Elevă de la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret”, premiată la Concursul Național de Comunicări Științifice ale elevilor din învățământul liceal

FOTO: Olteanu Oana Alexandra primind premiul de la prof. Nina Sava inspector școlar de geografie ISJ Neamț, președintele Secțiunii Geografia Mediului din cadrul concursului

FOTO: Olteanu Oana Alexandra alături de profesor însoțitor Corina Voinea și prof. dr. Vasile Ovidiu Allen, inspector școlar de geografie.

Olteanu geografie concurs profesori Olteanu geografie concurs si Alle Olteanu geografie concursÎn perioada 18-22 iulie 2016, sub egida M.E.N.C.Ș, s-a desfășurat la Hunedoara, ediția anuală a Concursului Național de Comunicări Științifice ale elevilor din învățământul liceal, coordonat de Inspector General prof. dr. Steluța Dan.

În premieră pentru judeţul nostru, Olteanu Oana Alexandra, elevă în clasa a XI a la Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret” din Focşani, sub indrumarea prof. Dănuţ Săcrieru, a obţinut Premiul al II lea la Secţiunea Geografia Mediului din cadrul Concursul Naţional de Comunicări Ştiinţifice.

Acest rezultat este valoros, nu numai prin faptul ca este primul podium obtinut de un elev al județului nostru la acest concurs național, ci și prin faptul că Alexandra, aflată la prima sa participare naţională la un concurs de Geografie, a concurat cu elevi cu o bogată experiență în domeniu, prima treaptă a podiumului la secțiunea sa fiind ocupată de o concurentă premiată anul acesta la Balcaniada de Geografie din Serbia.

Comunicarea științifică „Hazarduri geomorfologice și hidrologice în sectorul subcarpatic al bazinului Milcov” (prezentată si premiata la concurs în cadrul Secțiunii de Geografia Mediului) a pornit de la premisa că, în manifestarea proceselor geomorfologice și hidrologice, există o serie de fenomene extreme care, în relație cu vulnerabilitatea teritoriului generează riscuri și pierderi la adresa comunităților umane, periclitând în același timp și funcționalitatea sistemelor economice.

La nivel regional sau local, cauza principală a hazardurilor geomorfologice este defrișarea masivă, care contribuie la accentuarea scurgerii de suprafață, în defavoarea infiltrației, și la destabilizarea versanților susceptibili la procese de alunecare. Accentuarea scurgerii pe versanți contribuie la crearea și propagarea accentuată a undelor de viitură și producerea inundațiilor catastrofale, așa cum s-a întâmplat în vara anului 2005.

Toate aceste aspecte au fost riguros analizate și prezentate de către eleva Olteanu Alexandra, aceasta reușind să obțină cel mai mare punctaj din concurs pentru prezentarea lucrării, în condițiile în care evaluarea s-a realizat de către membrii Comisiei Naționale urmărindu-se criterii ca fundamentarea științifică și logica internă a conținuturilor, capacitatea de sinteză, citirea și interpretarea imaginilor și reprezentărilor grafice și cartografice și mai ales evidențierea contribuției personale și calitatea răspunsurilor la întrebările comisiei.

Lucrarea a fost evaluată cu 90 puncte avand in vedere si gradul de actualitate a temei propuse (impactul fenomenelor naturale extreme și vulnerabilitatea sistemelor socio-umane) și evidențierea caracterului interdisciplinar al Geografiei ca știință, deschiderea spre teme noi ca modificări ale mediului natural determinate de impactul antropic, dezvoltare durabilă, planning teritorial în condițiile unei dinamici a proceselor și fenomenelor fără precedent.

Trebuie remarcată și prezența, în premieră pentru județul nostru, a unui profesor de geografie în cadrul Comisiei Centrale de Evaluare a Concursului de Comunicări Științifice ale elevilor din învățământul liceal. Dl. prof. dr. Vasile Ovidiu Allen, inspector școlar de specialitate, profesor la Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță“ din Gugești a evaluat comunicările științifice din cadrul secțiunii de Geografie fizică. Invitația de a participa în cadrul acestei comisii reflectă activitatea desfășurată de domnul profesor în calitate de inspector școlar de specialitate în acest an școlar, precum și a rezultatele deosebite obținute de elevii vrânceni la faza națională a Olimpiadei de Geografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE