Familia monoparentală este și va fi recunoscută și ocrotită și după referendumul de revizuire a Constituției.

Organizații și persoane ostile initiativei cetatenesti de revizuire a articolului 48 din Constitutia Romaniei au exprimat temeri si critici cu privire la faptul ca familiile monoparentale sau alte tipuri de familie nu ar fi ocrotite si recunoscute prin noua forma a articolului respectiv. Aceste critici sunt complet nefondate.

In cadrul notiunii de familie exista categorii diferite, cu structuri diferite, componenta diferita si aflate in situatii juridice diferite. Toate sunt, in egala masura, recunoscute si ocrotite fara discriminare, ele avand la baza acelasi model: cel al familiei nucleare, monogame, formate prin casatoria dintre un barbat si o femeie, avand in centrul sau asigurarea si reprezentarea cu prioritate a drepturilor copilului.

Constitutia consacra, prin articolul 48 aliniatul 1, prima teza, ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita dintre soti (iar in forma revizuita, intre un barbat si o femeie), iar in teza a treia, ce nu va fi atinsa de revizuire, ca familia se intemeiaza pe raportul juridic (drepturile si obligatiile) izvorat din calitatea de parinte. De asemenea, alin. 3 al aceluiasi art. 48 din Constitutie, “Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie”, ramane neschimbat.

Ca urmare, statul va continua sa acorde aceeasi ocrotire si aceleasi drepturi copiilor crescuti de un singur parinte, de doi parinti necasatoriti sau de oricare ruda care are acest drept (bunici etc.) ca si celor crescuti de ambii parinti casatoriti si sa recunoasca relatiile dintre acestia ca relatii de familie, asa cum o face si in prezent prin Constitutie si prin legislatia in vigoare.

Revizuirea Constituției clarifică definiția căsătoriei, fără a anula vreun drept existent

Modificarea propusa a fi introdusa in textul Constitutiei in urma initiativei cetatenilor reprezentati prin Coalitia pentru Familie priveste exclusiv definitia casatoriei, restul articolului fiind pastrat neschimbat. Cu alte cuvinte, urmeaza a fi consacrat in textul Constitutional ca sotii pot fi doar doi si doar de sexe biologice diferite. De notat ca nu este vorba despre o norma constitutionala noua, ci de o clarificare a normei existente, in care se face vorbire simplu despre “soti”, termenul fiind explicitat in Codul Civil. Clarificarea este necesara in aceasta perioada in care mai multe tari au decis ca termenul soti poate avea si un alt inteles decat cel consacrat. Faptul ca reprezentantii “minoritatilor sexuale” au solicitat in mai multe randuri recunoasterea statutului de “familie” al cuplurilor unisex si legalizarea “casatoriei” intre persoane de acelasi sex in Romania demonstreaza clar necesitatea demersului nostru, prin care poporul urmeaza sa isi exprime vointa suverana (conform art. 2 din Constitutie) in legatura cu una din institutiile fundamentale ale societatii.

Astfel, noua forma a alin. 1 al art. 48 urmeaza a fi “Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.” Evident, toate celelalte conditii obligatorii la incheierea casatoriei, stipulate in Codul Civil, raman valide.

Din aceasta perspectiva, niciunul dintre drepturile constitutionale deja existente nu va fi anulat si nici nu vor fi create drepturi noi.

In plus, aliniatul 3 al aceluiasi articol 48 din Constitutie, “Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie” ramane neschimbat.

Ca urmare, statul va continua sa acorde aceeasi ocrotire si aceleasi drepturi copiilor crescuti de un singur parinte sau de ambii parinti necasatoriti ca si celor crescuti de ambii parinti, asa cum o face si in prezent, conform legislatiei in vigoare.

Familia monoparentala si cea extinsa sunt recunoscute si ocrotite de legislatia romaneasca

Pentru o mai buna intelegere sunt necesare cateva precizari referitoare la formele de familie existente in Romania, din punct de vedere sociologic si juridic:

Familia definita prin Constitutie – este familia nucleara, monogama, completa formata din sot, sotie si eventualii lor copii. Este modelul, tipul de familie care asigura mediul optim pentru nasterea, cresterea si dezvoltarea personala armonioasa a copiilor. Relatiile din aceasta familie sunt: de casatorie (intre soti), de filiatie (parinti-copii) si de consangvinitate (intre frati).

Familia monoparentala, formata dintr-un singur parinte si copiii pe care acesta ii creste, este numita si familia incompleta, lipsind unul dintre parinti prin deces, prin divort, prin abandonul familiei sau prin decizia personala a parintelui prezent de a-si creste singur copiii. Relatiile in acest tip de familie sunt de filiatie si de consangvinitate. Familia monoparentala are ca model de referinta familia monogama completa, din care provine de multe ori, prin divort, abandon sau deces – sau in care se transforma, prin casatoria parintilor. In interesul copiilor, statul ocroteste copilul si pe parintele care il creste si le acorda acestora drepturi nediscriminatorii fata de cei din familii complete. Si chiar mai mult: de exemplu, prin pensia de urmas, suplineste contributia financiara a parintelui decedat etc.

Cuplul in concubinaj (uniunea consensuala), cu copii, este de fapt format dintr-o familie monoparentala si un partener al parintelui care are copiii in intretinere, partener care poate fi sau nu si parinte al copiilor. Statul ocroteste, ca si in cazul familiei monoparentale, copilul si pe parintele care il creste. Spre deosebire de familia nucleara, cuplul in concubinaj are mai putina stabilitate, mai ales daca unul dintre parteneri nu este si parinte al copiilor.

Familia extinsa sau largita, sau, dupa caz, substitutiva, are in centrul ei familia nucleara, care se completeaza cu rude prin filiatie (bunici, nepoti), prin consangvinitate (unchi, matusi, veri), prin casatorie (soti si sotii ai/ale rudelor consangvine) sau prin relatie de afin (nas). Existenta familiei extinse nu presupune menajul in comun si nici obligatii pentru cresterea sau ingrijirea rudelor de gradele 3 si 4. Doar in anumite imprejurari, de exemplu in cazul decesului ambilor parinti ai unui copil sau in cazul mostenirilor, apar drepturi juridice ale membrilor familiei extinse.

In concluzie, in Romania, toate “celelalte variante de familie” sunt de fapt derivatii ale modelului familiei nucleare, monogame, formate prin casatoria dintre un barbat si o femeie, avand in centrul sau asigurarea si reprezentarea cu prioritate a drepturilor copilului. Familia monoparentala si celelalte tipuri de familie beneficiaza de ocrotire in prezent, iar acest lucru nu se va schimba in niciun fel prin revizuirea propusa a art. 48(1) din Constitutie.

Nu negam realitatea faptului ca exista familii care se destrama, dar, din perspectiva legala, trebuie sa cautam modelul ideal pentru societate, pentru ca prin astfel de modele opereaza legea. De aceea, Statul are interesul direct si indiscutabil sa ocroteasca si sa intareasca acel model de familie care asigura copiilor cadrul optim pentru nasterea, cresterea si dezvoltarea lor personala, iar natiunii continuitatea demografica, sociala si economica, a identitatii culturale si spirituale, si totodata corespunde moralei dominante in societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.