180 de ani de la nașterea profesorului Ștefan Neagoe

Primul director al Liceului „Unirea” din Focșani s-a născut la 18 noiembrie 1838, în satul Micăsasa din Podișul Transilvaniei. Ștefan Neagoe a urmat studiile primare în comuna natală, iar pe cele gimnaziale la Blaj; ulterior, a absolvit Academia din Sibiu (secția juridică).

În străinătate, și-a continuat studiile la Viena și le-a finalizat la Roma unde a susținut teza de doctorat cu titlul „Romanitas populi inter fluvium Tisa, Danubium et Mare Ponticum”, în prezența Papei Pius al IX-lea. A refuzat politicos postul de bibliotecar la Vatican și s-a întors în Transilvania.

Din cauza prigoanei austro-ungare, trece Carpații și lucrează la început ca magistrat în București, apoi se dedică învățământului, activând în Focșani și Bârlad. La vârsta de 28 de ani este numit, prin decret al Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, profesor al Gimnaziului din Focșani. Organizează la data de 7 ianuarie 1866 festivitatea de deschidere a celei mai importante instituții de educație din această parte a țării.

După jumătate de secol de la acel moment, profesor V. V. Haneș caracteriza astfel munca primului director: „Profesorul Neagoe e într-o activitate febrilă, ba ocupându-se de tinerii săi elevi, ba cerând indicațiuni de la minister pentru felurile cum să urmeze învățăturile în acest gimnaziu, ba luptând cu primăria locală pentru atâtea cerințe materiale, ce necesită o școală nouă”.

A iubit atât de mult limba latină încât prima disciplină din catalog se intitula: „Limba Latina pururea în comparație cu Limba româna și traducere din Epitomes”. Celelalte discipline predate erau: Istoria românilor, Geografia, Istoria Vechiului Testament, Limba franceză, Matematica și Cosmografia. După un an școlar greu la gimnaziul din Focșani, a fost numit profesor de limba română și limba latină la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, unde a activat timp de 27 de ani.

Unul dintre foștii săi elevi, Nicolae Petrașcu (diplomat, istoric și critic de artă) își amintea: „El se plimba prin clasă cu voiciune de colo până colo, repetând necontenit legile gramaticii latine, ca să le facă să intre în capul elevilor; iar când vedea pe unul aplicându-le greșit, îl auzeai exclamând ca un învins: sacra simplicitas! ”.

După o viață închinată întăririi conștiinței naționale și a spiritului unirist, Ștefan Neagoe trece la cele veșnice la vârsta de 59 de ani, în data de 21 august 1897. Cum nimic nu este la întâmplare (in templum) în viața unui om și în destinul unui popor, data sa de naștere 18 noiembrie (stil vechi), 1 decembrie (stil nou), va fi peste ani sărbătoarea națională a tuturor românilor. (Răzvan SĂCRIERU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.RECLAMA TA AICI!

Cere o ofertă de publicitate trimițând o solicitare la adresa de e-mail vranceamedia@gmail.com.