Comisia Europeană a oprit banii pentru infrastructura de transport. Oprişan poate să îi arate “blondei de la Guvern” că munceşte doar pentru vrânceni

Matrapazlicurile cu fonduri europene facute de mai multi baroni locali din România a dus la întreruperea finanţărilor de către Comisia Europeană. Judeţul condus de Marian Oprişan a beneficiat si el de bani pentru reabilitarea a două drumuri judeţene, Coteşti – Poiana Cristei şi Mărăşeşti – Haret – Panciu. Proiectele au fost finanţate din fonduri nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară II – „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale“.

Sectorul de drum dintre Coteşti si Poiana Cristei, care a fost reabilitat şi modernizat are o lungime de 7 kilometri, iar valoarea totală a lucrarilor este de aproximativ 11 milioane lei. Durata de execuţie a lucrărilor a fost de 8 luni. Celalalt drum, Mărăşeşti – Panciu are o lungime de aproximativ 19 kilometri, iar valoarea totală a proiectului este de aproximativ 43 milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan se lauda recent cu investiţii europene în derulare de aproximativ 260 de milioane de euro.

Acest control ar fi un bun motiv pentru ca Marian Oprişan să îşi demonstreze “corectitudinea şi profesionalismul”, cu care se laudă ori de cate ori are ocazia, în fata reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării condus de aşa numita “blondă de la Guvern”, mai ales că ea pasează responsabilitatea către beneficiarii locali. Elena Udrea a afirmat într-o emisiune la TVR că după aprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister către autorităţile locale, beneficiarii care organizează licitaţii. Ministrul a subliniat că, de multe ori, la acest nivel fie nu exista experienţa în organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt “vizibil” direcţionate spre anumite firme.

Toate lucrarile vor fi verificate

Comisia Europeană (CE) a sistat plăţile în cadrul Programului Operaţional Regional Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, pe Axa 2, din cauza deficienţelor constatate în întocmirea contractelor în patru judeţe ale ţării, în care s-au efectuat controale prin sondare. Ca urmare a acestora, “Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune.

În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării. Sistarea plăţilor este, deocamdata, doar temporară, până când oficialii europeni vor afla mai multe informaţii despre ce se întamplă în ţara noastră. “Comisia Europeană a acordat României un termen de două luni pentru a oferi informaţii despre aceste fonduri şi despre managementul acestor fonduri, iar la sfârşitul acestei perioade, în funcţie de concluziile trase pe baza răspunsurilor oferite de partea romana, Comisia va decide ceea ce se va întâmpla în continuare. Acest lucru înseamnă că banii nu sunt pierduţi în acest moment. Este vorba despre o sistare temporară a plăţilor până când Comisia primeşte răspunsurile soclicitate”, a declarat, luni, Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al CE. (Ana-Maria BOICU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.