Apel pentru limba romana in Republica Moldova

Identitatea unui neam poate fi falsificată sau deformată atentând la istoria şi spiritul limbii acestuia. În Basarabia, climatul lingvistic rămâne unul ostil limbii române deoarece implementarea măsurilor legislative de ocrotire şi cultivare a limbii române se realizează în raport cu interesele factorilor politici şi geopolitici. Legile adoptate pentru formaţiunea statală defunctă – R.S.S. Moldovenească – sunt perimate şi continuă să reproducă o imagine ambiguă asupra limbii de stat, permiţând duble interpretări şi cedări de principiu.

Cele trei legi elaborate în favoarea recunoaşterii limbii române ca limbă de stat – „Cu privire la statutul limbii de stat a Republicii Moldova”, „Cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, „Cu privire la revenirea la grafia latină” – sunt ignorate sau contestate, ceea ce încurajează neglijarea importanţei acestei mărci a identităţii naţionale.

Deşi forţe democratice au preluat puterea la Chişinău în urma protestelor din aprilie 2009, articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, care stipulează că limba vorbită este limba ”moldovenească”, un produs ideologic comunist, nu a fost modificat, în ciuda aşteptărilor populaţiei şi ale oamenilor de ştiinţă. Totodată, limba română întâmpină reale dificultăţi în procesul de recuperare a drepturilor sale naturale de atribut al identităţii neamului românesc şi în regiunea transnistreană, parte componentă a Republicii Moldova, ocupată de trupe armate străine.

Cei peste cinci mii de copii care studiază în şcolile şi liceele cu predare în limba română din Transnistria sunt discriminaţi în raport cu vorbitorii de limbă rusă şi nu de puţine ori au fost supuşi la presiuni şi intimidări, alături de părinţii şi profesorii lor, de către autorităţile separatiste.

Prin recunoaşterea statutului limbii române ca limbă oficială de stat în Republica Moldova, mai exact prin clarificarea de facto, dar şi de jure a chestiunii lingvistice, divergenţele şi antagonismele între cunoscătorii/vorbitorii de limbă rusă şi cei de limbă română ar fi eliminate, iar potenţialele conflicte identitare aplanate. Această schimbare trebuie iniţiată şi încurajată, în mod firesc, de instituţiile fundamentale în stat: de Preşedinţie, Parlament şi Guvern.

Denumirea corectă a limbii de stat de pe teritoriul Republicii Moldova drept limba română este o necesitate pentru clarificarea definitivă a problemei lingvistice, în spiritul argumentelor ştiinţifice. În acord cu acest deziderat, articolul 13 din Constituţia Republicii Moldova trebuie să conţină formularea: „Limba de stat oficială a Republicii Moldova este Limba Română”.

Bucurestenii au semnat pentru limba romana din Republica Moldova

Peste 1500 de oameni au semnat miercuri seară, la Bucureşti, ,,Apelul pentru Limba Română”, iniţiat de Platforma Civică ACŢIUNEA 2012. În apel se solicită utilizarea denumirii corecte a limbii din Republica Moldova în Constituția acestui stat. În prezent, articolul 13 din Constituția Republicii Moldova stipulează limba de stat ca “moldovenească”.

Semnăturile au fost strânse în timpul concertului organizat cu ocazia Zilei Limbii Române. La concertul organizat de ONG-urile din cadrul Acțiunea 2012 în parteneriat cu Institutul Cultural Român au cântat pro bono Trei Parale, Grigore Leşe, Subcarpaţi, raku, Nimeni Altu’, Norzeatic, Morometzii, Bitză, El Negro, Maria Răducanu, Alexandrina, iar momentul culminant al serii a fost reprezentat de recitalul formației IRIS.

Evenimentul a fost deschis de cuvântarea academicianului Eugen Simion iar, apoi, fiecare dintre artiștii prezenți pe scenă a făcut apel pentru respectarea dreptului la limbă în regiuni unde se află comunități românești compacte, cum ar fi nordul Bucovinei, Timoc sau Ținutul Herța. Anul acesta a fost primul an în care au avut loc concerte de Ziua Limbii Române, simultan, la București și la Chișinău.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii nonguvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

Comunicat primit de la Platforma Civică ACŢIUNEA 2012

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.