Tineret în Acțiune a organizat o nouă ediție a Laboratorului de Educație Nonformală

Săptămâna trecută a avut loc cea de-a treia ediție a Laboratorului de Educație Nonformală, desfășurat la Gura Portiței, în județul Tulcea. Organizat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune, laboratorul a strâns laolaltă persoane resursă și participanți pentru experimentarea metodelor participative ce țin de învățarea în context nonformal.

”În afara educației formale, realizată în sistemul actual de învățământ, educația nonformală trebuie să fie o componentă vitală a educației pe parcursul vieții și să completeze educația formală”, a precizat Andrei Popescu, liderul programului Tineret în Acțiune. Andrei, alături de alți tineri din… TiA, cum ar fi Vlad Dumitrescu, Miruna Covaci sau Andreea Olteanu, a reușit să ducă la capăt un program pe cât de atractiv, pe atât complex.

”Ideea a fost simplă: să aducem în același loc oameni care au experiență în ceea ce priveste o metoda de invatare in context nonformal si sa ii punem in contact cu alti oameni care lucreaza in organizatii cu si pentru tineri, care sunt “susceptibili de a prinde repede virusul” unei astfel de metode”, au mai adăugat organizatorii.

De ce laborator de educație nonformală? Pentru că organizatorii au vrut să crească vizibilitatea metodelor de învățare în context nonformal pentru proiectele de tineret, dar și pentru a crea un cadru de desfășurare și dezvoltare ulterioară a metodelor de învățare în context nonformal.

Cei aproape 70 de participanți și persoane resursă au avut un program intens de învățare/predare a metodelor de educație nonformală, zilnic fiind organizate patru sesiuni de lucru. S-a lucrat intens pe ateliere, s-au făcut momente de ”reflection groups”, au fost organizate expoziții și puneri în scenă ale multora dintre metodele învățate: teatru forum, teatru labirint, dans contemporan, biblioteca vie, debate educativ, writing theatre, cafenea publică, photovoice, animație socio-educativă, improvizație, origami, sociodramă, psihodramă și open space technology.

Iată care au fost participanții care au reprezentat ONG-uri, instituții publice, dar și persoanele resursă care au făcut tot ceea ce trebuia pentru ca tinerii să plece din laborator cu cât mai multe informații legate de metodele de educație nonformală prezentate mai sus:

Ei au predat:

Animatie socioeducativa – Silvia Misu/ Asociatia Creativ

Animatie stradala & flash mob – Larissa Sirbu/ Asociatia de Turism Ecologic Camena

Biblioteca Vie – Roxana Turcu/ ART Fusion

Dans contemporan (elemente educationale) – Andreea Novac/ Centrul National al Dansului Bucuresti

Debate educativ – Teolin Codreanu/ CADDRU

Open Space – Adriana Popescu/ Fundatia pentru Dezvoltrea Societatii Civile

Origami – Andreea Vasilescu/ ACTOR

Photovoice – Lavinia Chiburte / CeRe

Cafeneaua Publică – Nicoleta Chiriță / CeRe

Psihodrama (elemente educationale) – Rozalia Timar/ Asociatia Pas Alternativ

Sociodrama (elemente educationale) – Irina Stefanescu/ Sociodrama Center Romania

Teatru Forum – Iuliana Dinu/ Chance for Life

Teatru de Improvizatie – Mihaela Sirbu / Teatru fara Frontiere

Teatru Labirint – Bogdan Nechifor/ Teatru fara Frontiere

Writing Theatre – Mihaela Vechiu/ Euro <26

Ei au învățat:

Camelia Nadia Bran, Enache Roxana, Ardeleanu Paul, Tifrea Alexandra Maria, Cuzman Calin Alexandru, Gavrilita Alina, Gherman Cristina, Shmith Francisca, Albu Mirela, Ciovor Emilia, Zamfir Ruxandra – Adina, Ancuta Marian, Bordei Sanda, Dinu Mihaela – Loredana, Martin Alexandra, Nuta Elena Ecaterina, Orasanu Daniela, Catana Cosmin, Toma Victor-Catalin, Clapa Adina-Elena, Chețan Teodora, Solomon Violeta, Tudor Anamaria, Petrovan Medeea, Ionescu Larisa, Irimia Cristi, Andreescu Maria-Mandruta, Fariseu Cora Gabriela, Stanea Irena Diana, Magda Barascu, Krisan Robert, Iordache Flori, Ursu Madalina, Grapini Alexandra,

Vrancea Media va publica în perioada următoare detalii despre metodele de învățare non-formală, precum și alte aspecte din cadrul laboratorului de la Gura Portiței.

Scrie un comentariu

STIRI LIVE