CITIŢI ŞI VĂ CRUCIŢI, apoi DISTRIBUIŢI! În auxiliarele de clasa 1 dispar, uşor-uşor, Ştefan, Ion, Vasile, Constantin, Gheorghe, dar apare “nenea Omar”, un nume arab. UPDATE: Auxiliarul prezentat NU este avizat de minister!

Atacul împotriva naţiei române, a obiceiurilor strămoşeşti şi a “elementelor de identificare” valabile de mii de ani continuă. Unii îl fac direct, alţii indirect, din prostie sau incompetenţă ori efectiv fără să-şi dea seama.

Dacă veţi consulta unele auxiliare de clasa I, indiferent de editura la care au fost tipărite, veţi constata că nume şi expresii româneşti au dispărut cu desăvârşire sau apar ici-colo, în vreme ce nume şi expresii din alte zone ale lumii îşi fac loc chiar pe primele pagini ale cărţilor de pe care copiii noştri sunt obligaţi să înveţe.

Prezentăm astăzi un auxiliar pentru clasa I în care Nenea Omar, Lionel, Ariana, Amona, Oman, Uma, Armina, Ramina, Anemona, Lolica sunt la loc de cinste, chiar în primele pagini

manual 5

…………………………………………………………………………………………………………….

UPDATE 2: Vrancea Media a cerut un punct de vedere şi autoarei Adina Grigore, unul din autorii auxiliarului din care am selectat imagini la finele postării. Iniţial, a încercat să ne ofere câteva explicaţii, însă când discuţia a ajuns la numele de persoane la care am făcut referire în postare, Adina Grigore s-a arătat vădit deranjată, sfârşind prin a ne închide telefonul în nas, fără a oferi nici o explicaţie pertinentă cu privire la abordarea pe care a ales-o în auxiliarul respectiv. 

UPDATE: Vrancea Media a cerut astăzi un punct de vedere Ministerului Educaţiei şi Cercetării, răspunsul primit fiind următorul (în esenţă, auxiliarul în cauză nu are avizul MECS):

1. Tipăritura la care faceţi referire în articolul dumneavoastră NU este manual şcolar, prin urmare nu face parte din seria manualelor şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (lista acestora poate fi consultată atât pe site-ul dedicat, www.manuale.edu.ro, cât şi în Catalogul manualelor şcolare valabile în învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2015-2016 (http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/23366).

2. Statutul respectivei tipărituri este de auxiliar didactic. Conform legii, auxiliarele didactice sunt avizate de Ministerul Educaţiei, însă ca urmare a revizuirii cadrului legislativ în acest domeniu, MECS a sistat avizarea auxiliarelor didactice începând cu luna septembrie a anului 2014. Anterior acestei date, MECS a avizat 10 auxiliare didactice propuse de Editura ARS LIBRI, însă printre acestea nu se regăseşte cel care face obiectul articolului dumneavoastră.

Cu alte cuvinte, respectivul auxiliar didactic nu are avizul MECS, prin urmare nu poate fi folosit în procesul de predare la clasa I. În condiţiile în care acest lucru se întâmplă, responsabilitatea utilizării sale revine EXCLUSIV cadrului didactic.

3. Vă rugăm, în virtutea acestor informaţii puse la dispoziţie, să nu perpetuaţi confuzia între manual şcolar şi auxiliar didactic şi să nu implicaţi Ministerul Educaţiei într-un caz fără legătură cu atribuţiile sale.
Vă mulţumim!

————————————————————————————————

Iată cum arată pagina 3 din auxiliarul de clasa I, practic prima pagină după copertă:

manual 1

Mai sunt introduse şi alte nume gen Jojo (prezentă mai mult dezbrăcată în Playboy), Meme (Stoica de la fotbal probabil, personaj violent cu suporterii, aflat acum în puşcărie) ori Lionel (Messi de la echipa de fotbal Barcelona), într-o pervertire a percepţiei copiilor noştri care trebuie să uite de unde se trag cu adevărat (deh, suntem europeni sau mondialişti, nu români, nicicum naţionalişti).

manual 8 manual 4

manual 6

Asta în timp ce nume precum Ştefan, Gheorghe, Vasile, Constantin şi Ion sunt cu greu de găsit în multe auxiliare.

Sigur, se vor găsi multe explicaţii pentru a se justifica că, de fapt, sunt metode prin care elevii învaţă să scrie şi să citească în mod corect. Celor care vor veni cu acest argument le spunem simplu: manualele de pe care au învăţat elevii din perioada interbelică (perioadă de vârf pentru învăţământul românesc) nu aveau nici un Omar sau vreo Ariană în el şi rezultatele la învăţătură au fost excelente….

manual 2 manual 3 manual autori manual coperta

24 Responses to CITIŢI ŞI VĂ CRUCIŢI, apoi DISTRIBUIŢI! În auxiliarele de clasa 1 dispar, uşor-uşor, Ştefan, Ion, Vasile, Constantin, Gheorghe, dar apare “nenea Omar”, un nume arab. UPDATE: Auxiliarul prezentat NU este avizat de minister!

 1. Iliana Pistol 22/09/2015 at 13:36

  DAR PARINTII CE PAZESC ??? POT FIE SA REFUZE ACESTE MANUALE DE ISLAMIZARE ; FIE SA PUNA CU TOTII O BANDA ALBA PE ACESTE…….( semne de introducere in domeniu islamist , apropo de asta in Germania , la o conferinta de presa , MERKEL-HITLER , a spus cetatenilor sa mearga la biserica sa se roage , ca de rest se ocupa ea – se vede si cum ) INTRODUCERI MASCATE IN ACASTA LUME !!!! EI VOR SA VA OBISNUIASCA COPIII CU ACESTE NUME IAR DE LA ANUL SA LE INTRODUCA COLEGI DE CLASA – ATENTIE – CARE AR PUTEA AVEA IN GHIOZDANELE ARME SAU BOMBE ; AR PUTEA DA BUZNA IN WC-UL FETELOR , ETC !!! EI UMBLA DOAR IN GRUP SI UNDE GASESC UN COPIL SINGUR DE ALTA NATIONALITATE AL COTONOGESC !!!

  Răspunde
 2. Potts Maria 22/09/2015 at 15:18

  Ce sa astepti de la aceasta natie cand locuim intr-un bloc cu o singura scara si unul care a facut izolatia a facut la 3/4 din apartamente si pe restul i-a lasat cu buza umflata si cu jumatate din banii dati iar cei care au apartamenrele faute nu se implica deloc fara sa se gandeasca ca puteau sa fie si ei in aceasta situatie….si e un singur bloc unde majoritatea sant nepasatori…ce sa mai zicem de o tara intreaga….vom plati cu totii ptr aceasta nesimtire a noastra…

  Răspunde
 3. elena 22/09/2015 at 16:12

  Intr- adevar este frustrant sa nu mai gasim in manualele auxiliare repere nationale dar sa ne gandim si din perspectiva copilului care acasa ,in vecini nu mai gasesc nici acolo aceste repere nationaliste Ion,Maria,Gheorghe etc. … gasesc Ianis-,Ariana !Mario deci se incearca integrarea prezentului , cum nici copii de clasa I sunt nascuti in cine stie ce tara … deci , de unde s-a inceput … ?

  Răspunde
 4. ZZ 22/09/2015 at 18:34

  Am vazut un nume incercuit acolo: Nona. E un nume ortodox, Sf.Nona a fost mama Sf. Grigorie Teologul.

  Răspunde
  • Editor Online 22/09/2015 at 18:39

   Eu cred ca autorii auxiliarului n-au stiut asta 🙂

   Răspunde
 5. Alex 22/09/2015 at 18:55

  Sonia ha?

  Răspunde
 6. Aura 22/09/2015 at 20:55

  Sunt profesor de limba franceza. Din fericire, m-am nascut dupa ’89 si sunt fericita ca sunt mult mai destupata la minte decat multi din cei care deja au comentat aceasta “stire”.
  Daca ati fi observat, in acel textulet se insista pe literele “a,m,o,r”. Evident ca autorii manualului au incercat sa gaseasca un nume in ton cu informatiile pe care doreau sa le transmita.
  In al treilea rand, cred ca romanii s-au nascut critici. Cine va tine sa nu va apucati de redactarea unui manual? Licitatiile sunt deschise publicului. Orice editura poate veni cu un manual propus. Nu sunteti capabili? Pai nu ii mai criticati pe cei care sunt capabili.
  In al patrulea rand, avem alta problema, si anume frustrarea. Daca e Ion, de ce e domnule, Ion? Nu evoluam si noi putin? Avem mintea inchistata? Daca e Omar, de ce vorbim de reprezentanti ai altei religii? Daca Ana coase, de ce nu e femeie independenta? Daca Maria e sudor, de ce nu are o meserie feminina? Renuntam la a mai crede femeia un templu, un sanctuar, o creatoare de viata?

  Răspunde
  • mircea 24/09/2015 at 19:45

   Esti profesoara si esti “destupata” ai spus tot,vai de capul tau…Iti lipsesc cei sapte ani de acasa,si bunul simt, asta reiese din analiza ta.

   Răspunde
  • martalogu27 27/09/2015 at 12:30

   Păi bine fă deșteapto, “Roman” ce avea? Trebuia neapărat “Omar”?

   Răspunde
 7. anonim 22/09/2015 at 21:46

  Vai de voi. Atat pot spune.
  Scriu acest comentariu numai din cauza ca mi se pare total penibila atitudinea ceea ce (inca) o au cetatenii acestei tari. Exact cum a spus si Aura ( care apropo e singura ce a inteles stupiditatea acestui articol si are un punct de vedere realist ) acele exemple au fost date continand doar o multime mica de litere. Este logic sa nu existe nume romanesti in acea multime.
  Erau doar niste GRUPE de litere ce puteau fi folosite, pur si simplu nu are nicio logica articolul vostru. Problema e ca voi va plangeti.

  Aveti o mentalitate inchisa si limitata. Nu vreti sa deschideti ochii si sa acceptati lucrurile asa cum sunt, ba chiar mai mult vreti sa indoctrinati mai departe. Va inteleg, da, sunteti speriati de ce vedeti prin media si aveti doar ideea implantata de generatiile trecute, nu mai intelepte decat voi. Dar totusi, hai sa intelegem ca nu exista doar Ion, Constantin si Stefan si ca suntem un amalgam imens si de neinteles de fiinte care totusi trebuie sa ne intelegem si sa co-existam pe aceasta PLANETA, ca nu pamantul nimanui, e al nostru.
  Rusine, faceti tara de rusine! Voi sunteti motivul pentru care lumea pleaca ! Macar nu incuiati si generatiile viitoare, va rugam.

  P.S. Nu stiu daca e doar o parere personala, dar citind unele comentarii de mai sus putem deduce nivelul de snobism si / sau incultura al cititorilor.

  Răspunde
 8. Cami 22/09/2015 at 21:46

  Perfect de acord cu tine, Aura! Este evident (fara a fi necesar sa ai pregatire de profesor) ca respectivele cuvinte au in vedere grupurile de litere studiate! Ca nu o sa puna la a,m,u,n,o pe Gheorghe! In plus e si Ana, si Oana, si Maria, si Marin, si Luca, si Mioara (si Jean) … E fantastic cat de usor manipulabila e lumea. Acum se vede asa-zisa islamizare in tot! Teoria conspiratiei mai nou peste tot… Una din cele mai bune metode de tinere sub control a populatiei este inducerea de temeri si probleme imaginare, apelul la emotii si instinct in locul gandirii, etc.

  Răspunde
 9. Mariyah Fatoom 22/09/2015 at 22:03

  Nu va mai ofticati atat. Sunt romani cu numele de Omar, Ahmed etc. Nu e un nume doar pt arabi sau refugiati :).

  Răspunde
 10. Mariyah Fatoom 22/09/2015 at 22:08

  Pacat ca nu apare si Ronaldo. Dar nu e caz pierdut. Poate la anul.

  Răspunde
 11. aurel 22/09/2015 at 22:28

  Extraordinar faptul ca avem printre noi carti care stiu sa enumere “greselile” sau “conceptiile gresite” din articolul precedent care are o viziune spre modernism (islamic) “o directie buna” si nu uita ca suntem un popor crestin dar o deranjeaza Biserica si Dumnezeu.Doamne fereste-ne de astfel de profesori si da-le intelepciune.

  Răspunde
 12. ANK 22/09/2015 at 22:37

  In acel auxiliar lectiile sunt facute in functie de ordinea in care se predau literele. Acele cuvinte/nume au aparut din dorinta de a avea cat mai multe cuvinte pe care elevii sa
  poata citi

  Răspunde
 13. Veronica 22/09/2015 at 22:46

  Auxiliarul este foarte bun!!! Am cumparat colectiile de auxiliare
  dnei Adina Grigore si se regaseste si Vasile , Gheorghe?
  Ion, Nelu ..si sigur si Ronaldo. .. ca să fie toată lumea multumită
  ..
  Despre acest articol , două cuvinte:Reclama negativă!

  Răspunde
 14. Cristian Filip 23/09/2015 at 13:10

  Dar nu va ganditi ca poate aceste nume islamice pot fi mai greu de pronuntat pentru cei mici si de asta sunt adaugate? Si mie-mi plac teoriile de conspiratie, dar de multe ori se ajunge cu ele prea departe, si cred ca se aplica si in cazul de fata.

  Răspunde
 15. Billie Madeleine 23/09/2015 at 21:13

  Cunosc Afacerea. Este o afacere. Editura are cale prietenoasa la minister

  Răspunde
 16. Mitica Stanoiu 23/09/2015 at 21:37

  Cu toţii suntem vinovaţi,noi îi ţinem de 26 de ani la cârma ţarii….!

  Răspunde
 17. Daniel 24/09/2015 at 11:48

  Sun nume formate dintr-un numar limitat de litere, cele invatate pana atunci de copii. Din aceasta cauza apar si nume mai ciudate.
  Teoria “briciul lui Occam” – apropo, Occam asta a fost franciscan, nu arab- spune ca explicatia cea mai simpla e de regula cea adevarata.
  Dar, conform articolului, pare ca e foarte complicat sa ne gandim la o explicatie simpla.

  Răspunde
 18. Victor 25/09/2015 at 01:25

  Un alt articol din seria facem rating și ne batem joc de noi înșine.

  De ce trebuie să ajungem la teoria conspirației și la invazia poporului român cu copii islamici care plantează bombe incă de la vârsta de 7 ani?

  Autorul acestui articol are obrazul să blameze un manual pentru copiii de clasa I în condițiile în care el și colegii săi de breaslă promovează doar ideea de război, cotropire, viol, crimă, etc.(„lucruri care vor dezvolta elevii într-un sens pozitiv”)?

  Răspunde
 19. Lucius 29/09/2015 at 14:49

  NONA e rusesc. JIANU e nume de familie. ONU e diminutiv de la IOAN.
  ANEMONA e nume de floare, e ok, am avut o colega. LOLICA e nume de cal (de iapa) sau de caine. LAUR e de la LAURENTIU. ARIANA e din franceza/italiana.

  Răspunde
 20. Sangeorzan Olimpia 02/03/2016 at 13:07

  eu nu cred ca francezii sau islamisti ori alti au pentru copii lor cuvinte sau numecu care sa ai //modernizeze ca sa anvete a citi din dictionarul limbii romane ca sa fie mai anvatati numai la noi se da pe // englezeste ori cine mai stie cum daca santem ROMANI TREBUE SA VORBIM SI SA SCRIEM ROMANESTE DACA SANTEM DESTEPTI SI STIM LIMBI STRAINE SA O FACEM ACOLO UNDE E CAZUL CUI NU /I PLACE LIMBA ROMANA E LIBER SA MEARGA ACOLO UNDE VREA LIMBA NOASTRA E O COMOARA CARE TREBUIE SA O PASTRAM CURATA NU O SA VEZI AN ALTA TARA SA SCRIE AN TOATE FELURILE CA LA NOI

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.