Senatorul Cătălin Toma a depus o declarație politică intitulată: „Punctele morții de pe harta rutieră a României trebuie să dispară”

”Asistăm de zeci de ani la mii de accidente rutiere mortale, foarte grave și grave, accidente care ar putea fi prevenite în mare parte dacă ar fi luate minime măsuri de siguranță în trafic, atât din punct de vedere al prevenției cât și, mai ales, din punct de vedere al infrastructurii rutiere.

Nu fac referire astăzi, aici, în fața dvs., la investiții de amploare în drumurile europene care străbat România. Declarația mea vizează acele intervenții în infrastructură care s-ar fi putut și se pot realiza cu resurse minime din punct de vedere financiar. Da, stimați colegi, cu bani puțini investiți în drumurile europene, România ar fi avut mai puține accidente rutiere, implicit mai puține victime în rândul șoferilor și pietonilor.

Trebuie să admitem că s-a făcut și se face prea puțin în ceea ce privește reducerea accidentelor rutiere prin adaptarea căilor de comunicație terestre la cerințele actuale de trafic, cerințe care diferă extrem de mult față de perioadele în care au fost construite.

Principala problemă pe care o aduc astăzi în fața dumneavoastră este legată de situația în care se găsesc șoselele de centură din municipiile și orașele din țară. Extrem de aglomerate din cauza traficului dublu – șoferi din localitate și șoferi aflați în tranzit – șoselele de centură nu sunt adaptate, în punctele lor cheie, situațiilor grave care se ivesc zi de zi. Cele mai periculoase zone ale șoselelor de centură sunt cele de la intrarea, respectiv ieșirea din localități, unde nu se află amplasate sensuri giratorii. Nu există oraș sau municipiu din țară în care să nu se producă măcar un accident lunar, iar mass-media reflectă periodic acest aspect.

Chiar ieri, într-un interval de doar câteva ore, la intrarea în municipiul Focșani, pe DN 2 – E 85, au avut loc două accidente rutiere, iar în ultimele săptămâni s-a înregistrat un total de 4 accidente în aceeași locație în care nu există un sens giratoriu.

Solicit miniștrilor de resort responsabili să analizeze situația la nivel național și să ia măsuri urgente cu privire la instalarea de separatoare de sens și executarea unor sensuri giratorii. Acestea, odată amplasate la intrările și ieșirile din localitățile care au șosele de centură, ar reduce substanțial numărul de accidente rutiere, implicit numărul victimelor.

Stimați colegi,

Nu trebuie să așteptăm să se producă tragedii în trafic atunci când putem, cu eforturi financiare minime, să rezolvăm situații reclamate de cetățeni de nenumărate ori. De altfel, nu banii au fost problema în chestiunea sensurilor giratorii și a separatoarelor de sens, ci indiferența unor autorități sau diverse blocaje administrative”.

Vă mulțumesc!
Cătălin Toma, senator PNL de Vrancea, Circumscripția 41.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE