Comunicat de presă: Asociația “Conexiuni” derulează proiectul “Educația copiilor romi – determinată de educația școlară a părinților lor”

conexiuni header footer romiÎn perioada 01 martie 2015 – 30 aprilie 2016 Asociatia ”Conexiuni” in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, Şcoala Gimnazială Slobozia Bradului si Şcoala Gimnazială Tîmboieşti va implementa proiectul cu titlul “Educația copiilor romi – determinată de educatia scolara a parintilor lor”, proiect finanţat prin granturile SEE, 2009–2014, in cadrul programului Fondului ONG în România, Componenta 2: Justitie sociala, Subcomponenta 2.1. Dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice, conform contractului de finantare numarul RO2014C.2.1_38.

Bugetul total al proiectului este de 77 280.00 euro, din care : Finantare nerambursabila: 69 482.00 euro si contributia solicitantului : 7 798 euro.

com 3

Obiectivul general al proiectului este să-i încurajeze şi să-i ajute pe cetăţenii de etnie romă din Slobozia Bradului si Timboiesti să reia cursurile şcolare şi să participe la activităţi educative şi de formare, astfel încât să-şi dezvolte aptitudini socio-profesionale care să-i ajute să se integreze pe piaţa muncii şi în societate.

Unul din obiectivele specifice ale proiectului este diminuarea pana la 5% a fenomenului de abandon la nivelului învaţământului preşcolar a copiilor proveniti din comunitatile de romi, cu varste intre 3-5 ani, din localitatile Slobozia Bradului si Timboiesti, prin cuprinderea unui numar de 60 prescolari in cadrul programului de acomodare „Gradinita pe roti”.

Scopul acestei activitati este acela de a-i acomoda pe acesti prescolari cu colectivitatea si cu mediul scolar. Copiii romi cu varste cuprinse intre 3-5 ani din cele doua localitati sunt in general, vorbitori de limba romani.

În momentul in care ei isi incep activitatea educationala prin inscrierea la gradinita, acestia intampina mari probleme de acomodare si comunicare si astfel apare riscul de a abandona invatamantul prescolar aproape imediat, printr-un fenomen de autoexcludere.

Prin aceasta activitate s-a dorit eliminarea, inainte de inceperea anului scolar, a disconfortului pe care acesti copii il au pentru ca nu pot comunica in limba romana. Activitatea s-a derulat pe tot parcursul lunii august 2015. La finalul lunii petrecute in cadrul activitatii „Gradinita pe roti” , toti cei 60 de copii romi sunt acomodati in colectivitate, au descoperit deja beneficiile invatamantului prescolar, au inceput sa se exprime in limba romana in proportie de 75% .

Toti cei 60 de copii beneficiari ai programului „Gradinita pe roti” au fost inscrisi in invatamantul prescolar sau scolar (primar) , in anul scolar 2015-2016. Cei 60 de copii au fost organizati pe trei grupe a cate 20 copii, o grupa la Timboiesti, si doua la Slobozia Bradului respectiv structura Cornetu. Pe perioada desfăşurării activitatii copiii au primit zilnic un pachet de hrana rece, preambalata, si un set de rechizite si minijocuri la inceputul activitatii.

Rechizitele au fost destinate cu prioritate activitatilor recreative, care pot stimula vocabularul si modul de exprimare al prescolarilor. S-a incercat , pe cat posibil ca cel putin jumatate din timpul acordat acestei activitati sa se desfasoare in aer liber, prin jocuri colective, urmarindu-se cat mai mult interrelationarea si intercomunicarea dintre copii.

Responsabili :pentru implementarea acestei activitati au fost doamnele educatoare Oprea Alina si Costachioiu Alina de la Scoala Slobobia Bradului , dna educatoare Purdel Loredana de la Scoala Gimnaziala Timboiesti , alaturi de echipa de proiect.

Prin activitatile acestui proiect se promoveaza rolul educatiei intr-o societate care are drept scop îmbunătățirea calității vieții generațiilor actuale și viitoare, o societate in care se poate promova increderea si colaborarea reciproca.

Manager de proiect
Ganea Maricela

10.10.2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.