Eveniment la Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu” din Odobești, în memoria luptătorilor anticomuniști și a mărturisitorilor din temnițe

Casa de Cultură ”Constantin C. Giurescu” din Odobești, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici şi Victime ale Dictaturii din România – Filiala Vrancea și Liceul Teoretic ”Duiliu Zamfirescu” din localitate, organizează în Foyerul instituției de cultură din Odobești, joi, 9 martie 2017, la ora 12, manifestarea ”Argument împotriva uitării”.

Evenimentul este prilejuit de Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, zi stabilită de Parlamentul României pentru a comemora pe cei care s-au prăpădit în temnițele comuniste și a rememora ororile din Gulagul românesc. A fost aleasă ziua de 9 martie pentru că în calendarul ortodox este ziua de pomenire a celor 40 de mucenici din Sevastia, uciși în timpul persecuției creștinilor din Imperiul Roman.

Pentru a cinsti memoria luptătorilor anticomuniști și mărturisitorii din temnițe, Biserica Ortodoxă Română a declarat anul 2017, ”An comemorativ al Patriarhului Justinian și al Apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului”. Evenimentul de la Odobești se înscrie în agenda națională de salvare a memoriei și cinstire a celor care au avut curajul să înfrunte delațiunea, minciuna, teroarea și dictatura. Din această perspectivă, 9 martie nu este ”ziua bărbatului”, nici a celor ”40 de pahare”, ci Ziua Bărbăției și Curajului, Ziua Demnității și Recunoștinței față de cei care au înfruntat teroarea în perioada 1944-1989. Ca argument împotriva uitării, Casa de Cultură va lansa o carte poștală cu harta universului concentraționar din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE