ACUZAȚII: ”Sporuri tăiate ILEGAL medicilor vrânceni”. 60 de doctori de la Spitalul Județean ”Sf. Pantelimon” din Focșani sunt revoltați.

60 de medici de la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani au formulat o cerere către managerul Constantin Mîndrilă solicitând să fie plătiți cu respectarea legii, fără a li se tăia din sporurile legale. Medicii au aflat joia trecută că urmează să primească drepturile salariale cu acordarea unor sporuri mai mici de 4 – 5 ori decât prevede legea. Mai mult, medicii vrânceni au aflat că la spitale mai mici din țară, cum ar fi cele din Moinești, Onești, Adjud, managerii de acolo au reușit să găsească soluții pentru plata medicilor fără a le reduce sporurile legale.

Cererea către managerul Mîndrilă (foto) a fost semnată de medici de la UPU, Radiologie, Medicină Legală, Anatomie Patologică, Interne etc., nemulțumirile atingând aproape toate secțiile. La această oră, medicii de la ”Sf. Pantelimon” nu și-au primit salariile pe luna martie, implicit nici fluturașii cu detaliile privind noua salarizare.

Iată cererea formulată și semnată de 60 de medici vrânceni:

DOMNULE MANAGER

Subsemnații, medici angajați în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani, nominalizați în finalul prezentei cereri, vă solicităm următoarele:

1. să ne plătiți drepturile salariale cuvenite pentru munca prestată în luna martie 2018 cu respectarea strictă a dispozițiilor legale și contractuale incidente (grad profesional, gradație etc), urmând ca acestea să includă toate sporurile recunoscute de lege, cel puțin la nivelul minimal;

2. să ne plătiți drepturile salariale aferente contractelor de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în gardă, cu respectarea strictă a cuprinsului acestora și a prevederilor legale din Codul muncii și a celorlalte acte normative incidente;

3. să ne emiteți decizii de salarizare nominale în cuprinsul cărora să indicați drepturile salariale la care suntem îndreptățiți conform legii.

Motivele prezentei cereri

1. În ziua de 12.04.2018 am aflat că urmează să ne achitați drepturile salariale cuvenite într-un cuantum mai mic decât cel la care suntem îndreptățiți conform legii și contractelor de muncă încheiate între noi, fapt ce a determinat o stare de extremă nemulțumire și indignare din partea noastră.

În concret, am înțeles că s-a decis acordarea sub limita minimă a sporului pentru condiții de muncă reglementat în legea nr. 153/2017 și în Regulamentul cadru din 29 martie 2018 privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare “Sănătate şi asistenţă socială”, Regulament aprobat prin HG nr. 153/2018.

O astfel de intenție/decizie din partea conducerii Spitalului constituie o încălcare flagrantă a prevederilor legale care îndreptățesc angajații la primirea drepturilor salariale cuvenite potrivit legii și contractelor și a determinat deja o stare de indignare profundă în rândul nostru, mai ales în condițiile în care am aflat că în alte spitale din țară se acordă sporurile minimale recunoscute de HG 153/2018.

Nu înțelegem rațiunea unei astfel de intenții/decizii și vă aducem la cunoștință că dacă aceasta va fi pusă în aplicare vom adopta reacții corespunzătoare: proteste, demisii din funcțiile deținute în baza contractelor de muncă pentru gărzi, sesizarea ministrului sănătății și a celorlalte organisme statale, mediatizarea situației, acțiuni în instanță, plângeri penale.

Suntem medici, suntem conștienți că trebuie să adoptăm o conduită adecvată în rezolvarea problemelor cu administrația, însă intenția de plată diminuată a drepturilor salariale cu încălcarea flagrantă a legii și lipsa totală de comunicare/informare din partea conducerii spitalului, toate acestea pe fondul condițiilor concrete de muncă din cadrul unității, riscurile și suprasolicitarea fizică și psihică la care suntem expuși de o lungă perioadă de timp, ne determină să recurgem la forme adecvate de reacție pe care nu le-am fi imaginat dacă s-ar fi respectat prevederile minimale ale legii.

2. În același sens, am aflat că se intenționează să nu ni se plătească integral orele de muncă prestate în gardă (în afara programului de lucru aferent funcției de bază), fapt ce contravine prevederilor contractelor de muncă încheiate între noi, prevederi ce se completează cu dispozițiile Codului muncii.

3. În același timp, nu înțelegem rațiunea pentru care nu vă îndepliniți obligația de a emite decizii nominale de salarizare, astfel cum prevede art. 36 din legea nr. 153/2017.

4. Sperăm într-o decizie finală legală și înțeleaptă pentru ca situația să nu degenereze, cu consecințe negative pentru toată lumea.

13.04.2018

Angajați, semnatari ai prezentei cereri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.