Bani, actiuni, conturi bancare, case, terenuri – lista bunurilor detinute de comisarii europeni! Averile comisarilor europeni!

Viviane Reding, Joaquin Almunia, Neelie Kroes sau Olli Rehn! Sunt cativa dintre cei mai cunoscuti membri ai Comisiei Europene! Acest “Guvern” al Uniunii Europene reuneste 27 de personalitati din toate statele blocului comunitar! Dar cine sunt acesti comisari? Si, mai important, cine este cel mai bogat comisar european? Cine este comisarul care detine cele mai multe proprietati, cei mai multi bani? Sau actiuni la bursa?

Econtext.ro va prezinta lista cu bunurile detinute de fiecare comisar european. Pe scurt, averea fiecarui comisar european!

Comisari extrem de bogati sau persoane obisnuite?

La o prima vedere, pozitia de comisar european ar echivala cu o situatie financiara mai mult decat infloritoare. Totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Multi comisari europeni nu detin decat proprietati imobiliare, fara sa aiba sume prea mari in conturi, dupa cum reiese din declaratiile lor de avere.

Mai mult, exista foarte putini milionari printre comisarii europeni, acestia putand fi numarati pe degete! Pe degetele de la o mana! De altfel, multi consilieri locali din Romania au mai multi bani sau proprietati decat toti comisarii europeni la un loc!

Cel mai bogat comisar european

Cel mai bogat comisar european este Androulla Vassiliou, comisarul european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret. Ea detine actiuni la diverse companii din Cipru, care este, de altfel, si tara sa de origine. In total, ea detine actiuni la mai multe companii cipriote si internationale, in valoare de 2.807.464 de euro, respectiv, 179.462 de euro. Are actiuni la companii listate la bursa din Cipru, din Atena, dar si la alte burse. Iar averea ei nu se opreste aici. Comisarul european are certificate de trezorerie in valoare de 768.870 de euro, dar si certificate de economii, care se ridica la 300.022 de euro. De asemenea, mai are circa 20.000 de euro in conturi curente. Si lista continua: are active imobiliare de aproximativ 3 milioane de euro.

Categoria comisarilor care au doar proprietati imobiliare

Practic, reprezentantul Ciprului este cel mai bogat comisar european. Totusi, averea sa nu se compara deloc cu cea a unui magnat sau a unui mare director de companie. Nu se afla printre miliardarii planetei!
Paradoxal poate, multi comisari europeni nu detin milioane de euro in conturi, asa cum ne-am fi asteptat. Repet: datele provin din declaratiile lor de avere. In schimb, cei mai multi comisari prefera bunurile imobiliare, ei au mai multe case, apartamente, dar nici aici numarul nu este extraordinar de mare.

In plus, mai mult de jumatate din comisarii europeni nu au decat proprietati imobiliare (case, apartamente, terenuri, etc.). Astfel, 11 comisari europeni – Catherine Ashton, Viviane Reding, Siim Kallas, Maros Sefcovic, Andris Pieblags, Michel Barnier, Algirdas Semeta, John Dalli, Maire Geoghegan-Quinn, Maria Damanaki, Laszlo Andor – nu au depozite in banci, nu au bani la fonduri de investitii, nu au obligatiuni, actiuni, etc. Nu au nici participatii la vreo companie. Ei detin doar proprietati imobiliare. Nici Jose M. Barroso, presedintele Comisiei Europene, nu are decat active imobiliare! Mai mult, comisarul ceh Stefan Fule pare sa nu aiba nici atat, nici macar vreo proprietate imobiliara!

Dar iata lista extinsa a averilor detinute de fiecare comisar european:

1. Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, este portughez la origine. El nu are actiuni, nici bani in depozite bancare. Cel putin, astfel si-a completat declaratia de avere. In schimb, are doua apartamente in Campo Grande si S. Mamede, localitati-statiuni in Portugalia. De asemenea, este co-proprietar al unor terenuri in orasul Valpacos, din nordul Portugaliei. Este co-proprietar si al unui apartament in alt oras portughez: Almada.

2. Catherine Ashton este vicepresedintele Comisiei Europene (CE). Britanica se ocupa de Afaceri Externe si Siguranta. Nu are actiuni, nici participatii la vreo companie. Nu are depozite bancare. Detine doar proprietati imobiliare. Are o casa in St. Albans si o alta in Londra. Sotul ei este presedintele companiei YouGov, companie de cercetare de piata.

3. Viviane Reding este al doilea vicepresedinte al Comisiei, din cei sapte vicepresedinti pe care ii are CE. Este din Luxemburg si este comisar pe Justitie si Drepturile Cetatenilor. La fel, nu are actiuni, nici participatii la societati comerciale. Are, totusi, mai multe locuinte, dar nu precizeaza unde.

4. Jaoquin Almunia este un politician spaniol. Este presedinte la mai multe fundatii culturale. In Comisia Europeana ocupa functia de vicepresedinte si se ocupa de domeniul Competitiei. Are actiuni la mai multe companii (nu le precizeaza) in valoare totala de 20.300 euro. Detine si participatii la fonduri de investitii UCITS (Intreprinderi de Investitii Colective în Valori Mobiliare Transferabile) in valoare de 87.774 de euro. Bineinteles, detine mai multe apartamente, in mai mutle tari. Are un apartament in Madrid, unul in Bruxelles, unul in Vera (Almeria, Spania) si unul in Horche (Guadalajara).

5. Siim Kallas este vicepresedinte al CE, iar tara sa de originie este Estonia. Nu detine actiuni, depozite, unitati la fonduri de investitii, etc. Are doar doua case, dar nu precizeaza unde si nici alte detalii despre ele. Este comisar european pe domeniul Transporturilor.

6. Neelie Kroes, al cincilea vicepresedinte al CE, este originara din Olanda. Este comisar pe sectorul IT, pentru noile tehnologii. Este actionar unic la compania Bergsche Maas BV, companie care este estimata la 1,1 milioane euro. Singurul scop al companiei este sa faca investitii pentru a genera o pensie cat mai mare pentru Neelie Kroes, atunci cand ea va iesi la pensie. In plus, are o locuinta in Wassenaar, Olanda.

7. Antonio Tajani este comisar pentru Industrie si Antreprenoriat. Este italian. Are actiuni la mai multe companii listate in Italia, la Mediaset (in valoare de 6.162 euro), Telecom Italia (5.121 euro), Telecom Italia R (1.795 euro), Generali Assurances (4.772 euro), A2A (2.368 euro), Banca Intesa (30.540 euro). De asemenea, la bunuri imobiliare a trecut un apartament in Roma, unul in Frosinone, un teren de 10 hectare in Ferentino, Italia (co-proprietate), o casa cu teren de 150 mp tot in Ferentino, Frosinone, Italia (co-proprietate). In plus, e singurul comisar care si-a trecut si proprietatile din domeniul auto. Are un Mercedes Classe A si o motocicleta de 50 cc.

8. Maros Sefcovic este un diplomat slovac. Este ultimul vicepresedinte al Comisiei Europene. Este comisar pentru Relatii Institutionale si Administratie. Nu are actiuni, titluri, certificate de trezorerie, depozite. Are doar doua apartamente de doua camere si un garaj in Bratislava.

9. Janez Potocnik este din Slovenia si ocupa fotoliu de comisar pentru Mediu. In timpul liber este si asistent universitar de Economie si Statistica, la Facultatea de Drept din Ljubliana. Are titluri la fonduri de investitii in valoare de 159.366 de euro. De asemenea, detine jumatate dintr-o casa de familie in Ljubliana (Slovenia) si jumatate dintr-un apartament cu doua camere in Bruxelles (Belgia). Se pare ca sotia sa castiga chiar mai mult. Sotia sa este director al departamentului financiar din cadrul companiei Debitel telekomunikacije (sector telecom).

10. Olli Rehn s-a nascut in Finlanda. Este comisar european cu o lunga experienta, ocupand mai multe portofolii. In prezent, se ocupa de Afaceri Economice in cadrul CE. De asemenea, este profesor la Universitatea din Helsinki, fiind cadru universitar inactiv si neplatit. Are actiuni la diferite companii, dar in valoare totala de doar 5.000 de euro. La rubrica imobiliara a trecut o casa de 108 de metri patrati (mp), pe care o foloseste pe post de birou, doua apartamente in Helsinki si o casa de vacanta in orasul finlandez Mikkeli, in care detine 50%.

11. Andris Pieblags este un politician din Letonia. Este comisar european pentru dezvoltare. Nu a trecut nici o proprietate in declaratia sa de avere, nici actiuni, conturi, depozite, obligatiuni, etc., nici imobiliare.

12. Michel Barnier este francez. Este fost ministru de externe, fost ministru al Agriculturii in Franta. Este membru in conducerea Universitatii Saint Joseph din Beyrouth. Detine doar o casuta in regiunea Savoia, din sud-estul Frantei.

13. Androulla Vassiliou este, de departe, cel mai bogat comisar european. Ocupa portofoliul de comisar european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism si Tineret. Ea detine actiuni la diverse companii din Cipru, care este, de altfel, si tara sa de origine. In total, ea detine actiuni la mai multe companii cipriote si internationale, in valoare de 2.807.464,19 de euro, respectiv, 179.462 de euro. Are actiuni la companii listate la bursa din Cipru, din Atena, dar si la alte burse. Iar averea ei nu se opreste aici. Comisarul european are certificate de trezorerie in valoare de 768.870 de euro, dar si certificate de economii, care se ridica la 300.022 de euro. De asemenea, mai are circa 20.000 de euro in conturi curente. Si lista continua: are active imobiliare de circa 3 milioane de euro. A inclus si cateva din aceste proprietati imobiliare: cladire cu doua etaje in Nicosia, teren de 669 de metri tot in Nicosia, casa in regiunea sud-vestica Paphos, din Cipru, un teren de 421 mp, tot in Paphos, terenuri de constructie in Limassol, casa in Limassol.

14. Algirdas Semeta este lituanian. Este comisar european pentru Impozitare si Uniune Vamala, Audit si Antifrauda. Nu are actiuni, participatii in companii. Prefera, in schimb, proprietatile imobiliare. Detine doua apartamente in Vilnius, unul e al sotiei. Are o casa de vacanta cu teren (regiunea Moletai, Lituania) si o casa de vacanta cu teren in regiunea Sventoji (Lituania), ultima fiind, de fapt, in proprietatea sotiei.

15. Karel De Gucht. Este comisar pentru Comert. Detine actiuni la companiile Arkimedes-Fonds (in valoare de 4.060 euro), la banca Dexia (in valoare de 35 de euro), la Merit Capital, in valoare de 474.908 euro. Mai mult, detine participatii in diferite companii: 50% din companiile Immo Degus NV si SS La Maccinaia. Mai exact, detine active mobiliare la aceste companii. Are o casa in Berlare, in Flandra de Est.

16. John Dalli este originar din Malta. Detine portofoliul Sanatatii in “Cabinetul” lui Jose Barroso. Are doar proprietati imobiliare: casa rezidentiala in St. Julian’s (Malta), casa in Qormi (Malta), inca un teren in Malta, o casa in Tripoli (Libia).

17. Maire Geoghegan-Quinn este din Irlanda. Este comisar pentru Cercetare, Inovatie si Stiinta. La fel, are doar proprietati imobiliare: o casa in Irlanda, o casa in Luxemburg, o casa in SUA, un apartament in Spania.

18. Janusz Lewandowski, polonez, este comisar europen pentru Programare Financiara si Buget. Are obligatiuni de stat in valoare de 75.000 de euro. Detine un apartament in localitatea poloneza Sopot, de 107 mp, in co-proprietate cu sotia. De asemenea, mai are doua apartamente in Sopot si Lublin, amblele in co-proprietate, un teren de 4,8 hectare langa Gdansk. Are si depozite la diferite banci, dar nu precizeaza sumele.

19. Maria Damanaki, din Grecia, este comisar european pe Afaceri Maritime si Pescuit. Nu detine decat active imobiliare: o casa in Atena, o alta in Paros Island, o pasune in Creta, mostenita.

20. Gunther Oettinger este un politician german. Este reprezentantul CE pentru Energie. Are actiuni la diverse companii, in valoare de 510.000 de euro.

21. Kristalina Georgieva este reprezentanta Bulgariei in Comisia Europeana. Este comisar pentru Cooperare Internationala, Asistenta Umanitara. Are actiuni in valoare de 110.442 euro la companiile Franklin Templeton Mutual Beacon Fund, Franklin Templeton Mutual European Fund, Fidelity Emerging Markets Fund, Generali International. Are o casa in Potomac (Maryland, SUA) si doua apartamente in Sofia.

22. Johannes Hahn este din Austria. Este comisar european pentru Politica Regionala. Detine actiuni la Raiffeisen (in valoare de 50.057 de euro), Strabag (32.064 de euro), CA Immo AG (18.571 de euro), Erste (14.960 de euro), RHI (21.827 de euro), OMV (12.357 de euro), Ost. Elektrizitatswirtsch. AG (65.472 de euro), PIA Neues Europa (22.056 de euro). Cele mai multe din aceste companii opereaza si in tara noastra. De asemenea, are participatii la trei companii. Participatiile in aceste trei companii sunt evaluate, in total, la 150.000 de euro. Mai detine si trei case.

23. Connie Hedegaard este comisarul european pentru Actiune Climatica. Este originara din Danemarca. Are actiuni in valoare de 1.500 de euro. Are un apartement in Hellerup (Danemarca), o casa de vacanta in Suedia. In schimb, sotul ei detine participatii la diverse companii, participatii estimate la circa 500.000 de euro.

24. Stefan Fule, reprezentantul Cehiei in CE. Este comisar pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate. Potrivit declaratiei de avere, nu detine nimic. Absolut nimic, nici propietati imobiliare, nimic!

25. Laszlo Andor, reprezentantul Ungariei, este comsiar pentru Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune. Are doar proprietati imobiliare: o casa de familie in Leanyfalu (Ungaria), care a fost luata pe credit, credit la care mai plateste inca. Mai are o casa de vacanta in Balatongyorok (Ungaria) si un teren mic in Cserszegtomaj (Ungaria).

26. Cecilia Malmstrom este din Suedia si ocupa functia de comisar european pentru Afaceri Interne. N-are actiuni, obligatiuni, dar are conturi de economii in valoare de circa 30.000 de euro. In plus, detine o casa, in co-proprietate cu sotul, in Gotteburg.

27. Dacian Ciolos este reprezentantul nostru in Comisia Europeana. Ciolos este comisarul european pentru Agricultura. Nu detine actiuni, depozite bancare, etc. Are doar un imobil in Bucuresti. Momentan, sotia sa nu are serviciu.

Articol preluat de pe www.econtext.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.