Cătălin Toma, în Senat: „Să nu mai trimitem educația la colțul clasei, pe coji de nucă”

Senatorul PNL de Vrancea, Cătălin Toma, a depus la Parlament o declarație politică intitulată: „Să nu mai trimitem educația la colțul clasei, pe coji de nucă”. Iată conținutul acesteia:

România are obligația fermă de a se asigura că procesul de învățământ, pregătirea, calificarea și remunerarea cadrelor didactice reprezintă aspecte care nu trebuie neglijate sub nicio formă. Asta în teorie. În practică, asistăm de foarte mult timp la ignorarea gravă a unor aspecte ce țin de sistemul de învățământ, cu consecințe nefaste de la an la an.

Din păcate, cei care trimit educația la colțul societății, prin pârghii mai multe sau mai puțin oficiale, fac mari deservicii copiilor, nepoților și urmașilor lor. Dacă nu avem grijă de învățământ, de la condiții decente în școli până la respect și răsplătire rezonabilă a muncii cadrelor didactice, ne facem vinovați de distrugerea sistematică a unui pilon care a făcut din România să dea valori culturale și pedagogice ce au uimit lumea în istorie.

Stimați colegi,

Cu WC-ul în curtea școlilor, manuale lipsă, personal necalificat și salarii injuste nu putem susține real învățământul.

Stimați colegi,

Constat cu tristețe că profesorii sunt, din nou, bătaia de joc a guvernanților, în condițiile în care li s-au promis în campania electorală creșteri de salarii nepuse în practică. Să nu uităm că de la 1 iulie 2017, profesorii urmau să primească salarii majorate, fapt ce nu s-a întâmplat. Apoi, li s-a spus că de la 1 ianuarie 2018 vor avea lefuri mărite cu 25 %, pentru ca ulterior să afle că, de fapt, acea creștere de 25% este una brută și că, de fapt, salariul net ar urma să crească doar cu 4%.
În condițiile în care contribuțiile au fost trecute în sarcina angajatului, cursul leu-euro a explodat, iar prețurile au crescut și nu vor scădea, vom asista, în termeni reali, la o scădere a salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie 2018.

Asta e realitatea și primesc mereu semnale de îngrijorare de la cadrele didactice din Vrancea și nu numai. Să ai creștere economică de peste 7% și să ignori investițiile în general și investițiile în educație, în special, nu este o mândrie.

Știu că există politicieni care gândesc că o societate slab dezvoltată, cu un nivel de pregătire și o inteligență scăzute sunt mai ușor de manipulat. Cei care se raportează la astfel de strategii comit o ”crimă socială” la adresa națiunii române, iar această ”crimă” se va întoarce împotriva lor și a urmașilor lor. Este inadmisibil și absurd să nu-ți dorești să evoluezi ca țară, prin toate metodele științifice ce țin de învățământ și să dai senzația că ești sclavul unor interese de moment.

Mi-aș dori să conștientizăm că bătaia de joc la adresa dascălilor se va întoarce împotriva noastră peste 5, 10, 25 de ani și cu greu vom repara ce s-a stricat și se strică în prezent.

Vă mulțumesc!
Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE