Trupa de teatru PROTHA a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol în limba franceză

Trupa de teatru PROTHA a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol în limba franceză la Festivalul Naţional de Teatru Școlar în Limbi Străine Teatru sub castani, cu piesa La Mécanique du coeur, după Mathias Malzieu. Organizatorii festivalului (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi, în parteneriat cu Institutul Francez Iaşi, Centrul Britanic Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, Universitatea de Artă „George Enescu” Iaşi, Asociaţia APEL „M.E.” Iaşi şi Asociaţia „Oltea Doamna” Iaşi) au propus elevilor ateliere de teatru atractive, iar sâmbătă, 25 aprilie 2015, a fost ziua dedicată competiției propriu-zise. Trupele de teatru participante au prezentat spectacole în limbile franceză, engleză și germană.

Protha la Iasi protha mecanica inimii

Secțiunea în limba franceză a festivalului a beneficiat de prezența unor trupe cunoscute și premiate atât în țară cât și în străinătate, în cadrul festivalurilor de teatru școlar francofon. Pentru juriul festivalului, al cărui președinte a fost conf. univ. dr. Ovidiu Lazăr, regizor la Teatrul Național Vasile Alecsandri Iași, a fost deci o misiune dificilă să desemneze câștigătorii. Deși aflată la prima participare într-un festival de acest gen, trupa Protha și spectacolul său La Mécanique du coeur au impresionat atât publicul, cât și juriul, obținând Premiul pentru cel mai bun spectacol în limba franceză.

În proiectul La Mécanique du coeur sunt implicați Miruna-Andreea Tutoveanu, Vlad Steclaru, Nicoleta Palade, Bianca Carabă, Marius Iftinca, Bogdan Robu, Ștefan Banciu, Valentina Mănăilă, Diana Apostu, Ștefan Gheoca, Ramona Ignat, Ella Tătaru (elevi ai Liceului Teoretic Ioan Slavici și coordonatorii Cătălin Sfîrloagă – regizor și Elena Manovici – profesor de limba franceză la Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu.

Participarea Trupei Protha la Festivalul Naţional de Teatru Şcolar în Limbi Străine „Teatru sub castani” de la Iaşi a fost susţinută financiar de către primarul Iulian Nica şi Primaria Panciu. În perioada imediat următoare, trupa de teatru PROTHA va prezenta piesa La Mécanique du coeur la un alt festival de teatru francofon.

Scrie un comentariu

STIRI LIVE