Aproximativ 2.000 de proiecte finalizate cu fonduri nerambursabile


Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a semnat cu beneficiarii fondurilor europene nerambursabile, până în acest moment, peste 33.000 de contracte de finanţare în valoare de peste 4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare a sumelor alocate României prin PNDR de aproximativ 60%.

Din cele peste 33.000 de proiecte pentru care s-au semnat contracte de finanţare, aproximativ 2.000 de proiecte sunt în întregime finalizate, iar restul se află în diferite etape de implementare. Valoarea contractată a tuturor proiectelor finalizate depăşeşte 374 de milioane de euro.

Cele mai multe proiecte finalizate (959 proiecte) sunt pentru „Modernizarea exploataţiilor agricole” (Măsura 121).
Pentru aceste proiecte, APDRP a semnat contracte de finanţare în valoare de peste 202 milioane de euro. Fondurile acordate investiţiilor Măsurii 121 au ca obiectiv creşterea competitivităţii sectorului agricol.
Valoarea cea mai mare a plăţilor efectuate se regăseşte tot la Măsura 121. Astfel, pentru beneficiarii care au depus Dosare de plată aferente investiţiilor Măsurii 121, APDRP a făcut plăţi în valoare de peste 276 de milioane de euro, această valoare cuprinzând şi plăţile pentru proiectele care nu sunt încă finalizate.

Alte 488 de proiecte au fost finalizate în cadrul Măsurii 312 („Crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor”). Acestea au beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de peste 63,2 milioane de euro. Obiectivul general stabilit pentru Măsura 312 îl reprezintă dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.
De asemenea, în cadrul Măsurii 123 („Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”), dar şi a Schemelor de Ajutor de Stat XS 13/2008 şi XS 28/2008 au fost finalizate 227 de proiecte de investiţii, pentru care au fost semnate contracte de finanţare în valoare de aproximativ 75 milioane de euro. Măsura 123 are drept scop general obţinerea de noi produse agricole şi forestiere.

Pentru „Instalarea tinerilor fermieri” (Măsura 112), beneficiarii au finalizat deja 83 de proiecte pentru care au primit aproximativ 1,8 milioane de euro.
Beneficiarii Măsurii 313 („Încurajarea activităţilor turistice”) au finalizat 5 proiecte din cele 890 de contracte semnate în valoare de 153 de milioane de euro. Valoarea totală a proiectelor finalizate depăşeşte 550 de mii de euro.

Pentru această măsură de investiţii a fost propus ca obiectiv general dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.
S-au mai acordat peste 24 de milioane de euro beneficiarilor publici, pentru 13 proiecte finalizate în cadrul „Renovării şi dezvoltării satelor” (Măsura 322), fiind semnate contracte de finanţare cu 619 beneficiari, în valoare de 1,53 miliarde de euro.

Din cadrul Axei IV Leader, Măsura 431, submăsura 431.1 – Faza 3 “Sprijin financiar pentru pregătirea dosarelor pentru selecţia GAL” sunt deja finalizate 91 de proiecte pentru care s-au semnat contracte de finanţare de peste 5,2 milioane de euro.
Submăsura 431.1 sprijină construcţia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor de dezvoltare locală şi pregătirea planului de dezvoltare locală în vederea participării la selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL).
Pentru „Operaţiuni de asistenţă tehnică” (Măsura 511) au fost finalizate 15 proiecte, în valoare de 2,1 milioane de euro.

Comunicat primit de la A.P.D.R..P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.