Deputatul Razvan Mustea Serban explica situatia imprumutului pe care Primaria Focsani vrea sa-l faca pentru reabilitarea strazilor

Pentru a clarifica aspectele privitoare la contractarea unui împrumut de către Primăria Focşani în vederea finanţării programului de reabilitare a principalelor artere din oraş, doresc să fac câteva precizări! În calitate de deputat ales în Colegiul nr.1 Focşani am iniţiat o serie de demersuri instituţionale pentru a afla situaţia exactă a acestui împrumut. În data de 10.06.2009 am formulat o întrebare către Ministrul Finanţelor Publice privitoare la situaţia respectivă, iar în 12.07.2010 am primit răspunsul, din care vă prezint câteva paragrafe:

“În vederea contractării unui împrumut bancar, Municipiul Focşani a transmis, în data de 23.04.2010, Cererea pentru autorizarea contractării unei finanţări rambursabile în valoare de 24,5 milioane lei de la Unicredit Ţiriac Bank SA. (…) În ceea ce priveşte stadiul avizării solicitării Municipiului Focşani, vă comunicăm următoarele:

* documentaţia trimisă de Municipiul Focşani este completă;
* de la data înregistrării solicitării Municipiului Focşani nu s-a desfăşurat nicio şedinţă a Comisiei pentru analizarea cererilor de autorizare a contractării de finanţări rambursabile (…)
* solicitarea Municipiului Focşani va fi analizată în proxima şedinţă a Comisiei în care vor fi analizate solicitările primite de la unităţile administrativ – teritoriale care intenţionează să contracteze finanţări rambursabile pentru realizarea de investiţii publice de interes local şi care s-au adresat, în acest scop, Comisiei.”

Pentru întelegerea corectă a situaţiei, trebuie menţionat faptul că finanţările rambursabile contractate de către unităţile administrativ – teritoriale reprezintă datorie publică locală. Pentru încadrarea în nivelul deficitului bugetului general consolidat pentru anul 2010 de 6,8 %, pe care România şi l-a asumat în cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul României a emis Hotărârea de Guvern nr. 480 / 2010 privind aprobarea limitelor pe anul 2010 pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale.

În articolul 4 al acestei Hotărâri de Guvern, se stipuleaza că: “Limitele pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale prevăzute la alin. (3) sunt aplicabile cererilor pentru autorizare ale autorităţilor administraţiei publice locale, înregistrate până la data de 31 august 2010 la secretariatul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale (…). După această dată, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale autorizează finanţările rambursabile care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale, în ordinea înregistrării cererilor pentru autorizare, cu încadrarea în suma rămasă disponibilă din limita prevăzută la art. 1.”

În concluzie, putem constata că întârzierea autorizării împrumutului ţine de chestiuni procedurale şi nu de vreun “blocaj” politic, aşa cum se sugerează în anumite declaraţii apărute recent în presa din Vrancea. Trebuie subliniat faptul că toate unităţile administrativ – teritoriale care au depus astfel de cereri se află în aceeaşi situaţie, nefiind vorba de o situaţie aparte în care s-ar afla Municipiul Focşani. Dat fiind faptul că termenul limită pentru depunerea cererilor de autorizare a împrumuturilor a fost 31 august 2010 şi având în vedere că documentaţia trimisă de către municipalitate este completă si că data de înregistrare a cererii este mult anterioară acestui termen, nu există premise care să creeze temeri în privinţa aprobării acestei cereri.

Fac precizarea că nu există posibilitatea legală ca un parlamentar, un ales local sau un înalt funcţionar public să influenţeze în vreun fel întrunirea Comisiei pentru aprobarea împrumuturilor locale, aceasta fiind stabilită exclusiv de către autorităţile competente, în baza Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componenţa şi funcţionarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, cu modificările şi completările ulterioare. Rămân în continuare deschis oricărei colaborări cu instituţiile din Judeţul Vrancea pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor, în limita prerogativelor instituţionale care caracterizează mandatul cu care am fost investit.

Comunicat primit de la Biroul Parlamentar al deputatului PDL de Vrancea, Razvan Mustea Serban

One Response to Deputatul Razvan Mustea Serban explica situatia imprumutului pe care Primaria Focsani vrea sa-l faca pentru reabilitarea strazilor

  1. vio 21/09/2010 at 00:00

    De remarcat este viteza fulminanta cu care i se raspunde domnului deputat, deci cam cat de mult este luat in serios domnul deputat. Dupa cum spune dansul a trimis o scrisoare de 10.06.2009 si i s-a raspuns pe 12.07.2010. Deci i s-a raspuns dupa 1 an, 1 luna si 2 zile. :D.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE