VIDEO: Eveniment de excepţie la Sala “Balada”, de Ziua Culturii Naționale

elevi apor vrancea

În această seară, la Sala “Balada” din Focșani a avut loc un eveniment de excepție intitulat “TEMEI ŞI DĂINUIRE ÎN CULTURA ROMÂNEASCĂ”.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Ansamblul “Ţara Vrancei”, Liceul de Artă “Gheorghe Tattarescu”, Fundaţia Culturală “Simion Mehedinţi – Mioriţa”, Biblioteca Judeţeană, Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu”, Şcoala “Ion Bazgan” Focşani şi Scoala “Alexandru Vlahuţă” Gugeşti, cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii.

chitarist si 2 fete

Bucurie mare, muzică pentru cele mai sensibile inimi, cuvinte de adâncă înţelepciune din cultura noastră, scrise de mari români, fragmente din cultura populară autentică, toate împletite, au realizat o seară de neuitat pentru cei prezenţi, o seară în care CULTURA NAŢIONALĂ a fost iubită, sărbătorită, dorită şi, mai ales, simţită în toate formele ei.

prezentatori

Evenimentul a fost gândit ca o demonstraţie a faptului că temeiul şi şansa de dăinuire a culturii româneşti sunt reprezentate de spiritualitatea profundă a acestui popor, izvor de creaţie românească înaltă, cum spunea Lucian Blaga.

APOR Vrancea a iniţiat acest eveniment, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian care spunea că “dacă poporul român se va întoarce la adevăratele sale valori, verificate în bimilenara sa trecere prin vâltoarea vremurilor, dacă fiecare dintre noi va fi conştient de necesitatea unei profunde schimbări spirituale, manifestate prin iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni, atunci vom putea nădăjdui la rodirea strădaniilor noastre, în viaţa de zi cu zi

Biblioteca Judeţeană a realizat o expoziţie de carte românească ce putea fi suficientă prin ea însăşi pentru realizarea scopului evenimentului, într-atât de frumos alese au fost volumele expuse.

carti biblioteca la balada

Elevii de la Liceul de Artă “Gheorghe Tattarescu” au demonstrat, o dată în plus, atât calitatea învăţământului artistic din acest liceu, cât şi dedicarea profesorilor în ceea ce priveşte insuflarea şi dăruirea către elevi a unui profund sentiment de dragoste faţă de cultură. O surpriză a serii a constituit-o elevul de clasa a cincea Valentin Dumitru, care a încântat publicul prin interpretarea Baladei lui Ciprian Porumbescu, simbol al românismului, de la momentul la care şi Eminescu a ascultat-o la Putna şi până azi.

violonist Dumitru

Ansamblul folcloric “Ţara Vrancei” a mişcat inimile spectatorilor şi a marcat importanţa culturii populare ca matrice esenţială a culturii naţionale.

Tara Vrancei Murgoci

Momentul teatral pregătit de copiii de la Atelierul de creaţie organizat de APOR Vrancea a fost intens şi atrăgător, captivând inimile spectatorilor.

revista la noi

Fundaţia Culturală “Simion Mehedinţi – Mioriţa” a lansat ultimul număr din ziarul cultural „LA NOI…” în care, emblematic pentru dragostea românilor pentru cultură, este scris că “poporul român a ştiut să trăiască în istorie dar cu inima în veşnicie”.

elevi apor sceneta a

În concluzie, Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită la Focşani cu mult dor faţă de valorile neamului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.