Eveniment de excepţie în Vrancea. Prof. Constantin Macarie: “Adevăratul profesor te învaţă din inimă, nu din carte”

Fundaţia „Simion Mehedinţi – Mioriţa” a organizat sâmbătă şi duminică la Soveja evenimentul de excepţie „150 de ani de şcoală în Soveja”. Au mai contribuit la organizarea evenimentului Şcoala Gimnazială „Simion Mehedinţi” şi Primăria Soveja.

Constantin Macarie Soveja ziar la noi

Sufletul acestui eveniment unic prin emoţia creată în rândul numărului mare de participanţi a fost profesorul Constantin Macarie, cel care, prin Fundaţia „Simion Mehedinţi – Mioriţa”, duce mai departe cultura izvorâtă din acest colţ de rai al Vrancei.

Dumnealui i se potrivesc de minune cuvintele marcate drept motto pe publicaţia editată de domnia sa “LA NOI…”: „Numai prin dragoste profundă pentru vatră, pentru neam şi ţară, poţi să smulgi şi să descoperi tainele acestui pământ zidite în cuvântul lui Dumnezeu. Desluşirea lor, descoperirea lor este încercarea la care Dumnezeu ne pune. Este menirea valorii noastre de om.

L-am întrebat pe profesorul Constantin Macarie în seara festivităţii emoţionante de la Soveja, cum a reuşit un eveniment de o asemenea amploare, care a unit deopotrivă generaţii peste timp şi sovejeni reîntorşi din zări îndepărtate. Tot admirativ l-am mai întrebat cum se explică firescul versurilor minunate pe care le-a compus pentru Imnul şcolii.

Şi mi-a spus secretul: „Din inimă! Să faci lucrurile numai din inimă”.

Se pare că aceasta e metoda de lucru a sovejenilor, făcutul lucrurilor din inimă. Numai astfel se poate explica felul de a fi şi de a pune problema, pentru fiecare participant care, emoţionat, a luat cuvântul în cadrul festivităţii, rezultând în final o mare de bucurie şi un arc în timp între generaţii.

Pentru că sâmbătă, la Soveja, am asistat la o lecţie rară de pedagogie, cu palparea pe viu a roadelor excepţionale, respectiv foştii elevi, fiecare dintre ei deveniţi români adevăraţi, redăm câteva adevăruri aplicate de a lungul timpului în şcoala de la Soveja pentru a fi preluate de toţi dascălii copiilor noştri:

„Nu are viitor sistemul de învăţământ care nu are trecut sau care nu-şi pune în valoare trecutul”
„Nu zidurile fac o şcoală ci spiritul ce domneşte într-însa” (Ferdinand I)
„Dascălul este o făclie care se mistuie luminând pe alţii”
„Ceea ce scrie un profesor pe tabla vieţii nu poate fi niciodată şters”
„Adevăratul profesor te învaţă din inimă şi nu din carte.”
„Profesorul influenţează întru eternitate, nici chiar el nu poate şti unde se opreşte influenţa sa”.

Toate aceste adevăruri sunt subliniate de domnul profesor Macarie în articolul de fond al publicaţiei “LA NOI…”, nr. 12/2015.

Nu e de mirare că, acestea fiind principiile aplicate de profesori precum Iulian şi Florica Albu, roadele au fost oamenii adevăraţi pe care i-am ascultat sâmbătă în calitatea lor de foşti elevi.

Însă lucrarea Fundaţiei „Simion Mehedinţi-Mioriţa” si a profesorului Macarie nu se opreşte aici. Odată ce a reuşit acest exerciţiu de unire a sovejenilor, se pregăteşte ridicarea unui monument care să marcheze descoperirea pe aceste meleaguri a Mioriţei.

Gheorghita geana la harlet Carti Gheorghita Geana

Este rar întâlnit exerciţiul de unire, de comuniune pe care l-am văzut sâmbătă la Soveja, iar explicaţia faptului că sovejenii au putut să îl realizeze a dat-o profesorul de antropologie Gheorghiţă Geană – pentru care Soveja înseamnă „Acasă” – atunci când a spus că „există în Soveja o dragoste de carte, de învăţătură, de înţelepciune, care se manifestă în chip exemplar”.

Claudia Mandroiu copii Soveja costum popular brosura mehedinti

Cu smerenie a continuat profesorul Gheorghiţă Geană că „aici la Soveja este o mostră, un eşantion de românitate” şi că „există câteva motive de pelerinaj naţional respectiv: Mioriţa, biserica lui Matei Basarab – un simbol al împăcării dintre fraţi, Mausoleul care s-a construit cu contribuţie locală şi mormântul lui Simon Mehedinţi”.

A mai mărturisit profesorul Gheorghiţă Geană: „Vreau să închei exprimându-mi speranţa că, oricât de mult ar scădea populaţia, va rămâne aici o mână de oameni care vor şti să trăiască aici ca în paradis”. (Ana VRÂNCEANU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.