Primul-ministru: ”Bugetarii îşi vor recupera 8% din salariile diminuate în 2010, începând cu 1 iunie”

„De la 1 iunie salariile bugetarilor vor creşte cu 8%, urmând ca restul sumelor necesare pentru revenirea la nivelul salariilor din iunie 2010 să fie acordate în luna decembrie” a anunţat premierul Victor Ponta, întru-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria.

Primul-ministru Victor Ponta a declarat că a aprobat, în şedinţa de astăzi, mandatul viceprim-ministrului Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice, de a semna în numele Guvernului României, Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul Tehnic de Înţelegere – al doilea Memorandum Suplimentar, aferent Acordului de tip preventiv încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

De asemenea, şeful Executivului a menţionat că a aprobat împuternicirea ministrului Finanţelor Publice de a semna cel de-al doilea Memorandum de înţelegere între Uniunea Europeană şi România, precum şi Programul de convergenţă, ediţia 2012 actualizată.

În baza Scrisorii de Intenţie, Guvernul va aproba săptămâna viitoare, prin Ordonanţă de Urgenţă, acordarea unei creşteri de 8% pentru personalul bugetar, începând cu 1 iunie, urmând ca diferenţa să fie recuperată în luna decembrie.

Viceprim-ministrul, Florin Georgescu, Ministrul Finanţelor Publice, a menţionat că în luna decembrie 2012, toţi bugetarii afectaţi de reducerile salariale vor reveni la salariul nominal din luna iunie 2010. „Toţi bugetarii vor avea salariile refăcute, salariile nominale la nivelul din iunie 2012, în două tranşe, iunie şi decembrie 2012”, a declarat Florin Georgescu.

Totodată, vicepremierul a menţionat că anvelopa salarială nu va fi depăşită de reîntregirea salariilor bugetarilor, iar deficitul bugetar va creşte în limitele negociate cu Fondul Monetar Internaţional.

„Anvelopa salarială nu se depăşeşte, avem siguranţa că ne încadrăm în angajamentele asumate cu finanţatorii internaţionali, de aceea am eşalonat astfel refacerea parţială a puterii de cumpărare. Acea anvelopă salarială sau totalul salariilor bugetarilor se va înscrie în prevederile asumate şi înscrise în documentele stabilite cu instituţiile internaţionale”, a arătat vicepremierul Florin Georgescu.

Primul-ministru Victor Ponta: Pensionarii vor recupera începând cu 1 iunie CASS încasat “în mod greşit”

Guvernul a decis, în şedinţa de astăzi, sistarea perceperii cotei de asigurări de sănătate pentru întreaga sumă, în cazul persoanelor care încasează pensii lunare mai mari de 740 de lei, precum şi restituirea eşalonată a sumelor încasate “în mod greşit”, a anunţat primul-ministru Victor Ponta, la finalul şedinţei de Guvern.

Executivul a aprobat astăzi Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice.

“În mod legal, am pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale şi am oprit încasarea acelei cote de asigurări de sănătate pentru cei care au pensiile peste 740 de lei, dincolo de limita prevăzută de lege”, a declarat şeful Executivului.

De asemenea, premierul a anunţat că în baza Scrisorii de Intenţie aferentă Acordului încheiat cu instituţiile financiare internaţionale, începând cu 1 iunie 2012, pensionarii îşi vor recupera în tranşe lunare egale contribuţiile încasate “în mod greşit”.

“De la 1 iunie, în tranşe lunare egale cu ceea ce guvernele trecute au încasat în mod greşit, vom începe restituirea sumelor către pensionarii cu pensii peste 740 de lei, cărora li s-a încasat în mod greşit o contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru întreaga sumă, şi nu doar pentru diferenţa de la 740, aşa cum, de altfel, a decis Curtea Constituţională”, a subliniat premierul Ponta.

Totodată, primul-ministru a precizat că un alt punct al Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern vizează recuperarea, din conturile autorităţilor locale, a sumelor distribuite de Cabinetul precent prin Hotărârea de Guvern nr. 255/2012.

Viceprim-ministrul Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, a adăugat că decizia Guvernului vizează blocarea sumelor necheltuite de către autorităţile locale cărora le-au fost alocate fonduri prin HG nr. 255/2012, prin actul normativ adoptat astăzi, urmând ca sumele recuperate astfel să fie utilizate pentru priorităţile Guvernului.

Măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, operând o serie de modificări la nivelul anumitor structuri, a anunţat primul-ministru Victor Ponta la finalul ședinţei Executivului.

Astfel, Departamentul Cultelor a revenit la Ministerul Culturii, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Oficiul pentru Cadastru au trecut din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în subordinea Guvernului. ”Aceste structuri revin acolo unde le este locul şi unde pot să fie funcţionale”, a precizat primul-ministru.

De asemenea, Agenţia Naţională pentru Sport a fost preluată în coordonarea primului-ministru. ”Vreau să dau un mesaj de implicare directă a primului-ministru şi a Guvernului în sprijinirea activităţii sportive de performanţă în România”, a subliniat premierul Victor Ponta

În ceea ce măsurile cu privire la prefecţi şi subprefecţi, potrivit primului-ministru, Guvernul a stabilit persoanele care îndeplinesc criteriile legale pentru a ocupa aceste funcţii în majoritatea judeţelor, iar hotărârile de guvern se află în faza de redactare.

Tot astăzi, premierul a anunţat că a semnat deciziile de eliberare din funcţie a preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, și a președintelui ANRMAP, Cristina Trăilă, ambii având funcţii de secretar de stat.“Am aflat cu indignare faptul că înainte de a pleca, domnul Duţă a creat o nouă problemă Guvernului României, trimiţând facturile referitoare la încasarea taxei de claw-back, ceea ce ne poate pune în situaţia, ca de mâine, să rămânem fără medicamente.

Ministrul în funcţie, domnul Cepoi, a reuşit, pentru moment, să dialogeze şi să stabilizeze situaţia, dar această atitudine, din punctul meu de vedere, nu este doar o atitudine neelegantă, este chiar o atitudine ilegală. Voi cere Ministerului Sănătăţii şi organelor în drept să cerceteze toate activităţile desfăşurate de către domnul Duţă în funcţia pe care a ocupat-o până în acest moment”, a explicat primul-ministru Victor Ponta.

De asemenea, premierul a precizat că urmează să numească în scurt timp un nou șef la ANRMAP “pentru corecta desfăşurare a achiziţiilor publice atât în ceea ce priveşte fondurile europene, cât şi fondurile bugetare”.

Guvernul retrage recursul la decizia Curţii de Apel privind UMF Târgu Mureş

Guvernul a decis astăzi retragerea recursului pe care fostul Cabinet l-a depus la decizia Curţii de Apel Tg. Mureş, prin care se suspendă aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 230/2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

Măsura adoptată, anunţată de premierul Victor Ponta la finalul şedinţei de guvern, a fost transmisă Secretariatului General al Guvernului, urmând ca Executivul să ia decizia politică necesară după pronunţarea unei soluţii definitive de către instanţă în acest caz.
„Este doar un mesaj de respectare a legalităţii şi a autonomiei universitare”, a subliniat primul-ministru, adăugând că, joi, 10 mai 2012, ministrul Educaţiei, Ioan Mang, însoţit de ministrul de Externe, Andrei Marga, se vor deplasa la la Târgu Mureş pentru a discuta cu reprezentanţii UMF şi a identifica o soluţie legală care să respecte principiul autonomiei universitare.

„Orice decizie luată pe plan local la Târgu Mureş va fi acceptată de către guvern, dar guvernul de la Bucureşti nu trebuie să decidă pe criterii şi pe interese până la urmă de tip politico-electoral care îi este soarta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş” a încheiat şeful Executivului.

Comunicat primit de la Guvern

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

STIRI LIVE