Cum văd avocaţii problema votului prin corespondenţă

Cu privire la proiectul de lege privind procedura de vot prin corespondenta a cetatenilor cu domicliul sau resedinta in alta tara initiat de catre Ministerul Afacerilor Externe, avocata Cătălina Rădulescu şi-a prezentat punctul de vedere, astfel:

1) Din punct de vedere al procedurii urmate de catre MAE, aducem la cunostinta acestuia faptul ca procesul de consultare trebuie sa fie unul efectiv si nu o bifare formala a unui text de lege. Ca atare, dezbaterea anuntata de catre Ministerul Afacerilor Externe in data 27 ianuarie 2011 dupa amiaza pentru a doua zi, respectiv 28 ianuarie 2011 la ora 10, având ca obiect discutarea acestui proiect de lege, nu este conforma cu dispozitiile Lg.52/2003 privind organizarea unei intâlniri publice la solicitarea persoanelor interesate. Aceasta lege prevede ca intalnirea publica solicitata trebuie organizata in cel mult 10 zile. Textele de lege trebuie insa interpretate cu buna credinta, astfel incât sa produca efectele juridice urmarite de legiuitor. In consecinta, anuntarea unei astfel de intâlniri la cateva ore distanta, este de natura sa impiedice participarea informata a publicului in procesul de adoptare a actelor normative, public care nu isi poate pregati programul de participare in mod corespunzator.

2) Din punct de vedere al fondului, acest proiect de lege reglementeaza o procedura de vot care nu prezinta nici un fel de garantie cu privire la identitatea persoanei care a votat, secretul votului, corectitudinea votului si nu contine nici un fel de masuri anti frauda, in sensul ca nu exista nici o garantie a faptului ca buletinele de vot primite prin posta pe care s-a aplicat un autocolant sunt cele luate in considerare la numaratoare si inscrise in procesele verbale. De asemenea, nu exista nici un fel de garantie ca buletinele de vot vor fi primite in timp util prin posta, existand riscul pierderii unui numar mare de buletine de vot ajunse prea târziu.

Solicitam Ministerului Afacerilor Externe sa ia in calcul si posibilitatea votului electronic precum si studiile facute, cu ajutorul românilor din diaspora privind modalitatile de vot, de catre diferite organizatii ale tinerilor si prezentate la finalul anului 2010 de catre acestea.

Avocat Cătălina Rădulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.