Un veteran din al Doilea Război Mondial a povestit cum a doborât un avion rusesc, pentru ca apoi să stea 5 ani într-un lagăr

La împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, Plutonierul Adjutant Principal (rtg.) Stoica G. Grigore, veteran de război, a fost vizitat de reprezentanţi ai instituţiilor militare din garnizoana Focşani alături de primarul comunei Vulturu, unde, prin persoana Şefului de Stat Major al Centrului Militar Zonal, colonel Decebal Dîrdală, i-a fost înmânată felicitarea semnată de Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Veteran 100 ani si militari Roman primar Vulturu

Emoţionat, dar pregătit de oaspeţi, veteranul de război şi-a primit musafirii cu braţele deschise, împărtăşindu-le faptele sale de arme din al Doilea Război Mondial, fapte care i-au adus medalia „Bărbăţie şi Credinţă”, cu Spade, cls.a 3a.

Încorporat la vârsta de 21 de ani, Stoica Grigore a participat la începerea celei de-a doua conflagraţii mondiale, încadrat ca militar al Regimentului 33 Infanterie Tulcea.

Eram ochitor la mitralieră, amplasaţi în afara oraşului, în câmp, pentru apărarea antiaeriană a oraşului Tulcea. La începerea războiului au apărut avioane inamice ruseşti. Pe unul l-am doborât chiar eu. Comandantul de Batalion m-a chemat la ordin şi mi-a spus că în urma declaraţiilor pilotului capturat, sunt decorat cu Medalia „Bărbăţie şi Credinţă”, cu Spade, cls.a 3a.

Ulterior, am fost îmbarcaţi de la Tulcea în şlepuri până la Ismail. De la Ismail am plecat cu frontul către graniţa Nistru, spre Odessa, unde în data de 9 octombrie 1941, ora 12.00, am înfruntat un mare atac din partea ruşilor, fiind luat prizonier. Am fost dus şi în Kazahstan, în Lagărul cu numărul 99, din Caraganda, loc în care am muncit 5 ani sub pază în minele de cărbuni.

După 7 ani de prizonierat, în iulie 1948 am fost trimişi acasă însoţiţi de santinele şi ofiţeri ruşi cu trenul până la Focşani, fiind predaţi apoi Lagărului de repatriere. Trenul a mers zi şi noapte timp de 22 de zile. Aici am rămas în carantină două săptămâni, până la 4 august 1948, când ni s-a înmânat Ordinul de rămânere la vatră.

Pe 23 noiembrie 1942 a căzut prizonier şi fratele meu, Stoica C. Apostu, la Cotu Donului, şi a fost dus în Lagărul Celeabinsk, din Siberia, unde a decedat la 9 aprilie 1943”, şi-a încheiat mărturisirea Plutonierul Adjutant Principal (rtg.) Stoica G. Grigore, veteran de război, autorul primei monografii istorice a comunei Vulturu.

Informaţii primite de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor

One Response to Un veteran din al Doilea Război Mondial a povestit cum a doborât un avion rusesc, pentru ca apoi să stea 5 ani într-un lagăr

  1. tatucostel 20/01/2014 at 11:15

    stima si respect !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE