Sistemul de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea, în linie dreaptă

Vineri, 17 noiembrie 2010, orele 11.30, în Sala Delegaţiei Permanente a Consiliului Judeţean Vrancea, se va semna primul contract în cadrul Proiectului „Sistem de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea”. Contractul, în valoare de 476.780 Euro (2.050.154 lei), este aferent serviciilor de „Asistenţă tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea şi implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea” şi a fost atribuit societăţii KPMG România SRL, ca urmare a licitaţiei deschise cu prag de jurnal (publicată în jurnalul Oficial al Uniunii Europene) organizată în octombrie 2010.

Contractul prevede efectuarea de către societatea contractantă a următoarelor servicii: elaborarea documentaţiilor de atribuire pentru contractarea serviciilor de colectare a deşeurilor municipale în judeţul Vrancea; asistenţă tehnică de specialitate în evaluarea ofertelor; elaborarea documentaţiei de atribuire a contractului privind managementul şi operarea noului Centru de Management Integrat al Deşeurilor de la Haret; întărirea capacităţii de management a UIP; realizarea publicităţii proiectului, precum şi elaborarea strategiei şi desfăşurarea primei campanii de conştientizare publică; sprijin în elaborarea şi implementarea procedurilor UIP.

În ceea ce priveşte KPMG România S.R.L. aceasta este parte a KPMG International, o corporatie elvetiană care activează de 16 ani în România, care are birouri în 140 tări şi peste 135.000 de specialişti în toată lumea. În România KPMG are aproximativ 600 de angajaţi, firma oferind servicii de audit, asistentă fiscală şi de consultanţă.

Încă de la începutul Proiectului “Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Vrancea”, Preşedintele Marian Oprişan a arătat că protecţia mediului reprezintă o preocupare majoră a Consiliului Judeţean Vrancea, gestionarea integrată a deşeurilor pe raza întregului judeţ, fiind o prioritate în acest domeniu.

Demersurile făcute timp de patru ani de zile de Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi de către funcţionarii din cadrul Direcţiei Dezvoltare s-au materializat pe data de 5 noiembrie 2009, atunci când a fost semnat contractul de finanţare al Proiectului “Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Vrancea”cu o valoare de 43,446 milioane Euro.

Din păcate, urmare a unor tergiversări ale reprezentanţilor Ministerului de Finanţe în judeţul Vrancea, drumul firesc al acestui proiect a fost frânat cu aproximativ nouă luni de zile. În această perioadă fişele de achiziţie elaborate de către consultanţii angajaţi de Ministerul Mediului şi Pădurilor în vederea realizării proiectului au fost contestate de către reprezentantul Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Vrancea, chiar dacă acestea erau identice cu cele folosite de către alte Consilii Judeţene care implementează, la rândul lor, astfel de proiecte. În cele din urmă, în baza unui protocol semnat între Ministerul Mediului şi Pădurilor, ANRMAP şi UCEVAP, procedurile au fost reluate şi, după aproape 12 luni, proiectul european în valoare de 43,446 milioane Euro a fost deblocat.

Facem, încă o dată, precizarea că această blocare a Proiectului a fost una care s-a datorat exclusiv reprezentanţilor Ministerului Finanţelor prin ANRMAP şi UCVAP, în speţă Guvernului României şi nu administraţiei judeţene aşa cum s-a invocat, la un moment dat.

În acest moment Consiliul Judeţean Vrancea se află în procedură de atribuire a celui de-al doilea contract “Asistenţă Tehnică pentru Supervizarea Contractelor aferente Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Vrancea”, în valoare de 1.445.396 Euro, pe data de 15 decembrie având loc deschiderea ofertelor. De asemenea, subliniem faptul că „Sistemul de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea” a fost un proiect pilot aferent domeniului de gestionare al deşeurilor din România, el fiind exemplu de bună practică pentru restul judeţelor din România.

„Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Vrancea” este finanţat de către Uniunea Europeană pe Axa 1 – POS Mediu 2007-2013 – Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor şi extinderea infrastructurii de management al deşeurilor din cadrul Programului Operational Sectorial Mediu – contribuţia Consiliului Judeţean la acest proiect fiind de 10,126 milioane Euro. Vrancea s-a aflat în primele trei judeţe din ţară care au primit aprobarea Comisiei Europene privind implementarea „Sistem de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea” dintr-un portofoliu de 38 de proiecte depuse spre finanţare.

În esenţă “Sistemul de Management Integrat al deşeurilor în judeţul Vrancea” constă în realizarea unor puncte de colectare a deşeurilor în toate localităţile judeţului Vrancea, după care deşeurile vor fi transportate la trei staţii de transfer situate în municipiile Focşani şi Adjud dar şi în comuna Vidra. De aici deşeurile vor fi transportate la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor care va fi realizat la Haret , comuna Moviliţa unde vor fi sortate şi compostate. Proiectul mai prevede realizarea unui număr de şase centre de colectare pentru deşeuri voluminoase – deşeuri electrice şi electrocasnice (DEE) – şi deşeuri menajere periculoase, localizate în municipiul Focşani (două depozite) şi în oraşele Mărăşeşti, Panciu şi Odobeşti. Totodată proiectul prevede şi finanţarea costurilor de igienizare şi închidere a 200 de gropi de gunoi rurale care sunt neconforme cu normele U.E.

În ceea ce priveşte finanţările de la Uniunea Europeană, trebuie precizat faptul că în acest moment, în judeţul Vrancea se află în fază de implementare următoarele proiecte:

* “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vrancea”, cunoscut sub numele de VranceAqua. Proiectul, în valoare de 107 milioane Euro, a fost semnat de Preşedintele Marian Oprişan pe data de 30 martie 2010.
* “Drumul de Glorie al Armatei Române”, în valoare de aproximativ 52 milioane Euro
* “Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 204 E Panciu-Haret-Mărăşeşti”, în valoarea de aproximativ 10 milioane Euro.
– “Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 205 R Cotesti-Poiana Cristei”, în valoarea de aproximativ 3 milioane Euro.

* Modernizarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Elena Doamna”, în valoarea de aproximativ 2,3 milioane Euro.
* Modernizarea, extinderea şi dotarea centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Mihălceni, în valoarea de aproximativ 2,6 milioane Euro.
* Consolidarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente didactice a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Măicăneşti, în valoare de 728.266 Euro.
În total este vorba de proiecte în derulare de aproximativ 221 milioane Euro.

Comunicat primit de la Biroul de Presa al CJ Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE