DNA încearcă să-l scoată pe Lucian Buta de la Judecătoria Cluj-Napoca din dosarul președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan.

Oprisan in sedinta CJ din 18 decembrieDirectia Națională Anticorupție incearca sa schimbe judecatorul din dosarul presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan. Procurorul de sedinta al DNA din dosarul lui Oprisan a formulat astăzi, 21 august 2014, o cerere de recuzare a judecatorului Lucian Buta de la Judecatoria Cluj-Napoca, cel care solutioneaza aceasta cauza. Buta a trimis cererea spre solutionare unui alt complet.

Potrivit jurnalistilor de la publicatia clujust.ro, procurorul de sedinta a invocat ca exista suspiciuni in legatura cu impartialitatea judecatorului Lucian Buta: “Exista suspiciunea unei lipse de impartialitate din partea judecatorului”. Iar lipsa de impartialitate ar fi cauzata de sesizarea pe care sefa DNA a facut-o impotriva magistratului Buta la Inspectia Judiciara.

Kovesi a acuzat tergiversarea dosarului in care este judecat Marian Oprisan

La inceputul lunii iunie 2014, sefa DNA Laura Codruta Kovesi l-a deferit pe judecatorul Lucian Buta Inspectiei Judiciare, pe motiv ca acesta tergiverseaza cauza care il priveste pe Marian Oprisan. Potrivit comunicatului DNA nr. 748/VIII/3 din data de 5 iunie 2014, Kovesi a sesizat Inspectia cu privire la efectuarea de verificari sub aspectul respectarii normelor de procedura penala de catre judecatorul Lucian Buta de la Judecatoria Cluj-Napoca, pe care il acuza ca nu a solutionat cu celeritate dosarul lui Oprisan. Cu acea ocazie, sefa DNA a explicat ca fapta magistratului ar putea constitui abatere disciplinara.

In sesizarea trimisa Inspectiei, Kovesi a aratat ca aceasta cauza se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca din 2 decembrie 2012, iar de atunci au fost acordate 29 de termene, unele dintre ele la un interval de 49 de zile, 56 de zile si chiar 105 zile. Trebuie precizat ca procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Oprisan in 2006, iar de atunci dosarul a fost mutat la mai multe instante, ajungand in cele din urma la Judecatoria Cluj-Napica.

Comunicatul DNA din 5 iunie 2014:

“Procurorul sef al DNA,in conformitate cu prevederile art.97 alin.(1) din Legea nr.303/2004 si art.45 din Legea nr.317/2004, republicate, cu modificarile si completarile ulterioare, a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la efectuarea de verificari sub aspectul respectarii normelor de procedura penala de catre judecatorul din cadrul Judecatoriei Cluj-Napoca pe rolul careia se afla dosarul nr.19/P/2005 al Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, avand in vedere ca de peste 8 ani aceasta cauza nu a fost solutionata de instanta de judecata, fapta ce ar putea constitui abatere disciplinara, prevazuta de art. 99 lit. h) teza a II-a, i) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Urmarirea penala in acest caz a inceput in noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006, prin rechizitoriu, procurorii au dispus trimiterea inculpatilor in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals, cauza fiind inregistrata la Judecatoria Focsani”.

Informații preluate de pe luju.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.