Proiectul ”Different but Equal”, inițiat de Asociația ”Voluntariat pentru Viață”, un real succes

Proiectul ”Different but Equal” a pornit de la ideea că timpul liber al copiilor și tinerilor nu trebuie să fie un timp neocupat,un timp fără nici un fel de activitate. Timpul liber a jucat un rol foarte important în istoria omenirii şi a devenit o condiţie indispensabilă pentru îmbogăţirea personalităţii omului. Activităţile de timp liber presupun în primul rând recreere, apoi educaţie estetică, apoi timpul liber presupune sănătate. Timpul liber este un factor dependent de societate, de posibilităţile de organizare şi de conţinut ale acesteia şi de aceea reflectă însăși posibilităţile societăţii. Cele două categorii de copii ce constituie grupurile țintă ale acestei propuneri de proiect fac parte din două comunități distincte însă vulnerabile din punct de vedere social și amenințate de faptul că petrecerea timpului liber poate fi mai săracă în preocupări şi activităţi, ceea ce îi vulnerabilizează mai mult față de semenii lor și îi predispun la marginalizare.

Timpul liber poate fi în egală măsură atât prieten cât și dușman, atât pentru copii cât și pentru tineri, de aceea este foarte important să-i acorzi atenția cuvenită în așa fel încât să valorifici la maximum avantajele și să încerci să diminuezi pe cât posibil consecințele neplăcute.

Tinerii voluntari implicați în proiect vin din Italia,Grecia, Spania, Polonia și Franța.
Grupa de voluntari din Focsani este formata in prezent din 5 voluntari astfel: Sofia Avramidou din Grecia, David Morales Vázque si Francisco Sal de Rellán din Spania, Aleksandra Kaczmarek din Polonia si Julien Denis din Franta .

Grupa din Marasesti este formata din 4 voluntari, astfel: Mariantonietta Filannino, Francesca Lupo, Maria Garcia din Spania și Tiago Pinto din Portugalia.

Aceștia se implică în organizarea si desfășurarea unor ateliere creative,activități de animație socio-educativă și de formare a abilităților de viață, prin jocuri de grup, jocuri de cunoaștere, jocuri de combatere a stereotipurilor și prejudecăților. Tinerii și copii din cadrul celor două comunități desfășoară sub îndrumarea celor 5 voluntari SEV și a responsabililor de ateliere, a profesorilor,psihopedagogilor și instructorilor de educație,activități creative de pictură, desen,modelaj, decorațiuni. Activități de reciclare, activități outdoor gen: excursii de o zi, vizite la muzee, participarea la evenimente locale și sărbători.

Proiectul ”Different but Equal” este un nou succes al echipei ”Voluntariat pentru Viață”, dovadă stând emoția și bucuria transmisă de tinerii implicați:

Sofia Avramidou din Grecia: ”Buna, suntem aici de aproape 4 luni, suntem impartiti in 2 grupe una lucreaza in Focsani, una in Marasesti. In Focsani lucram cu copii cu dizabilitati in centrul “Elena Doamna” iar in Marasesti cu copiii din scoli, licee, caminul de batrani si apartamente sociale”.

Alekandra Kaczmarek din Polonia: ” Este o experienta valoroasa si in acelasi timp o provocare. Am venit aici si lucram cu oameni diferiti, ne confruntam cu diferite problem, la scoala, acasa. Tara este foarte diferita fata de ce stiam eu despre ea. Faptul de a incerca sa depasesim toate problemele reprezinta o frumoasa experienta pentru noi din care putem invata multe. Am venit aici pentru ca stiam ca-mi doresc sa lucrez cu copiii si acest proiect a fost creat pentru asteptarile mele .Eu mi-am terminat studiile si eram intr-o perioada cand nu aveam programate alte lucruri de facut si in acest fel m-am hotarat sa-mi dedic un an muncii in folosul comunitatii. Mereu mi-am dorit sa fac asta si alegand Romania a fost din intamplare dar cred ca “cineva a hotarat asa“. Pana acum sunt foarte fericita lucrand cu copiii dar in viitor este posibil sa avem o colaborarea si cu alte servicii sociale si elevi de liceu, deci campul activitatilor noastre se va largi. Am calatorit putin in Romania, am vizitat orasele principale : Sibiu, Timisoara, Cluj, Arad pentru ca am avut si o mica vacanta.”

Coordonator Proiecte, Dragan Any Mary Elisabeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STIRI LIVE