ATENŢIE, ŞOFERI! Ce aveţi voie şi ce nu aveţi voie să faceţi începând din 15 februarie 2015

Accident BMW Sud masina PolitieiAvând în vedere prevederile Hotărârii de Guvern nr. 11 din 14.01.2015, pentru modificarea şi completarea HG 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, politia rutieră aduce urmatoarele precizări:

Incepand cu data de 15.02.2014, minorii care sunt transportati in autovehicule vor trebui sa poarte centuri de siguranta, ori sa fie fixati sau prinsi in scaune pentru copii omologate, in functie de varsta sau inaltime.

Astfel, minorii cu înălţimea de până la 135 cm, vor fi fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, instalat in autovehicul.

Minorii cu inaltimea de peste 135 cm, pot fi transportati in autovehicule doar daca ocupa unul din locurile din spate si poarta centura de siguranta pentru adulti (reglata astfel incat aceasta sa nu treaca peste zona gatului sau a fetei) ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, instalat in autovehicul.

Aceste prevederi nu se aplica daca minorul este transportat cu autovehicule destinate transportului public de persoane ori in autovehicule tip „taxi”, insa in aceste situatii minorul in varsta de pana la 3 ani va trebui sa ocupe unul din locurile din spate si sa fie supravegheat de un adult, altul decat conducatorul auto.

Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportati in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta (cele care nu sunt prevazute cu centuri de siguranta), iar cei peste 3 ani si cu o inaltime de pana la 150 cm pot fi transportati in aceste autovehicule doar daca ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Exceptia privind autovehiculele destinate transportului public de persoane ori in autovehicule tip „taxi” opereaza si in acest caz.

Conform articolului 36 al. 1 indice 2 din OUG 195/2002, obligatia de a se asigura ca minorii poarta centurile de siguranta sau sunt transportati numai in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate revine conducatorului auto. In caz de nerespectare a acestei obligatii conducatorul auto este sanctionat cu amenda in valoare de 4-5 puncte amenda (respectiv intre 390 – 487.5 lei) si aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Actul normativ defineste si termenul de „dispozitiv de fixare in scaun pentru copii” si contine mentiuni cu privire la modul corect de instalare a diferitelor tipuri de dispozitive precum si mentiuni privind exceptarea minorilor de a purta sisteme de siguranta ca urmare a afectiunilor medicale.

Hotărârea Guvernului transpune în legislaţia naţională prevederile art. 1 alin. (3) şi (4), art. 2 alin. (1) lit. a) pct. (i), (ii) şi (iii), lit. b) şi c) şi art. 5 tezele întâi, a doua şi a treia din Directiva 91/671/CEE a Consiliului din 16 decembrie 1991 de armonizare a legislaţiilor statelor membre privind utilizarea obligatorie a centurii de siguranţă în vehiculele cu o capacitate mai mică de 3,5 tone, publicată în Jurnalul Oficial, seria L, nr. 373 din 31 decembrie 1991, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2003/20/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 8 aprilie 2003 de modificare a Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă în vehiculele cu masa de sub 3,5 tone şi prin Directiva de punere în aplicare 2014/37/UE a Comisiei din 27 februarie 2014 de modificare a Directivei 91/671/CEE a Consiliului privind utilizarea obligatorie a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de siguranţă pentru copii în vehicule.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.STIRI LIVE