne-a obişnuit de-a lungul anilor, un juriu condus de Horia Moculescu – cetăţean de Onoare al Municipiului Focşani, Marius Ţeicu, Viorel Gavrilă şi doi importanţi interpreti ai acestui gen muzical: Gabriel Cotabiţă şi Ovi Jacobson. Acestea sunt personalităţile ce vor stabili cum vor fi distribuite premiile anuntate prin regulamentul de concurs: Marele Premiu şi Trofeul Festivalului Florentin Delmar – 6.000 lei; Premiul I – 4.000 lei; Premiul al II-lea – 3.000 lei; Premiul al III-lea – 2.500 lei; Premiul SPECIAL (pentru cea mai bună interpretare a unei melodii FLORENTIN DELMAR) – 5.000 lei.

O avanpremieră a festivalului se va derula în Foyer la ora 18:45 unde va fi lansat cd-ul de autor al compozitorului Horia Moculescu la împlinirea a 80 de ani. Autorului îi vor fi alături prietenii şi colegii de “breaslă”, reprezentanţi ai autorităţii locale şi gazdele festivalului.

Festivalul va fi deschis de Teodor Manciulea, cel care in 2016 a câştigat Trofeul mult râvnit; el va avea şi un microrecital după încheierea primei părţi de concurs din această seară de 9 noiembrie. Recitalul mult aşteptat va fi al celui ce a câstigat multe, foarte multe aprecieri din 1986 până în prezent de când şi-a dedicat întreaga activitate muzicii pop – Gabriel Cotabiţă. “Mă bucur să revin pe scena Festivalului de Muzică Uşoară Românească Florentin Delmar, un festival foarte drag mie, de unde am numai amintiri plăcute. Sper să reîntâlnesc acelaşi public entuziast şi ataşat muzicii uşoare româneşti.”

Cea de a doua seară va debuta cu concurs: cei şapte concurenţi ai serii în ordinea stabilită prin tragere la sorţi. În timp ce se va juriza prestatia tuturor concurenţilor, pe scenă va evolua o voce pe care focşănenii au admirat-o ultima oară în 2005 când a obţinut Trofeul festivalului: Ana Mardare. Nu a renunţat la muzică, Ana devenind liber profesionistă practicând cariera de solist împreună cu soţul său care este un cunoscut ritmician, membru în orchestra de acompaniament condusă de Viorel Gavrilă.

Vocea care probabil va domina seara şi care va prezenta atractivitatea maximă se defineşte de la sine: Paula Seling. Recitalul său va fi realizat cu aceeaşi orchestră profesionistă ce poartă numele dirijorului; va fi un regal muzical în care artista va etala melodii proprii şi cover-uri, evoluând şi la pian. Vor exista momente surpriză, nelipsite de emoţii.
Amfitrionii serilor de festival vor fi Alexandra Velniciuc şi Ionuţ Ungureanu.

Festivalul se va incheia cu festivitatea de decernare a premiilor. Artiştii care au reprezentat o amicală concurenţă unul celuilat vor face o “reverenţă” marelui pianist şi compozitor focşănean care le-a dat întâlnire în orasul natal şi-i vor interpreta una din melodiile devenite şlagăr de-a lungul vremii sau, de ce nu, una care a “dospit” în colecţia unui focşănean şi de curând orchestrată de Horia Moculescu, a fost facută cunoscută de noi, pe cd-ul omagial editat la cea de a 40-a ediţie a festivalului din 2015 – Focşăneanca- melodie ce poate devein leit-motiv al acestei manifestări.

Dvs., focşănenii veti afla cine vor fi tinerii artişti ce vor intra în palmaresul festivalului venind la sala ctitorită de maiorul Pastia, unde le veţi fi alături în evoluţia scenică. Le dorim şi noi succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE