ADEVĂRUL despre ce au fost învățați liceenii din Vrancea la conferința organizată de Ambasada SUA, după ce mulți dintre ei și-au semnat singuri acordurile parentale

Focșani, 24 februarie 2018. Sala de conferințe a hotelului Unirea. Eveniment anunțat drept conferință, în principal pe marginea discriminării femeilor. Organizatori: mai mulți elevi, cu susținerea Ambasadei SUA. Numele invitaților și al organizatorilor nu au relevanță pentru că îmi propun să vorbesc despre tema conferinței, raportat la ce s-a discutat acolo, despre modul de organizare și alte aspecte percepute în mod direct, ca jurnalist prezent la fața locului. Nu vizez PERSOANE, ci FAPTE.

De aceea, nu voi menționa (cu nume și prenume) că unele eleve organizatoare sunt fiice ale unor persoane cu influență în Vrancea și nici faptul că presiunile care s-au făcut pe plan local pentru a se ține conform legii această activitate cu elevi, în ciuda cererilor părinților, depășesc cu mult sfera locală.

Bine de știut: pentru ca o activitate extrașcolară să fie legală, este necesar acordul explicit (scris) al părinților. Asta spune legea. Adică exact ceea ce au precizat asociațiile care apără drepturile copiilor și nu numai. Ce mai spune legea: art. 29 din Constituția României: ”Părinții au dreptul constituțional să iși educe copiii potrivit propriilor convingeri” / art. 487 Cod civil: ”Părinții au îndatorirea de a se îngriji de dezvoltarea psihică a copiilor potrivit propriilor lor convingeri”.

De aici pornesc și mă voi referi, evident, și la transparență, toleranță, (ne)discriminare etc. Voi relata punctual episoade de la evenimentul de ieri, într-o sinteză care să reliefeze evenimentul în sine.

Nu voi atașa articolului înregistrări audio sau video de la eveniment, decât dacă interesul public, așa cum este el prevăzut de legislația în vigoare, o va cere în viitor. Protejarea imaginii elevilor minori reprezintă o prioritate pentru mine în acest moment.

O întrebare: organizatorii au anunțat că evenimentul va fi despre discriminarea femeilor și violența la care sunt supuse de către parteneri. Imaginea și clipul video de mai jos sunt relevante pentru tema conferinței?

Ce s-a întâmplat la conferință și cum i-am perceput eu pe organizatori și pe invitații care au vorbit elevilor:

Unii din invitați au încercat să ducă relativ rapid discuția către o serie de prevederi controversate ale Convenției de la Istanbul, convenție care vrea să instituie o nouă ideologie de gen prin care se contestă sexul biologic, cel cu care te naști așadar, punând accentul pe ideea că ești ceea ce alegi să fii la un moment dat, nu ceea ce te-ai născut.

În plus, s-au prezentat în cadrul evenimentului statistici prin care să se inducă discriminarea și prezentarea stereotipică a bărbaților drept agresori, făcându-se din excepții reguli (18.000 de agresiuni fizice conjugale la un total de peste 6 milioane de bărbați).

Totodată, am constatat că libertatea religioasă ar putea fi limitată, iar dreptul părinților de a-și instrui copiii pare a fi dat la o parte, în condițiile prevederilor Convenției de la Istanbul. (clic AICI pentru mai multe informații referitoare la Convenția respectivă)

EPISODUL 1:

• Inițial, nu mi-au permis accesul la conferință, fiind extrem de nepoliticoși, amenințându-mă că vor chema paza hotelului și sunând la Poliție (oamenii legii NU au venit la fața locului, sesizarea fiind de-a dreptul penibilă).
• Mi s-a spus textual: ”Dvs. nu aveți dreptul să fiți invitat la un astfel de eveniment”. (Să fie oare discriminare din partea celor care organizează un eveniment… anti-discriminare? Fac parte din grupul ziariștilor incomozi pe care trebuie să-i ții departe?
• ”Nu dorim ca evenimentul să fie filmat. Invitații care vor vorbi la conferință nu doresc să fie filmați”…. Hmmm, spui că vrei să vorbești despre discriminare, despre drepturile femeii etc. și nu vrei să faci publică intervenția ta? Ce ai de ascuns?

EPISODUL 2:

• Elevii vin la eveniment, rând pe rând. Unii dintre ei abia atunci primesc acordurile parentale de participare cu care ar fi trebuit să vină de acasă.
• În fața mea, două eleve trec numele părinților pe acordul de participare și semnează în locul părinților. La o altă masă, o elevă procedează la fel. O întreb dacă a semnat în locul părinților. Îmi zâmbește și confirmă că da.

