Autoritățile locale focșănene au amânat cu două zile încasarea impozitelor majorate

Taxele si impozitele locale in Focsani au fost majorate, dar autoritatile inca stau in asteptare. De astazi focsanenii vor plati impozitele si taxele majorate cu 16 procente. Decizia a fost luata de catre Primaria Focsani asa dupa cum cere HG 1309 publicata in 28 decembrie 2012 in Monitorul Oficial.

Majorarea este aplicata incepand de astazi, prima zi de incasari din acest an, insa focsanenii au fost anuntati prin afise postate la ghisee ca taxele si impozitele pot fi platite incepand cu 9 ianuarie. Cei care au dorit sa plateasca au achitat sumele respective calculate cu majorarea de 16 %. Majorarea se aplica pentru impozitele pe cladiri si terenuri, pentru autoturisme ramanand aceleasi taxe.

“ Prin Legea 571, guvernul majoreaza o data la trei ani impozitele si taxele locale. Asta a facut prin HG 1309 conform careia noile taxe ar trebui sa fie aprobate prin hotarare de consiliu local. Cum vineri nu s-a putut intruni Consiliul Local Focsani, care oricum trebuia sa aprobe majorarea ceruta de legiuitor, iar legea trebuia sa fie aplicata din prima zi, s-a stabilit ca de astazi sa se incaseze cu marirea de 16 %.

Consiliul Local poate pune doar cote aditionale pana la 20 %, insa nu poate scadea majorarea stabilita prin hotarare de guvern”, a explicat seful Serviciului de Impozite si Taxe din Primaria Focsani, Melus Nazaru.

De altfel ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea a indemnat in aceasta dimineata autoritatile locale sa treaca la majorarea de 16 %. „Rog autoritătile locale îngrijorate să se uite cu atentie la actele normative în vigoare. Există un Cod Fiscal în vigoare si există o hotărâre de Guvern prin care s-au indexat impozitele si taxele locale, pe care trebuie s-o aplice. Când va apărea o modificare a Codului Fiscal, o vor citi si vor vedea ce au de făcut.

Deocamdată, trebuie să aplice legislatia în vigoare”, a declarat Liviu Dragnea. Autoritatile locale focsanene asteapta insa o ordonanta de guvern care sa le dea posibilitatea mentinerii valorilor taxelor si impozitelor la nivelul de anul trecut.

Acesta este si motivul pentru care la Primaria Focsani a fost amanata incasarea acestora pana pe 9 ianuarie. “ Este posibil sa apara zilele acestea ordonanta de guvern care ne da posibilitatea sa mentinem impozitele si taxele la nivelul de anul trecut. Astfel ca am amanat incasarea pana pe 9 ianuarie. Daca cineva se grabeste si vrea sa plateasca poate face acest lucru si astazi, de altfel de dimineata am incasat cu majorarea de 16 %.

Daca nu se va mai aplica aceasta majorare, cei care au platit isi vor primi banii inapoi sau vor fi considerati dati ca avans pentru alte plati. Noi vrem sa aducem impozitele in limitele legale. HG 1309 produce efecte cu 1 ianuarie 2013. Daca nu apare ordonanta de guvern mergem pe impozite majorate cu 16 %”, a mai spus Melus Nazaru.

Articol preluat de pe Radio DADA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.