Un bust care îl reprezintă pe Vintilă I. C. Brătianu atribuit sculptorului Oscar Han, descoperit la Cotești

La sesizarea Primăriei comunei Cotești, specialiștii Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea s-au deplasat la sediul instituției locale, în scopul verificării unei sesizări privind descoperirea unei sculpturi, tip bust.

Sculptura a fost descoperită cu ocazia unor săpături pentru rețeaua de utilități în curtea Școlii Primare din Cotești-Odobasca și a fost preluată în custodie de Primăria comunei Cotești.

Bustul, cel mai probabil din bronz, este într-o stare de conservare bună, cu excepția unor deteriorări în zona feței. Inscripțiile aflate pe bust arată că acesta a fost creat de către sculptorul Oscar Han, autorul Statuii Victoriei de la Tișița, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod VN-III-m-A-06586.

La inițiativa Primăriei Cotești, un expert a realizat o verificare inițială a bustului, care îl reprezintă, în opinia acestuia, pe Vintilă I. C. Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928.

În funcție de rezultatul evaluării, care va stabili autenticitatea și valoarea bunului cultural, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea va declanșa procedura de clasare a bustului în Patrimoniul cultural național mobil.

Cu această ocazie, Primăria comunei Cotești și-a arătat intenția ca, după încheierea procedurilor de evaluare, să asigure restaurarea bunului și ridicarea unui soclu în comuna Cotești în vederea punerii în valoare a operei și a semnificației istorice a bunului cultural.

Comunicat primit de la DC Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE