Aurora Martin: “Chemarea regelui”

Aurora Martin şi Principele Radu al României

Am plecat din ţară în urmă cu mai bine de o lună. Fac naveta între Moscova şi New York. Mă fascinează locurile, oamenii, stilul de viaţă, obiceiurile, dar, mai ales, şansa de a le putea compara.

Nu am prea mult timp să fiu conectată la evenimentele de acasă şi citesc mereu ştirile cu strângere de inimă. Astă vară mi se părea că nu poate fi ceva mai rău pe scena politică, dar, cu tristeţe, constat că mă înşelam… Aşa că, îmi tihneşte depărtarea de vârtejul ştirilor mărunte despre oameni mărunţi, care trăiesc iluzia importanţei absolute. Îmi lipsesc rudele, prietenii şi discuţiile cu unii dintre oamenii pe care îi apreciez.

După ce am trăit 21 de ani ca cetăţean prizonier într-un stat totalitar, am prins gustul libertăţii de a călători şi mi-am impus să nu mă încerce dorul de ţară. Cu toate astea, acum patru ani, am cedat: mă aflam de două luni în Germania şi pregăteam o seară multiculturală; nu mai purtasem un costum naţional din clasa a IV-a. În seara aceea, între atâtea naţii, am îmbrăcat un costum naţional românesc nu numai la vedere, pentru ceilalţi; în seara aceea mi-a îmbrăcat sufletul. Ascultînd “Ciocârlia” şi “Noi suntem români”, am început să lăcrimez, copleşită de un amestec de mândrie, nostalgie şi regăsire a identităţii.

De zile bune, mi se întâmplă din nou. Citesc despre refacerea călătoriei cu Trenul Regal şi simt că am pierdut şansa de a fi martora unui eveniment istoric. Citesc despre manifestările prilejuite de aniversarea Regelui Mihai şi mă bucur, deşi regret că nu sunt de faţă, ca în alţi ani. Mă gândesc la Concertul Regal Caritabil de la Ateneu şi mi-e dor! Mi-e tare dor! Mi-e dor de Regele nostru! Mi-e dor de Familia Regală! Mi-e dor de emoţia înălţătoare pe care o răscoleşte intonarea Imnului Regal! Mi-e dor de acel simţământ ales, pe care l-am trăit în preajma Unsului lui Dumnezeu!

Pe cât mă particularizează, ca individ, dorul de-acasă, pe-atât mă individualizează, ca român, existenţa Regelui Mihai.

Dorul de-acasă şi Regele deopotrivă mă definesc, îmi adună gândurile şi mă adună într-un loc unic în lume, care se cheamă: ţara mea. E valoarea pe care o port cu mine printre toate valorile lumii.

 

Text publicat de Aurora Martin pe site-ul http://www.stelian-tanase.ro/zona-libera/chemarea-regelui-de-aurora-martin/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.