ANI l-a găsit incompatibil pe preşedintele Judecătoriei Panciu, Mihai-Florin Stoica, pe motiv ca, in paralel cu functia de judecător, a deţinut timp de şapte ani şi preşedinţia Secţiei de Fotbal a Clubului Panciu

Ionel Celmare, Florin Stoica si Adrian Toma

Florin Mihai Stoica (centru)

Inspectorii ANI au sesizat Parchetul Curtii de Apel Galati pentru un posibil fals in declaratii comis de Mihai Stoica, judecătorul vrâncean considerat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, anunţă www.luju.ro

Agentia Nationala de Integritate l-a declarat incompatibil pe judecatorul Mihai-Florin Stoica, presedintele Judecatoriei Panciu, pe care institutia condusa de Horia Georgescu il acuza si de un posibil fals in declaratii. ANI sustine ca, in perioada februarie 2004 – martie 2011, Stoica, desi era judecator, a condus in acelasi timp, in calitate de presedinte, Sectia de Fotbal a Clubului Panciu – institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Consiliului Local, incalcand astfel mai multe dispozitii din Legile nr. 161/2003 si nr. 303/2004.

Mihai Florin Stoica

Mihai Florin Stoica

In comunicatul remis publicitatii, luni 24 martie 2014, se arata ca judecatorul Mihai-Florin Stoica nu a mentionat in declaratiile de interese calitatea detinuta, rezultand astfel indicii privind savarsirea de catre magistrat a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 326 Cp. Pentru acest motiv, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati, in vederea efectuarii de cercetari.

Mihai-Florin Stoica, care functioneaza ca judecator la Judecatoria Panciu de la 1 aprilie 1989, risca decaderea din anumite drepturi pe o perioada de 3 ani de la data eventualei destituiri: „Persoana (…) fata de care s-a constatat (…) starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica (…) pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.

Prezentam acuzatiile ANI la adresa judecatorului Mihai-Florin Stoica:

“Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor, precum si posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, in cazul lui Stoica Mihai-Florin, judecator, Presedinte al Judecatoriei Panciu, Judetul Vrancea.

Stoica Mihai-Florin s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat, simultan cu functia de judecator in cadrul Judecatoriei Panciu, Jud. Vrancea, a detinut si functia de Presedinte al Sectiei de Fotbal Club Panciu, institutie publica cu personalitate juridica, aflata in subordinea Consiliului Local al Orasului Panciu (in perioada 17 februarie 2004 – 31 martie 2011), si calitatea de actionar al S.C. Sportul Vrancea S.A. (11 august 2008 – 02 decembrie 2010).

Astfel, acesta a incalcat dispozitiile art. 101 din Legea nr.161/2003, potrivit carora „Functia de judecator (…) este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata (…)”, art. 102, lit. b) din Legea nr.161/2003, potrivit carora „Magistratilor le este interzis (…) sa aiba calitatea de asociat (…) la (…) societati comerciale (…)”, dispozitiile art. 5, alin. (1) din Legea nr.303/2004, potrivit carora „Functiile de judecator (…) sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private (…)” si art. 8, alin. (1), lit. c) din Legea nr.303/2004, potrivit carora „Judecatorilor si procurorilor le este interzis (…) sa aiba calitatea de asociat (…) la (…) societati comerciale (…)”.

De asemenea, intrucat Stoica Mihai-Florin nu a mentionat in declaratiile de interese calitatea detinuta in cadrul societatii comerciale, au rezultat indicii privind savarsirea de catre acesta a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 326 din Noul Cod Penal al Romaniei, conform caruia „Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute la art. 175, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda”.

Agentia Nationala de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la posibila savarsire a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 326 din Noul Cod Penal al Romaniei.

Continuarea AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.