Cazul Anişoara Topor. De ce a tăcut presa vrânceană atâţia ani în ceea ce o priveşte pe judecătoarea arestată!

Ca ziarist, ai la îndemână puţine mijloace pentru a demonstra că un judecător este corupt. Dacă scrii pe justiţie şi îţi spune o “sursă” din sistem, sau un justiţiabil, că magistratul X este şpăgar nu poţi publica decât dacă ai dovezi indubitabile (înscrisuri, video, martori etc.). Presa nu este, însă, DNA, instituţie care a avut pârghiile necesare în cazul Topor. DNA a mai avut ceva în afara de logistica necesară: un denunţător.

Presei vrâncene i-au lipsit şi-i lipsesc… denunţătorii atunci când este vorba de demascarea unor magistraţi care judecă doar în funcţie de banii pe care îi primesc în schimb. Şi din acest motiv jurnaliştii n-au putut face paşi importanţi pentru a demasca neregulile din sistem. Cei care au vorbit n-au avut curajul să facă acest lucru prin asumarea declaraţiilor. Tocmai de aceea este esenţială colaborarea dintre cei care îşi doresc o justiţie corectă.

Chiar şi aşa, Vrancea Media a publicat în acest an două cazuri privind judecători din Focşani care au fost acuzaţi de nereguli în desfăşurarea activităţii lor. Unul din ei, Mihai Stoian, a fost sancţionat deja de Consiliul Superior al Magistraturii. Nu s-a dovedit, însă, că ar fi fost corupt, şi că ar fi primit bani pentru ceea ce a făcut, cum nu s-a dovedit, încă, nici în cazul Anişoarei Topor. Pentru amândoi, există regula prezumţiei de nevinovăţie, ca şi pentru alte persoane din sistem.

Presa locală avea informaţii compromiţătoare despre judecătoarea Topor încă de când aceasta activa la Judecătoria Panciu, însă nu le putea proba şi de aceea n-a publicat ceva în tot acest timp.

Vestea bună, în tot acest “tăvălug” mediatic legat de justiţia vrânceană, este că sancţionarea lui Stoian şi arestarea Anişoarei Topor au dat semnale clare judecătorilor vrânceni. Semnale care s-ar traduce prin faptul că în orice moment judecătorii corupţi pot fi duşi cu cătuşe în arest. Lipsesc doar denunţătorii, dar s-ar putea ca aceştia să prindă curaj. Iar sursele noastre vorbesc de cel puţin 15 magistraţi corupţi în Vrancea şi persoane care ar dori să vorbească.

Până în 2011, nici un judecător din judeţ nu fusese arestat pentru fapte de corupţie, deşi instituţiile statului fuseseră sesizate că există nereguli. Uşor, uşor, însă, mafia din justiţie se poate reduce, câtă vreme DNA îşi face treaba, iar denunţătorii îşi duc treaba la capăt. Aviz amatorilor!

0 Responses to Cazul Anişoara Topor. De ce a tăcut presa vrânceană atâţia ani în ceea ce o priveşte pe judecătoarea arestată!

 1. maria 13/12/2011 at 09:26

  Nimic nu o sa se intample.Cei 15 pot sta linistiti.

  Răspunde
 2. misu 30/12/2011 at 21:35

  ati pus ochii pe justitie si nu mai vedeti ce se intampla in primarii,c.j-uri,etc.!

  Răspunde
 3. alex 29/01/2012 at 14:31

  Daca Costica Dita spune ca sistemul nu este perfect,de ce nu il face sa fie perfect,s-au ce cauta acolo daca nu este perfect????este f.f. simplu sa spunem daca sistemul nu este perfect eu de ce sa fiu perfect???,dar unde sa ajuns Presedintele are neamuri interlopi,ce Anisoara topor nu poate avea???o TARA FARA LEGI SI FARA JUSTITIE,nu este nevoie sa mergeti la circ,VENITI IN ROMANIA.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE