DEFINITIV: Macovei nu mai este primar la Reghiu. Curtea de Apel Galați a dat de pământ cu hotărârea judecătoarei Mariana Grădinescu, cea care îl păstrase în funcție pe primarul penal Răduță Macovei (PSD).

Curtea de Apel Galați a admis astăzi recursul formulat în dosarul în care Tribunalul Vrancea, prin judecătoarea Mariana Grădinescu, anulase ordinul de încetare a mandatului primarului PSD Răduță Macovei, ordin emis de Instituția Prefectului Vrancea. Instanța a admis și cererea de intervenție accesorie formulată de consilierul PNL Neculai Nemuț, cel care s-a implicat juridic în instanță, pentru ca legea să fie respectată.

În aceste condiții, mandatul fostului primar Răduță Macovei (reprezentat în instanță de Cătălin Duță, fiul judecătoarei Duță) a încetat de drept. PSD mai are și alți primari cu probleme penale, însă deocamdată acțiunile în instanță nu s-au finalizat.

Răduță Macovei nu mai are voie să ocupe o funcție publică timp de 10 ani, în urma condamnării penale definitive pe care a suferit-o în 2017.

Decizia de astăzi a CA Galați:

Admite recursul pârâtei. Admite cererea de intervenţie accesorie. Casează încheierea din data de 29.10.2018 pronunţată de Tribunalul Vrancea şi în rejudecare: Respinge cererea de suspendare ca nefondată. Obligă pe intimatul- reclamant să plătească 850 lei reprezentând cheltuieli de judecată avansate de intervenientul Nemuţ Neculai. Document: Hotarâre 12/2019 11.01.2019

Reamintim că Tribunalul Vrancea decisese anul trecut suspendarea ordinului Prefectului, prin care înceta de drept mandatul primarului PSD de la Reghiu, Răduță Macovei (foto), cel care a fost condamnat definitiv de instanță (încă din 28 iunie 2017) pentru două fapte de conflict de interese, interzicându-i-se, totodată, să ocupe funcții publice timp de 10 ani.

Judecătoarea Mariana Grădinescu (sursa foto: Monitorul) a fost cea care i-a dat lui Macovei o decizie favorabilă la Tribunalul Vrancea, anul trecut, însă Curtea de Apel Galați a interpretat corect legislația referitoare la primarii condamnați penal (chiar și cu suspendare).

Informații suplimentare:

Prin decizia penală nr. 770/A/2017 pronunțată în dosarul penal nr. 10562/231/2015 primarul PSD Răduță Macovei a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru două fapte de conflict de interese. Conform prevederilor art. 16, alin. (2) din Legea 393/2004, privind Statutul Aleșilor Locali, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu Decizia nr. 536/2016 a CCR și cu Decizia 18/8 iunie 2015 a ÎCCJ, mandatul primarului Macovei trebuie să înceteze înainte de termen. Legea 393/2004 stipulează la art. 15 alin. (2) lit. e) că un primar își pierde calitatea de edil dacă este condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, iar prin deciziile CCR și ÎCCJ s-a clarificat situația primarilor condamnați cu suspendarea executării pedepsei privative. (Ed. O.)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.