Cupa 1 Decembrie 1918 la șah

Şahiştii vrânceni au sărbătorit Ziua Naţională a României organizând în Focşani în perioada premergătoare marii noastre sărbători patru turnee de şah, dintre care trei de şah rapid şi unul de şah clasic, două pentru şahişti legitimaţi şi două pentru şahişti nelegitimaţi.
Itinerarul şahist a început pe 18 noiembrie cu TURNEUL B rezervat şahiştilor legitimaţi născuţi după 1 ianuarie 2007, fără rating internaţional şi cu rating naţional de sub 1060. S-a jucat şah clasic, 7 runde, în sistem elveţian. Pe primele locuri s-au clasat în ordine Alex-Ştefan Zlata, Yannis-Raphael Grecu, Andrei-Dănuţ Neagu, David-Mihai Andrei şi Ileana-Veronica Niţu (locul I la fete). S-au mai remarcat Elena Lupu (locul al II-lea la fete), Luca Coroiu, David-Adrian Eşanu, Andrei Nicolau şi Alexandra-Nicoleta Pandele (locul al III-lea la fete). O remarcă deosebită trebuie făcută mezinei turneului, Ana-Maria Apostu, singura promovată în această categorie dintre şahiştii născuţi după 1 ianuarie 2011, dar care a dat o replică foarte dârză mai experimentaţilor ei parteneri şi care s-a dovedit la notaţia şahistă mult peste copiii de vârsta ei.

A urmat TURNEUL C rezervat juniorilor mici nelegitimaţi. S-a jucat în sistem elveţian, şah rapid, 7 runde. Câştigător a fost Rareş-Gabriel Nechita, urmat în ordine de Denis-Ionuţ Pilă, Patric-Andrei Făcâlă şi Filip-Andrei Toia. La fete primele trei clasate au fost Diana-Maria Gheorghiaş (locul I la fete de 9 ani) Bianca-Maria Beşleagă (locul I la fete de 7 ani) şi Antonia Spiridonescu (locul I la fete de 6 ani). S-au mai remarcat la acest turneu, în ordinea locurilor ocupate în clasamentul general, Alexandru-Ştefan Tiron, Albert-Florin Gafton, Andrei Goleşteanu, Radu-Petru Călugăreanu, Ştefan Haimana-Munteanu (locul I la băieţi de 6 ani), Petru-Andrei Grigore (locul al II-lea la băieţi de 6 ani), Irina Constantinescu (locul I la fete născute în 2011), Natalia Muscalu (locul al II-lea la fete născute în 2011), şi Teodora Muscalu (locul al III-lea la fete născute în 2011).

Al treilea turneu în ordine cronologică şi al patrulea în ordine valorică, TURNEUL D, a fost rezervat şahiştilor nelegitimaţi începători în curs de iniţiere care au început pregătirea la 1 octombrie 2017. Pe primele două locuri s-au clasat în ordine Alexandru Luca şi Mihnea Munteanu, urmaţi la egalitate de puncte de Tudor Avram şi Cristian Marin. De reţinut că mulţi dintre participanţii la turneele B, C şi D au jucat pentru prima data într-un concurs.

Turneul recent încheiat, TURNEUL A, ultimul în ordine cronologică din cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României, şi cel mai puternic în ordine valorică, a fost deschis tuturor şahiştilor legitimaţi din Vrancea şi din afara judeţului, seniori şi juniori. S-a jucat şah rapid, sistem elveţian, 7 runde. La acest turneu au participat şi cei mai buni dintre şahiştii care participaseră cu o săptămână în urmă la TURNEUL B. Turneul A a fost câştigat de candidatul de maestru Teodor-Cosmin Nedelcu, de la Clubul de Şah Orizont 64 Brăila. Pe locurile următoare s-au clasat în ordine: Cristian-Eduard Şimon, Grigore Mălureanu, Dragoş-Cosmin Ion, Mihnea-Iustin Baciu, Ştefan Dănilă şi Sebastian-Ştefan Ciobanu.

După anul de naştere, cei mai buni trei juniori născuţi după 1 ianuarie 2010, au fost, David-Mihai Andrei, Luca Coroiu şi David-Adrian Eşanu. Dintre şahiştii născuţi după 1 ianuarie 2009, cei mai buni au fost în ordine Andrei-Dănuţ Neagu, Yannis-Raphael Grecu şi Elena Lupu (locul al II-lea la fete) Dintre şahiştii născuţi după 1 ianuarie 2008, cei mai buni au fost în ordine Alex-Ştefan Zlata, Alexandru-Ionuţ Borza şi Valentin Corbu. Cel mai bun şahist născut în anul 2007, Ileana-Veronica Niţu, a ocupat şi locul I la fete în clasamentul general.

