Educatie experientiala pentru viata si comunitate

EDUCATIA EXPERIENTIALA PENTRU VIATA SI COMUNITATE este un proiect ce se implementeaza in perioada 01 noiembrie 2009 – 31 octombrie 2010 cu finantare de la Guvernele ISLANDEI, PRINCIPATULUI LIECHTENSTEIN si NORVEGIEI prin MECANISMUL FINANCIAR AL SPATIULUI ECONOMIC EUROPEAN – Fondul ONG.

Cluburile de initiativa comunitara pentru tineret IMPACT o realitate in peisajul educational vrancean

La inceputul lunii aprilie Asociatia pentru Dezvoltare Durabila “Focul Viu” a pregatit viitorii facilitatori ai Cluburilor de initiativa comunitara pentru tineret IMPACT iar in lunile urmatoare au inceput sa functioneze 3 din cele 4 cluburi planificate: la Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu, la Liceul Teoretic “Emil Botta” Adjud si la Liceul Pedagogic “Spiru Haret” Focsani. Continuam sa lucram la formarea grupului de elevi de la Liceul de Transporturi Auto “ Traian Vuia” Focsani.

Cluburile IMPACT utilizeaza ca pedagogie educatia prin serviciul in folosul comunitatii iar rezultatele preliminare ale unei cercetari realizate de Fundatia Noi Orizonturi (unul din partenerii nostri in acest proiect) si Universitatea de Stiinte Politice Babes-Bolyai au aratat: IMPACT poate genera abilitati si atitudini care sustin increderea interpersonala, cooperarea si capitalul social.

Robert Putnam defineste capitalul social in urmatorul mod: “caracteristicile unei organizari sociale, normele si increderea sociala care faciliteaza coordonarea si cooperarea pentru obtinerea unor beneficii commune”. Cind increderea si retelele sociale se dezvolta , indivizii, structurile economice si natiunile prospera. Fara capital social, o comunitate, si in mod cert o natiune nu pot ajunge la o dezvoltare reala.

Ceea ce reusim in Cluburile IMPACT din perspectiva capitalul social este dezvoltarea capitalul social intra-grup in primul rind iar acesta este orientat spre dezvoltarea grupului creindu-se un spirit de solidatitate care ii ajuta pe tinerii din acel grup. Deasemenea Cluburile IMPACT promoveaza 8 valori esentiale dezvoltarii capitalului social in Romania:

* respectul si responsabilitatea sunt valori de baza ale dezvoltarii caracterului
* integritatea, increderea si munca in echipa sunt valori care genereaza capital social pozitiv
* curajul, participarea si compasiunea conduc la formarea unor cetateni devotati comunitatii si gata de actiune

Aceste 8 valori promovate in cadrul Cluburilor Impact au fost tiparite in 20000 de exemplare de catre Asociatia pentru Dezvoltare Durabila “Focul Viu” si au fost distribuite in cutiile de posta ale cetatenilor din Focsani in luna aprilie in speranta de a contribui la schimbarea sistemului de valori existent in acest moment. Tot la schimbarea sistemului de valori lucreaza si educatia prin serviciul in folosul comunitatii care incurajeaza tinerii sa devina actori ai schimbarii sociale:

-tinerii sunt incurajati sa vina in sprijinul comunitatii prin proiecte de servicii comunitare

-tinerii sunt inzestrati cu mijloace pe care sa le foloseasca in proiectele lor

– tinarii sunt incurajati sa constientizeze valorile morale, prin auto-reflectie asupra proiectelor lor.

Cluburile de initiativa comunitara pentru tineret IMPACT din Vrancea sunt facilitate de 16 persoane psihologi sau cadre didactice care se intilnesc cu tinerii saptaminal. In intilnirea de doua ore a cluburilor se realizeaza exercitii de consolidarea increderii, se discuta pe marginea unei povesti moralizatoare si se lucreaza la planificarea proiectului de interventie in comunitate. Iar toate aceste lucruri sunt realizate intr-o atmosfera destinsa si distractiva. Distractia nefiind altceva decit “o invitatie la implicare activa” potrivit lui Steve Butler citat de Fundatia Noi Orizonturi in Manualul Impact.

Comunicat primit de la ADD Focul Viu Focsani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.