ANPC a verificat etichetele și ”prețul corect” la produsele comercializate

ANPCÎn conformitate cu programul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind tematicile de control pe trimestrul I, în perioada 09.02- 13.02.2015 s-a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la indicarea preţurilor la comercializarea produselor alimentare, încadrarea în data durabilitătii minimale DDM, respectiv data limită de consum DLC (pentru produse perisabile din punct de vedere microbiologic) a produselor alimentare existente la comercializare.

În cadrul tematicii de control, au fost controlaţi 29 operatori economici care comercializau alimente, la 28 dintre aceştia constatându-se abateri privind modul de afişare a preţurilor sau s-au găsit la comercializare alimente expirate.

Astfel, s-a constatat că produsele vrac expuse spre comercializare, în principal în magazinele din mediul rural, nu aveau afişate preţurile pe unitatea de măsură. De asemenea, 13 operatori economici nu aveau afişate deloc preţurile pentru produsele comercializate sau acestea nu erau afişate la loc vizibil. La pâine şi produse de panificaţie nu erau respectate prevederile legale specifice, respectiv afişarea şi a preţului pe bucată şi a preţului pe kilogram, pentru a uşura compararea preţurilor reale.

La 18 operatori economici din cei 29 controlaţi ( 62%) s-au găsit la comercializare alimente în cantităţi mai mici sau mai mari cu DDM/DLC depăşite sau, în unele cazuri, cu datele de expirare şterse intenţionat sau lipsă. Cantitatea totală de alimente expirate găsite la comercializare a fost de 212 kg, iar valoarea totală de 1332 lei. Operatorii economici au fost sancţionaţi cu amendă contravenţională sau avertisment, după caz, în funcţie de gravitatea pericolului determinat de produsele respective şi de cantitate, de intenţia vădită a operatorilor economici de a înşela consumatorii. Întreaga cantitate de produse alimentare cu DDM/DLC depăşite sau la care nu se putea face dovada încadrării în valabilitate (cu datele şterse sau neetichetate) a fost oprită definitiv de la comercializare şi s-a dispus retragerea din consumul uman.
Pentru abaterile constatate, s-au aplicat 10 avertismente şi 25 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 65 000 lei.

Comisarul şef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est (Galaţi) – CJPC Vrancea, ing. Dumitru Dilǎ, recomandă consumatorilor să verifice datele de valabilitate ale produselor, chiar şi ale celor nealimentare, pentru a nu risca să cumpere produse expirate.

În special produsele perisabile, care au o perioadă de valabilitate mai mică (lactatele, preparatele din carne, produsele din peşte), având o încărcătură microbiologică mare, sunt susceptibile ca, după data limită de consum declarată de producător, să prezinte un pericol imediat pentru sănătatea consumatorilor. Din păcate, în controalele efectuate în ultima perioadă am constatat că la unele magazine este chiar o practică să închidă unitatea când află că este control în zonă sau, mai grav, să lase cu bună ştiinţă produsele expirate în raft.

Şi mai grav, am găsit cazuri în care datele de expirare erau şterse intenţionat. Nu tolerez astfel de practici şi în aceste cazuri am aplicat amenzi de 5000 lei sau de 10000 lei, iar dacă situaţia se va repeta voi merge până la închiderea unităţii pe o perioadă determinată.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.