Tabăra de Familie „Din Putna Vrâncioaiei în Putna lui Ștefan cel Mare”

În perioada 26-28 mai 2017, s-a desfășurat prima parte a celei de-a doua ediții a taberei organizate de A.P.O.R. Vrancea și A.P.O.R. Suceava „Din Putna Vrâncioaiei în Putna lui Ștefan cel Mare”, o binecuvântare pentru fiecare dintre participanți.

În prima zi, ajunși mai spre seară, ne-am bucurat din tot sufletul de momentul revederii. Gazdele noastre, oameni primitori cu inimă aleasă, ne-au dat din spațiul și timpul lor, făcându-ne să ne simțim ca acasă (si, chiar mai bine).

A doua zi a fost plină de evenimente de maximă încărcătură emoțională. Mai întâi am vizitat Casa Memorială „Ciprian Porumbescu” unde ne-am lăsat purtați de sonoritățile „Baladei”, care ne-a întors în timp și spațiu, și am văzut și anii adolescenței, povestea de dragoste, creațiile sale muzicale…

La Muzeul de Istorie a fost rândul nostru să aducem o poveste emoționantă, cea din piesa de teatru „Dincolo de orice”, scrisă cu har de Nicolae Săcrieru și jucată cu măiestrie de copiii din APOR Vrancea.

Textul, pe cât de ancorat în istorie, pe atât de actual și copleșitor, s-a dovedit a fi o reală reușită artistică a copiilor noștri. O piesă atât de profundă, care oferă modele nu doar nouă ci și „ urmașilor, urmașilor noștri”.

Am purces apoi către Mânăstirea Dragomirna, ctitoria lui Anastasie Crimea, unicat de arhitectură bisericească medievală din Moldova. Ne-a copleșit atât peisajul, cât și silueta elegantă a mânăstirii, totul de un farmec suprafiresc.

Am ajuns, nu în cele din urmă, la Cetatea de Scaun a celui ce a fost Ștefan cel Mare, unde am participat la un inedit spectacol de proiecții video, jocuri de sunet și culoare, ce a contrabalansat oarecum ploaia de-afară.

Duminică, în ultima zi a periplului nostru, am asistat la Sfânta Liturghie de la Mânăstirea Bogdănești. Copiii din APOR Vrancea au cântat pentru enoriași sub cupola mânăstirii și apoi pentru bătrânii unui așezământ ridicat în preajmă, aflat în grija bisericii. Locul ne-a umplut de emoție și încântare, cu oamenii săi deosebiți, descendenți autentici ai marelui Bogdan… Și fiindcă Mânăstirea Râșca nu era departe, am poposit și acolo puțin, spre o mai binecuvântată cunoaștere a locurilor.

A urmat momentul de final, despărțirea de prietenii de la APOR Suceava, oameni cu suflet mare care ne-au promis întoarcerea grabnică a vizitei.

Așadar, „dincolo de orice”, vom fi gazde în perioada imediat următoare, 28 iunie – 2 iulie, la fel de primitoare și calde, așa cum ne dorim din tot sufletul. În acea perioadă va avea loc în Vrancea noastră de poveste, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, partea a doua a acestei tabere. Dumnezeu, care pe toate le are în vedere, ne va sprijini și pe noi… (Claudia Mândroiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE