Ciprian Nica: ”Încălcarea Constituţiei României la Covasna „Marele marş al secuilor”

Duminică, la Covasna, s-a săvârşit o nouă mârşăvie împotriva Statului Român. „Marele marş al secuilor”, unde s-au strâns 100.000 de maghiari care au militat pentru autonomie, este o încălcare a Constituţiei României de care se fac vinovaţi organizatorii acestui miting.

Am decis să readuc în dezbatere această temă, deoarece reiterez faptul că eu, şi sunt convins că şi dumneavoastră, suntem cu toţii aici şi pentru a ne asigura că legea fundamentală a României este respectată.

Reamintesc faptul că în articolul 1 (1) este stipulat că „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, şi tot în acelaşi articol se menţionează că „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.” Aşadar, nu numai că această adunare a fost vădit împotriva Constituţiei României, dar revedincările celor adunaţi la aceasta adunare constituie un atentat la caracterul unitar al ţării. Astfel, intervenţia mea de astăzi este tocmai pentru apărarea Constituţiei României şi implicit pentru apărarea caracterului unitar al teritoriului României. Doresc de asemenea să mai aduc în discuţie un pasaj din mesajele organizatorilor mitingului care au declarat, sus şi tare că, ”dacă Guvernul României nu va începe, în cel mai scurt timp posibil, un dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările poporului secuiesc şi despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică”.

Stimaţi colegi,

Acest mesaj poate fi foarte uşor catalogat drept un atentat la siguranţa naţională şi instigare la violenţă, iar reprezentanţii organizaţiilor secuieşti prezente la manifestare, în special cele care au reprezentare în Parlamentul României, trebuie să ia atitudine faţă de acest comportament, care nu poate rămâne nesancţionat.

Aşa cum am arătat mai sus, acest mars a avut un caracter profund antiromânesc şi antistatal, care a avut conotaţii extremiste. Din păcate, nu ne confruntăm pentru prima dată cu astfel de declaraţii şi cu astfel de manifestări, însă ele trebuie tratate de fiecare dată cu seriozitate fără a ignora problemele pe care le ridică. Însa, indiferent de solicitări, Constituţia României rămâne sacră pentru mine şi ea trebuie respectată, iar noi, poporul român, indiferent de etnie, avem datoria să veghem la respectarea ei.

 Deputat PSD de Vrancea, Ciprian Nica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.