 • Mulți dintre elevi procedează la fel. Semnează ei acordurile parentale, acolo, după ce le-au primit în acel moment de la organizatori.
 • Fostul președinte al Consiliului Județean al Elevilor Vrancea, Cristian Gârneață, a avut și el o poziție publică referitoare la acest aspect, după ce a primit informația de la o elevă participantă la eveniment (vezi captură FB mai jos). Un alt părinte prezent la eveniment a remarcat și el și ne-a anunțat că unii elevi semnează acordurile în locul părinților.

• În acest context, instituțiile abilitate ale statului de drept ar putea verifica lista cu participanții. Dacă-i vor contacta și pe părinți, s-ar putea să aibă multe surprize. Și organizatorii la fel…

EPISODUL 3:

Încep să vorbească persoanele invitate la eveniment (speakerii). Observ că, deși evenimentul este despre discriminare, acest cuvânt este folosit foarte rar în primele 90 de minute ale evenimentului. După amintirea romilor, LGBT este subiectul zilei pentru elevi. Printre alte sfaturi, unul mai concret ca altul… Să ”ascultăm”:

• ”Să nu votați politicieni misogini”

* ”Am fost la proteste când Emil Boc a scăzut salariile”
• ”Convenția de la Istanbul”
• ”Cereți la opționale introducerea Educației Sexuale”
• ”Bărbații au scris cartea aceea (cu referire la Biblie….)”

Concluzie parțială:

Invitații n-au lămurit un lucru: femeile din România care sunt agresate de parteneri sunt agresate pentru că… sunt discriminate? Și cum ne raportăm la agresiunile femeilor asupra bărbaților?, pentru că s-au făcut și referiri la acest aspect, dar doar ca și statistică.

Voi reveni cu celelalte aspecte învățate de elevi privitoare la eliberarea de constrângerile pe care sexul biologic al fiecăruia dintre ei îl poate da! (Cristi IRIMIA)

15 Responses to ADEVĂRUL despre ce au fost învățați liceenii din Vrancea la conferința organizată de Ambasada SUA, după ce mulți dintre ei și-au semnat singuri acordurile parentale

 1. Viorica 25/02/2018 at 19:16

  Sarmanii parinti! poate ar fi bine ca la sedintele cu parintii la scoala se se abordeze si o astfel de chestiune intre cei care pot aborda astfel lucrurile. Tinerii doresc mereu si mereu noutati, ca si cum nu le-ar oferi tehnica destule. Dar pesemne ca nu asta cauta ei. Or fi dornici sa afle ,,adevarul care zideste” si nu cel care distruge si atunci ei se intalnesc pe orisiunde si cu orisicine numai sa afle ,,ceva”. Toti am fost tineri si cautam de zor ceva-ul pe care l-am gasit mai apoi ca este simplu, ca buna ziua! Cel in care ne aflam. Asa cum ne-a zidit mama natura, nicidecum, contra naturii. Treziti-va tineri la timp ca altfel o fiti uimiti cum de n-ati stiut voi ca sunteti orice numai ceea ce sunteti nu sunteti !!! Teribilismul nu se prea termina cu bine. Fiti recunoscatori innaintasilor vostri. Ei au facut razboaie, uniri, revolutii, pentru ca noi sa traim in pace, liniste si demnitate, voi ce faceti? Poate ne trebuie la toti mai multa demnitate. Cautati literatura de specilaitate si marturii ale celor care au incercat pe pielea lor astfel de experinate si veti afla cu surprindere ca gustul final este foarte amar. Nu va lasati dusi de nas. Evoluati in sus nu in jos.

  Răspunde
 2. Constantin 25/02/2018 at 21:23

  Este crima asupra psihicului copiilor nostri. Felicitari pentru articol, trebuie reactionat inteligent, nu violent. Dar in acelasi timp decis si incontinuu.

  Răspunde
 3. Viviana Stoica 26/02/2018 at 00:32

  Nu sunt din echipa de organizare a conferinței Women Talk, insa am făcut parte din public. Țin să precizez că am ajuns mai devreme în sala hotelului cand avea loc neînțelegerea dintre organizatori și autorul articolului. Și multe detalii din acest articol au fost scoase din context! Așa și faptul că nu vi s a permis accesul la conferința. Dumneavoastră ați intrat neinvitat și neanunțat, și nu mi s a părut corect să spuneți că ați fost discriminat atât timp cât la eveniment nu a fost chemata presa. Un alt fapt care m a deranjat e că după ce a terminat de vorbit Oana Baluta, i ați adresat niște întrebări care chiar nu erau elocvente, adică ce vreți să spuneți că trebuie sa votam politicieni misogini? Sa va reamintesc despre ce a vorbit Oana Baluta și cât a vorbit? Discursul dumneaiei s a bazat pe discriminarea femeii in societate, mamele tinere și violență asupra femeii, iar discursul a durat aproximativ o ora, pe când Patrick Brăila a vorbit cam 40 de minute. Și nu cred că am fost influențată în niciun fel, chiar mi am dorit foarte mult sa vin la acest eveniment. Și nu am ieșit din sala gândindu mă “gata, de mâine voi fi baiat.” Nu, nu mi s a schimbat deloc gândirea, nu m a afectat cu nimic, pur și simplu am ascultat o părere care este acum interpretata greșit.

  Răspunde
  • DavidKRTRump (@RonaldKDTrump) 28/02/2018 at 11:35

   Esti p…. rau de tot mai fata! Tu nu intelegi ca a fi transgender este o boala mentala, avizata stiintific si doar datorita marxismului cultural lucrurile astea au fost normalizate?

   Răspunde
 4. Mircea 26/02/2018 at 14:32

  Cine semneaza acest articol? Aici nu vorbim de jurnalism, ci de o opinie. Iar opiniile ar trebui semnate cu mai mult decat “editor online”…

  Răspunde
  • Editor Online 26/02/2018 at 21:40

   E semnat. Cristi Irimia. Vedeți la finalul articolului! E POSTAT de Editor Online! Cel care postează e editorul de serviciu.

   Răspunde
 5. Mariana Marin 26/02/2018 at 21:47

  cum adica “nu a fost invitat”?!? In Ziarul de Vrancea de miercuri, 21 februarie 2018, scrie clar: “Intrarea este libera! In pauza conferintei, participantii vor primi apa si gustari oferite de organizatori. Va asteptam cu mare drag…” Nu se spune nimic despre invitatii…

  Răspunde
  • Emilia Ciornei 26/02/2018 at 22:19

   Aveți dreptate. Acum am observat și eu că era intrarea liberă. Asta înseamnă că elevii organizatori au făcut o mare discriminare la adresa jurnalistului irimia.

   Răspunde
 6. Participant 26/02/2018 at 22:47

  Intrarea a fost liberă. În schimb, în urma întregului scandal declanșat de oamenii “bine” voitori, locația a devenit una privată. Participarea la eveniment era asigurată doar în urma unui formular de înregistrare postat pe pagina evenimentului înainte de conferință. Domnul Irimia a avut o atitudine recalcitrantă încă de la început, iar cum doreșe să își spele păcatele. Ce bine că oamenii din sală au avut ochi să vadă și urechi să audă! 🙂

  Răspunde
  • Emilia Ciornei 26/02/2018 at 22:49

   Ziaristii trebuie sa fie incisivi cum a fost tolontan cu kovesi sau cu toader. asta cu recalcitrantul e fortata rau de tot.si schimbati regulile asa cum va convin?

   Răspunde
 7. DavidKRTRump (@RonaldKDTrump) 28/02/2018 at 11:36

  Pentru toti copiii idioti care cred ca transgenderismul e ok, nici nu mai vorbesc de actele homosexuale, ii invit sa isi arunce un ochi peste acest clip!

  https://www.youtube.com/watch?v=aDAU3SPYFsA

  Răspunde
 8. DavidKRTRump (@RonaldKDTrump) 28/02/2018 at 11:50

  Sa vedem ce se intampla in SUA in sport, unde sportivii transgender le este permisa participarea in competitii. Cum e sa fii barbat, sa te identifici ca femeie, si sa participi in competitii vs alte femei care sunt natural biologic nascute femei?

  https://www.facebook.com/crowderCRTV/videos/10156044992396163/?t=18

  Răspunde
 9. Crăciun Teodor 28/02/2018 at 15:30

  Toată problema homosexualilor, ….și toată agenda LGBT, nu are legătură cu drepturile omului. Este doar un pretext. Nu observați că toate “dreprurile” sunt în totală contradicție cu poruncile lui Dumnezeu. Acesta este un război deschis și total împotriva lui Dumnezeu pentru sufletele oamenilor.

  Răspunde
 10. Marin Dinescu 08/03/2018 at 01:44

  Eu propun diferențierea in gen nativ( natural) și gen opțional

  Răspunde
 11. Virginia Muris 08/03/2018 at 17:37

  “Măturând sub preş” problemele cu care tinerii din ziua de azi se confruntă, nu le faceți să dispară!!! Nu-i aşa???

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.