La scrierea diplomelor s-au avut în vedere ca repere criteriul locului în clasamentul general, al vârstei sau al sexului.

Dintre seniori cei mai buni patru şahişti au fost în ordine Grigore Mălureanu, Toader Gurguiatu, Mirel Lepădatu şi buzoianul Florinel Topală. Premiul pentru cel mai bun şahist peste 60 de ani a fost atribuit lui Gheorghe Toader.

În afara celor mai sus enumeraţi, de la turneul principal, s-au mai remarcat Andrei Cucoaneş, Ştefan-Ciprian Gherghel şi Andrei Nicolau.

Din nou s-a constatat din păcate o prezenţă mai slabă a seniorilor şi a fetelor de peste 9 ani, dar este îmbucurătoare prezenţa copiilor de 6-9 ani.

Performeul zilei la acest turneu, după vârsta, experienţa, ratingul şi categoria şahistă deţinute, poate fi considerat Cristian-Eduard Şimon, care s-a clasat la doar jumătate de punct în urma câştigătorului, înaintea unui candidat de maestru (Grigore Mălureanu), a trei şahişti de categoria I (Dragoş-Cosmin Ion, Mirel Lepădatu şi Gheorghe Toader) şi a altor şahişti de categoria a II-a mai experimentaţi. Cristi a împlinit 11 ani cu doar două săptămâni înaintea concursului.

Al doilea performer al acestui turneu poate fi considerat Mihnea-Iustin Baciu care, la 11 ani, face parte dintr-un grup de juniori de 11 – 14 ani între care există o concurenţă palpitantă, frumoasă şi benefică afirmării şi consacrării. Din acest grup cel puţin 7 sunt foarte buni, câştigători fiind când unii când alţii, niciodată neştiindu-se cîştigătorul înaintea ultimei runde. În aceste condiţii, este o performanţă nu numai să termini cu cele mai multe puncte, ca în cazul lui Cristi, ci şi dacă termini al doilea, ca în cazul lui Mihnea, mai ales că cei mai mulţi din acest grup au peste 11 ani.

Al treilea performer poate fi considerat Andrei-Dănuţ Neagu care a reuşit cel mai bun punctaj dintre şahiştii născuţi în 2009 şi s-a clasat în final înaintea a doi seniori şi a mai multor şahişti mai mari. Andrei, după ce a terminate etapa de iniţiere şi etapa de pregătire pentru activitatea competiţională cu Anton Soare, găseşte timp şi face acum dublă pregătire atât la grupa lui Mihai Strîmbu cât şi la grupa lui Aurelian Grigore. Dacă eşti cu adevărat pasionat de ceva nu există exasperantul fals motiv „cu atâtea teme pentru şcoală, nu mai este timp de altceva“.

Să notăm şi performanţa lui Alex-Ştefan Zlata. La categoria lui de vârstă, U10, sunt doi şahişti care s-au detaşat: Alexandru-Ionuţ Borza cu rating international 1179 şi Valentin Corbu cu rating international 1116. Al treilea în ierarhia acestei categorii de vârstă, Alex-Ştefan Zlata a reuşit să termine la acest concurs primul şi să răstoarne calculul hârtiei. Şi din acest motiv este aşa de frumos şahul.

Tot o performanţă o putem considera şi prestaţia lui David-Mihai Andrei care, la şahiştii născuţi în anul 2010, de foarte multe luni s-a instalat pe primul loc şi nu-l mai scapă din mîini, cu fiecare turneu, inclusiv acesta, el consolidându-şi cu autoritate poziţia.

Ce au în comun toţi aceşti cinci performeri? Toţi sunt foarte pasionaţi de şah şi acordă o deosebită atenţie pregătirii. Toţi dau dovadă de multă responsabilitate, tărie de caracter, seriozitate şi abnegaţie. Cu excepţia lui Alex Zlata, toţi au început pregătirea cu deschizătorul de drumuri Anton Soare şi apoi au ajuns pe cele mai bune mâini: ale lui Mihai Strâmbu, Aurelian Grigore şi Cătălin Pătraşcu. Şi, poate cel mai important lucru, toţi beneficiază de un sprijin deosebit din partea familiei. Competiția a fost sprijinită de DJST Vrancea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE