Carmen Moldovan: ”Tupeul, aroganţa, minciuna şi prefăcătoria continuă să definească manifestarea publică a reprezentanţilor PDL”

Deputata PSD Carmen Moldovan a declarat astăzi că afirmaţiile recente ale lui Cezar Preda sintetizează motivele pentru care PDL a fost sancţionat de electorat. Modovan a respins acuzaţiile democrat-liberalului, arătând că USL a reîntregit salariile bugetarilor, a returnat pensionarilor banii reţinuţi ilegal din contribuţia la CASS, intenţionează să plafoneze „salariile nesimţite” şi încearcă să repare tot ceea ce s-a stricat în ultimii.

Deputata social-democrată susţine că trecerea ICR în subordinea Parlamentului va spori transparenţa şi independenţa politică a instituţiei. De asemenea, Moldovan susţine că lista cu cei care vor reprezenta România la Consiliul European a fost transmisă în mod ofical la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu nefăcând parte din delegaţie. Deputata PSD îşi exprimă speranţa că şeful statului nu va forţa nota şi nu va pune România într-o situaţie neplăcută în faţa partenerilor europeni.

„Motivele pentru care PDL a pierdut alegerile locale, fiind sancţionat dur de către electorat sunt foarte bine sintetizate în ultima declaraţie publică a domnului Cezar Preda. Mesajele şi atitudinea domniei sale demonstrează că acest partid nu a înţeles nici măcar acum ce i se întâmplă, că a devenit doar un grup clientelar, desprins complet de nevoile şi interesele populaţiei. Tupeul, aroganţa, minciuna şi prefăcătoria continuă să definească manifestarea publică a reprezentanţilor PDL.

Este inadmisibil ca domnul Preda să vorbească despre o „disonanţă” între promisiunile şi acţiunile guvernului USL, în condiţiile în care primul lucru pe care l-a făcut premierul Victor Ponta a fost acela de a repa răul făcut de PDL în ultimii ani! Angajamentul ferm al guvernului USL este acela de a reîntregi salariile bugetarilor, lucru care se şi întâmplă. Începând cu 1 iunie, salariile au fost majorate cu 8%, urmând ca, la finalul acestui an să aibă loc cea de a doua etapă de majorare.

De asemenea, tot de la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat în mod abuziv, s-a început restituirea sumelor către pensionarii cu pensii de peste 740 lei. Românii trebuie să ştie că, au în acest moment un guvern care se ţine de cuvânt şi care nu îi va mai trata cu dispreţ şi nu le va mai întoarce spatele, aşa cum au facut guvernele PDL.

Cum poate dl. Preda să vorbească despre intenţia guvernului Ponta de a plafona celebrele „salarii nesimţite”, când acest lucru trebuia făcut de multă vreme, chiar de guvernele PDL! În pofida declaraţiilor repetate ale fostei guvernari că va rezolva problema salariilor excesiv de mari din companiile de stat, PDL nu a dorit o clipă să limiteze aceste salarii şi să facă în acest fel un gest de corectitudine morală şi de echitate socială. Nici Emil Boc şi nici Mihai Răzvan Ungureanu nu au făcut acest lucru deoarece, pe timpul guvernarii PDL, clientela de partid a fost tot timpul pusă în faţa interesului populaţiei.

USL intenţionează să schimbe această situaţie. Nimeni din PDL nu are căderea morală de a critica guvernul Ponta deoarece doreşte să elimine „salariile nesimţite”.

Cum poate dl. Preda să vorbească despre schimbarea subiectivă a legilor, în condiţiile în care partidul domniei sale a făcut acest lucru timp de aproapre 4 ani! PDL a practicat o adevărată tiranie a majorităţii, a ignorat orice formă de dialog cu opoziţia şi cu partenerii sociali şi a schimbat regulile jocului democratic în funcţie de propriile interese.

Ceea ce face USL în acest moment este să repare ceea ce s-a stricat în ultimii ani şi să readucă lucrurile la normalitate, să le repună pe făgaşul firesc de funcţionare, specific unui stat de drept şi unei democraţii autentice. Spre exemplu, în cazul ICR, premierul Victor Ponta a spus explicit că actualul preşedinte al ICR nu va fi schimbat.

Trecerea acestei instituţii din subordinea unui singur om, care de altfel a numit în conducerea Institutului persoane fidele, de o deosebita valoare culturală, precum domnii Funeriu sau Turcan, în subordinea Parlamentului nu face decât să sporească transparenţa şi independenţa politică a ICR.

În ceea ce priveşte reprezentarea la Consiliul European, este firesc ca premierul să participe la această reuniune, având în vedere agenda discuţiilor, care se referă la situaţia economică şi socială din Europa şi la Mecanismul Financiar Multianual 2014-2020. Problemele Uniunii Europene nu mai sunt probleme de politică externă, ci sunt problemele noastre, comune.

Ele ţin în mare măsura de politica şi guvernarea internă. Or, la acest capitol, responsabilitatea este a premierului şi a Guvernului. Având în vedere că, în acest moment, MAE a transmis lista oficială cu participanţii la Consiliul European din 28-29 iunie, listă compusă din premier, ministrul de Externe şi ministrul Afacerilor Europene, subiectul este închis.

Sper ca Traian Băsescu să nu facă gesturi necugetate, care să pună România într-o situaţie extrem de proastă la Buxelles. De asemenea, mai sper ca reprezentanţii PDL să renunţe la acest stil duplicitar şi falimentar de a face politică, deoarece românii nu pot fi păcăliţi.”

Comunicat primit de la PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE