Teatrul Municipal Focşani, încotro? Se desfiinţează trupa locală? Directorul Sorin Francu spune că nu!

Sorin Francu in Take Ianke si Cadar

Evenimentele din ultimele luni i-au pus pe gânduri pe cei care iubesc mişcarea teatrală locală, fie ei mulţi sau puţini… Inevitabil, totul a plecat de la zvonurile că trupa de teatru înfiinţată acum 15 ani, în 1996, s-ar putea destrăma. Colaborarea cu unii actori şi regizori a încetat, producţia de spectacole proprii nu a mai fost la acelaşi nivel cu cea din alţi ani, iar toate aceste detalii au dus către ideea că teatrul focşănean se va axa doar pe spectacole „importate” de la Bucureşti.

Cert este că la Teatrul Pastia din Focşani s-a aplicat o restructurare a posturilor, în condiţiile în care sintagma „Nu sunt bani” pare a căpăta un loc de frunte în toate zonele în care se merge pe bani de la buget. Regizoarea Gina Lazăr, actorii Vlad Corbeanu, Cristina Şerbu, Adina Andrei şi Nadina Damian nu mai au contracte de muncă, iar Aniela Pietreanu a terminat şi ea contractul cu TM Focşani. În paranteză fiind spus, ulterior s-a angajat la Teatrul Naţional, însă directorul Ion Caramitru a decis, după 8 luni, să întrerupă colaborarea cu actriţa care jucase de câteva ori în „Bădăranii”.

Adrian Damian, in Tache, Ianke si Cadar

După aceste concedieri, s-a pus şi problema transformării unor posturi de actori în consilieri artistici, Adrian Damian  (foto) şi Adrian Rădulescu fiind vizaţi la acest capitol. Deocamdată, nu se ştie dacă decizia va fi pusă în aplicare, însă ea ar putea aduce şi aferentele scăderi de salarii, un lucru care nu-i poate bucura pe actorii în cauză, după ani de activitate pe scena focşăneană.

Directorul TM Focşani, Sorin Francu, spune că trupa locală nu se va desfiinţa, însă vor exista colaborări parţiale cu diverşi actori şi regizori, iar aceştia vor fi plătiţi „pentru cât muncesc, nu să-şi ia salariul pe o lună şi să joace doar în două spectacole”, după cum a precizat. „Până acum n-am avut buget de producţie, iar cu banii pe care îi vom economisi după ce am încheiat colaborarea cu unii actori vom putea plăti o regie, etc. Ne propunem să facem un teatru de proiecte, ceva similar cu ce a făcut Teatrul din Buzău dar, sperăm noi, cu mai mult succes pentru că avem o sală care nu se compară cu cea în care joacă actorii din judeţul vecin. Problema este că focşănenii nu vin la spectacolele locale, de aceea am ales să schimbăm abordarea. Pot să vă spun şi ce a afirmat Caragiale la un moment dat: ‘În materie de teatru, domnule ministru al Culturii, ia-ţi mâna de pe instituţii şi lasă-le să se dezvolte aşa cum pot!”, ne-a declarat Francu.

La sfârşitul lunii martie va avea loc a 15-a ediţie a Galelor Teatrale, de Ziua Mondială a Thaliei, prilej cu care TMF va prezenta, printre altele, spectacolul „Încurcă lume”. TMF vrea să repună în scenă şi alte piese care au mai fost jucate la Focşani: „O noapte furtunoasă”, „Trei nopţi cu Madox”, „Şi cu violoncelul ce facem?”, „Dicţionarul de nume” şi „Dănilă Prepeleac”.”Din păcate, nu există implicare din partea şcolilor şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, atunci când vine vorbe de proiecte prin care să atragem elevii să joace teatru. Cu excepţia Colegiului Unirea şi Colegiului Economic, celelalte şcoli şi licee au rămas datoare fenomenului artistic”, a încheiat Sorin Francu.

Nici actriţa Paula Grosu nu-şi explică de ce nu vine lumea la teatru: „Este un fenomen pe care nu îl înţelegem. A veni la teatru înseamnă, înainte de toate, să scapi de un stres, să te bucuri, să te destinzi. Să dai 30 de lei pe un bilet, o dată la două luni, nu mi se pare exagerat, dacă eşti iubitor de artă. De aceea nu vom înţelege niciodată de ce nu vine lumea la teatru sau vine abia după ce facem noi eforturi considerabile şi mergem din locaţie în locaţie pentru a vinde bilete…”

* Marti, 22 februarie, de la orele 19.00, la TMF se va juca „Take, Ianke si Cadar”, cu Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Urs si Doru Ana, in rolurile principale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STIRI LIVE