9 decembrie – Ziua Naţională Anticorupţie

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru oamenii din întreaga lume de a conştientiza impactul negativ al acestui fenomen asupra cetăţenilor şi al societăţii.

Cu această ocazie, Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor îşi reafirmă angajamentul de a continua eforturile de prevenire şi combatere a corupţiei în rândul personalului ministerului.

Astfel, mâine, 9 decembrie, orele 11.00 – 13.00, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie – Biroul Judeţean Anticorupţie Buzău vor distribui, în zona centrală a municipiului Buzău – Piaţa Daciei, pliante prin care cetăţenii sunt încurajaţi să ia atitudine împotriva acestui flagel.

Acţiunea se va desfăşura cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Biroul de Proximitate Buzău şi în colaborare cu reprezentanţi ai Clubului Buzău al Asociaţiei „Pro Democraţia”.

Direcţia Generală Anticorupţie promovează în activitatea pe care o desfăşoară, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, urmărind îndepărtarea vulnerabilităţilor şi factorilor de risc în vederea oferirii de către personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie.

Campaniile anticorupţie, iniţiate de D.G.A. urmăresc responsabilizarea cetăţenilor şi a funcţionarilor M.A.I., în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza faptele de corupţie.

Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat, în mod constant, într-un proces de prevenire şi combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi comune la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii.

În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, este disponibilă, cu acces gratuit, linia anticorupţie – 0 800. 806.806.

Totodată, locuitorii jud. Buzău, pot fi sesiza faptele de corupţie la numărul de telefon al Biroului Judeţean Anticorupţie Buzău, 0238 / 40 20 24, precum şi la adresa de e-mail buzau.dga@mai.gov.ro.

Controale efectuate de poliţişti la obiective ce deţin şi manipulează valori monetare însemnate * Acţiunile fac parte dintr-un plan ce se desfăşoară la nivel naţional până la data de 3 ianuarie 2012

În perioada 05 – 07 decembrie a.c., poliţiştii Compartimentului Sisteme de Securitate din cadrul Serviciului Ordine Publică al IPJ Buzău au desfăşurat verificări cu privire la modul în care sunt respectate prevederile Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor,

bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, fiind vizaţi în special agenţii economici care deţin şi manipulează valori monetare însemnate.

Au fost efectuate controale la 10 obiective din municipiul Buzău (agenţii de pariuri, săli de jocuri electronice şi supermarket-uri), precum şi la un transportator de valori monetare, fiind constatate disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte sistemele de supraveghere video şi modul de executare a serviciului de pază şi intervenţie la evenimente.

Poliţiştii au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2.500 de lei, însă au şi reinstruit personalul care operează cu valori monetare, cu privire la modul de depozitare şi transport al acestora şi de acţiune în diferite situaţii.

O acţiune pe aceeaşi linie a fost desfăşurată în noaptea de 7 spre 8 decembrie şi de poliţiştii din cadrul Poliţiei Pogoanele, care au controlat agenţii de pază de la trei obiective economice de pe raza oraşului.

Doi dintre aceştia, în vârstă de 37, respectiv 54 de ani, ambii din Pogoanele au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii nr.333/2003, întrucât au fost depistaţi băuţi în timpul serviciului (au avut concentraţii alcoolice de 0,24 mg/l, respectiv 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat).

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor continua acţiunile de acest gen.

Brăilean prins de poliţiştii din cadrul Secţiei 1 de poliţie rurală Mărăcineni în timp ce se „grăbea” către casă cu o bicicletă furată dintr-un sat buzoian

Miercuri, în jurul orei 11.00, un agent din cadrul Secţiei 1 de poliţie rurală Mărăcineni a fost sesizat cu privire la faptul că unei femei din comuna Săgeata i-a fost sustrasă bicicleta pe care o lăsase în faţa locuinţei.

Imediat după ce a fost sesizat, poliţistul a demarat investigaţiile şi a depistat la scurt timp, un bărbat de 36 de ani din comuna Jirlău, judeţul Brăila, care se deplasa cu o bicicletă ce avea caracteristicile vehiculului furat.

Bicicleta a fost restituită păgubitei, iar împotriva brăileanului s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate pentru documentarea întregii lui activităţi infracţionale.

Transport de bunuri furate, interceptat de poliţiştii de la Secţia 3 de poliţie rurală Berca

În noaptea de 7 spre 8 decembrie a.c., în jurul orei 02.00, o patrulă din cadrul Secţiei 3 de poliţie rurală Berca a oprit pentru control un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr de 20 de ani, din Buzău.

Şoferul era însoţit de alţi doi tineri, ambii în vârstă de 20 de ani, domiciliaţi în Buzău, respectiv Vintilă Vodă.

La controlul autovehiculului, poliţiştii au găsit 11 canapele metalice, cu privire la care au stabilit că fuseseră sustrase dintr-un local de pe raza comunei Vintilă-Vodă şi urmau să fie valorificate la un centru de colectare a deşeurilor industriale.

Prejudiciul a fost recuperat, iar pe numele celor trei suspecţi a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat.

Suspecţi identificaţi, bunuri recuperate

În urma cercetărilor desfăşurate pentru identificarea şi prinderea principalilor suspecţi în cazul unui furt dintr-o locuinţă de pe raza oraşului Pogoanele, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei oraş Pogoanele au stabilit că aceştia sunt doi localnici în vârstă de 18, respectiv 36 de ani.

Fapta, înregistrată în evidenţe cu autori necunoscuţi, a fost sesizată Poliţiei în ziua de 6 decembrie a.c., de către persoana vătămată – o femeie în vârstă de 83 de ani, din Pogoanele.

Toate bunurile furate au fost recuperate şi restituite păgubitei.
În urma extinderii cercetărilor, poliţiştii au stabilit că tânărul de 18 ani este principalul suspect şi în cazul unui alt furt comis în ziua de 7 decembrie a.c. dintr-o locuinţă situată pe raza oraşului Pogoanele, imobilul aparţinând unui bucureştean în vârstă de 62 de ani.

Poliţiştii au recuperat bunul furat (un televizor în valoare de aproximativ 400 de lei) şi l-au restituit păgubitului.

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraş Pogoanele au început urmărirea penală împotriva celor doi suspecţi şi continuă cercetările pentru documentarea întregii lor activităţi infracţionale.

Alţi 12 şoferi indisciplinaţi lăsaţi fără permise

În cadrul activităţilor desfăşurate miercuri pentru fluidizarea şi controlul traficului rutier, au fost constatate şi sancţionate 224 de abateri de la regulile de circulaţie.

Cele mai multe contravenţii au fost comise de către vitezomani, 7 dintre aceştia rămânând fără permise din cauza vitezei cu care şi-au condus autovehiculele în afara localităţilor tranzitate de DN2 E85. Cel mai rapid a fost un bucureştean de 26 de ani, al cărui autoturism a fost înregistrat rulând cu 166 km/h în afara localităţii Racoviţeni.

Tot ieri, alţi cinci şoferi au fost lăsaţi pietoni pentru diferite perioade de timp.
Unul dintre ei va trebui să aştepte 90 de zile până îşi va redobândi permisul de conducere, bineînţeles dacă va trece testul de verificare a cunoştinţelor, întrucât a fost depistat cu o concentraţie alcoolică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ceilalţi patru şoferi vor primi permisul de conducere peste 30 de zile, după ce nu au respectat regulile privind prioritatea şi depăşirea.

Comunicat primit de la IPJ Buzau

0 Responses to 9 decembrie – Ziua Naţională Anticorupţie

  1. Fair Play 09/12/2011 at 14:21

    Muzica impotriva coruptiei: http://youtu.be/UjKhK0JyiC8

    150 de artisti din lumea intreaga, printre care si 2 romani protesteaza prin videoclipurile lor!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.